Ο Ερντογάν έγραψε πάλι τα “θέλω του” στους ηγέτες της ΕΕ αλλά απέκλεισε Μητσοτάκη και Αναστασιάδη

Ο Ερντογάν έγραψε πάλι τα “θέλω του” στους ηγέτες της ΕΕ αλλά απέκλεισε Μητσοτάκη και Αναστασιάδη
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες απέστειλε ο Τούρκος πρόεδρος παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, μέσω της οποίας μεταφέρει "τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος" στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νέα επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες -πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη– απέστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ κατά την οποία θα συζητηθεί και η τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο ενώ θα συζητηθεί και ο κατάλογος των κυρώσεων, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με την τουρκική SABAH, ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε πως το τελευταίο διάστημα οι ευρωτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Με αυτή την επιστολή, η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τις προτάσεις της για την επίλυση του προβλήματος» τόνισε και παρουσίασε τους δύο βασικούς στόχους της τουρκικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο πρώτος είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο δεύτερος είναι να εγγυηθούμε ίσα δικαιώματα και συμφέροντα για τους Τουρκοκύπριους όσον αφορά στους πόρους υδρογονανθράκων…» φέρεται να έγραψε ο Ερντογάν σύμφωνα με το Euronews.

Θυμίζουμε ότι προχθές, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά πως η Τουρκία βλέπει την αυριανή σύνοδο κορυφής της ΕΕ ως ευκαιρία για μια επανεκκίνηση των σχέσεων ανάμεσά τους, όμως η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και ένα χρονοδιάγραμμα για να δουλέψουν πάνω σ’ έναν οδικό χάρτη μαζί.

“Πιστεύω πως η σύνοδος κορυφής της ΕΕ έχει μια ευκαιρία για να έχουμε μια επανεκκίνηση στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Είναι μια σημαντική ευκαιρία. Μπρούμε να έχουμε μια επανεκκίνηση εκεί. Και βλέπω αυτή την προθυμία από την πλευρά πολλών χωρών μελών της ΕΕ”, δήλωσε στο Reuters ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Καλίν είπε επίσης ότι στις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν υπήρξε θετική ατμόσφαρια και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν τις διαφορές τους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα