Ο Γάλλος τρομοκράτης που μεγάλωσε στο φτωχό προάστιο των Βρυξελλών

default image

Γυναικάς και γόης στο γκέτο του Μόλενμπεκ, επιστήθιος φίλος του Αμπαούντ και Γάλλος υπήκοος από τις πρώην αποικίες των... Παρισίων, ένας από τους "αξιωματικούς" της επίθεσης στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο που συνελήφθη την Παρασκευή

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, είναι ο Γάλλος με καταγωγή από την Αλγερία, ο οποίος και μεγάλωσε στο γκέτο των φτωχών στην περιοχή Μόλεμπεκ του Βελγίου. Παιδικός φίλος και συνεργός του Αμπαούντ, οι δύο τους μεγάλωσαν στα “όρια της παρανομίας” και μέσα στη φτώχεια στη βελγική πρωτεύουσα και είδαν την ανάδυση του Ισλαμικού Κράτους, ως την κατάλληλη ευκαιρία ώστε να “προωθήσουν” τη θρησκεία και τις ιδέες τους και να “τιμωρήσουν” τη Δύση.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde φτιάχνει το πορτραίτο του τρομοκράτη, που συμπυκνώνει την ανεύθυνη πολιτική της απο-αποικιοκρατίας της Γαλλίας, τα “στραβά μάτια” της πρωτεύουσας της Ευρώπης σε ένα γκέτο στην καρδιά των Βρυξελλών και την ευκολία που η θρησκεία μπορεί ακόμη και σήμερα να “θεριέψει” το μίσος. Το παρελθόν ενός ανθρώπου που μπορεί να εξηγήσει, δεν δικαιολογεί όμως ποτέ, τη συμμετοχή του στις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι τη 13η Νοεμβρίου του 2015.

Ο Γάλλος που δεν έζησε ποτέ στη Γαλλία

Ο πατέρας του Αμπντεραχμάν, γεννήθηκε στην πόλη Οράν της Αλγερίας το 1949, όπως και η μητέρα του Γιαμίνα, όταν ακόμη η αφρικανική χώρα ήταν υπό γαλλική κατοχή. Η οικογένεια έφυγε στη συνέχεια για το Μαρόκο, όμως και οι δύο κράτησαν τη γαλλική υπηκοότητα, την οποία και μετέφεραν στα πέντε τους παιδιά. Όπως και τα τέσσερα του αδέρφια (Γιαζίντ 33 ετών, Μπραχίμ 31 ετών, Μοχάμεντ 29 ετών και η αδερφή του Μύριαμ 22 ετών), ο Αμπντεσλάμ γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, όπου διέμενε όμως με άδεια παραμονής.

Τα καλοκαίρια, όλη η οικογένεια έφευγε για διακοπές στο Μαρόκο, στην πόλη Μπουγιαφάρ. Την προσέγγισή του στον εξτρεμισμό και το τζιχαντισμό, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ ξέρει να την κρατά πολύ καλά κρυμμένη. Συχνά θα βγει σε μπαρ των Βρυξελλών, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και φλερτάροντας ανοιχτά με γυναίκες. Άλλωστε, η φήμη του “γόη” τον ακολουθεί σε κάθε του κίνηση και κινεό το ενδιαφέρον των υπηρεσιών πληροφοριών για τις “καρδιοκατακτήσεις” και την ξέφρενη ζωή.

Όταν ο αδερφός έφευγε για τη Συρία

Ο Αμπντεσλάμ θα κληθεί για κατάθεση από τις αρχές του Βελγίου το Φλεβάρη του 2015. Οι υπηρεσίες πληροφοριών τον υποπτεύονται κυρίως μετά την διαφυγή του αδερφού του Μπραχίμ στη Συρία. Παρόλα αυτά, η έρευνα τότε καταλήγει πως δεν πρόκειται για σημαντικό κίνδυνο. Τα πρώτα σημάδια πως αποτελεί υποκινητή και επικεφαλής συμμοριών των Βρυξελλών δεβ έρχονται παρά το καλοκαίρι του περασμένου έτους.

Η σύντροφος του Αμπντεσλάμ. Ποτέ δεν πήρα τα σχέδιά του για τον ISIS στα σοβαρά

Η σύντροφος του Γιασμίνα, είναι η μόνη που μπορεί να γνωρίζει περισσότερα για τις προθέσεις του. Ερωτευμένη με το δράστη από την ηλικία των 16 ετών, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των γονιών της, που δεν καλόβλεπαν τη σχέση της κόρης τους με ένα άνδρα που “φλέρταρε” με την παρανομία. Η ίδια αναφέρει στις αρχές πως ο Αμπντεσλάμ ξεκίνησε να μιλάει για την επιθυμία του να ταξιδέψει στη Συρία από το Δεκέμβριο του 2014. “Σκεφτόταν να πάει εκεί για να βοηθήσει […]. Ήθελε μάλιστα να πάω κι εγώ μαζί του” αναφέρει στην κατάθεσή της η Γιασμίνα, που όμως σημειώνει πως δεν έπαιρνε τα λόγια του τόσο σοβαρά. Για εκείνη, η βαθιά του πίστη μοιάζει ως ένα στοιχείο σαγηνευτικό, κάπως μπαρόκ, όπως και η σχέση του με “παιδιά της γειτονιάς”. Άλλωστε, η ίδια αναφέρει πως ο Αμπντεσλάμ προσευχόταν, αλλά όποτε το θυμόταν και ποτέ με αυστηρό πρόγραμμα.

Επιστήθιος φίλος του Αμπαούντ

Όπως όλα δείχνουν ο Αμπντεσλάμ ήταν ιδιαίτερα στενός φίλος του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος και θεωρείται ιθύνων νους των επιθέσεων στο Παρίσι και σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση των γαλλικών αρχών στο Σαν Ντενίς, λίγες μέρες μετά τη 13η Νοεμβρίου. Μαζί από την παιδική ηλικία, μέλη “συμμορίας” στο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών που είχε μετατραπεί σε γκέτο φτωχών στην καρδιά της βελγικής πρωτεύουσας. Οι “επιχειρήσεις” στο δρόμο των Βρυξελλών θα λάβουν άδοξο τέλος και οι δυο τους θα καταλήξουν στη φυλακή μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να ανοίξουν ένα γκαράζ, το 2010.

Το 2013, ο Αμπντεσλάμ ανοίγει με τον αδερφό του Μπραχίμ ένα μπαρ, στο οποίο σύχναζουν δεκάδες από τους ανθρώπους που σήμερα οι υπηρεσίες πληροφοριών Γαλλίας και Βελγίου αναζητούν ή υποπτεύονται πως έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και έχουν ενταχθεί στις τάξεις των Ισλαμικού Κράτους. Το Les Beguines, όπως ονομάζεται το μπαρ, θα γίνει το στέκι για δεκάδες άλλους από το γκέτο, πολλοί από τους οποίους θα βοηθήσουν τον Αμπντεσλάμ να διαφύγει της σύλληψης όλο αυτό το διάστημα.

Ήθελα να ανατινάξω το Stade De France

Οι αρχές έχουν πληροφορίες πως ο 26χρονος Γάλλος, θα περάσεις ένα διάστημα στη Συρία το 2015, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να επιβεβαιωθεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο συνεργός του Αμπαούντ τη νύχτα των επιθέσεων στο Παρίσι, είτε υπήρξε ένας πολύ καλά “καμουφλαρισμένος” Τζιχαντιστής, είτε μυήθηκε στις πρακτικές του ISIS σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Από τις πρώτες ώρες της σύλληψής του, ο Αμπντεσλάμ αποκαλύπτει στις βελγικές αρχές πως στόχος του ήταν να ανατινάξει το Stade De France, όμως την τελευταία στιγμή έκανε πίσω. Ο Γάλλος εισαγγελέας που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, αν και τονίζει πως πρέπει να λαμβάνουμε τα λεγόμενά του Αμπντεσλάμ με “κάθε επιφύλαξη”, τονίζει πως τα όσα καταθέτει αφήνουν μια σειρά από ερωτηματικά για τη νύχτα των επιθέσεων. Οι γαλλικές αρχές σημειώνουν πως όπως όλα δείχνουν, εκτός από ρόλο συντονιστή των καμικάζι και των κομάντο που εκτέλεσαν τις επιθέσεις στο Παρίσι, βρισκόταν και ο ίδιος παρών στη γαλλική πρωτεύουσα τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου.

Η δραστηριότητά του ιδιαίτερα έντονη, αφού όπως φαίνεται έκανε “βόλτες” σε όλη την Ευρώπη ενοικιάζοντας διάφορα οχήματα και περνώντας από την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, αλλά και τη Γαλλία μεταξύ του καλοκαιριού και του φθινοπώρου του 2015.

Πηγή: Le Monde

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα