“Ο γιος μου έχει ήδη πεθάνει” – Δραματικές περιγραφές για τον υποσιτισμό στη Γάζα

Διαβάζεται σε 5'
Τα παιδιά στη Γάζα παλεύουν με τον υποσιτισμό
Τα παιδιά στη Γάζα παλεύουν με τον υποσιτισμό AP Photo Fatima Shbair

Άνευ προηγουμένου η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, ύστερα από πέντε μήνες πολέμου. Παιδιά πεθαίνουν από πείνα και αρρώστιες, με μοναδική σωτηρία πλέον να είναι το τέλος της σύγκρουσης.

“Ποια είναι η τύχη των παιδιών που υποφέρουν από πείνα στη Γάζα; Θα βρουν κάποιον να τα σώσει ή θα πεθάνουν; Ο γιος μου Αλί έχει ήδη πεθάνει“.

Ο πατέρας του Αλί, ενός μωρού που πέθανε πρόσφατα από υποσιτισμό και αφυδάτωση στο μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της βόρειας Γάζας, απηύθυνε έκκληση για βοήθεια για τα άλλα παιδιά που νοσηλεύονται εκεί, καθώς ο ΟΗΕ προειδοποιεί για λιμό αν δεν αυξηθούν σημαντικά οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

“Ο Αλί γεννήθηκε σε καιρό πολέμου και δεν υπήρχε φαγητό ή οτιδήποτε άλλο για να φάει η μητέρα του, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει ανεπάρκεια νεφρά του”, δήλωσε ο πατέρας του παιδιού στο BBC.

“Η ζωή του Αλί χειροτέρευε μέρα με τη μέρα. Προσπαθήσαμε να τον περιθάλψουμε στα νοσοκομεία, αλλά δεν υπήρχε καμία βοήθεια… Ο Αλί πέθανε μπροστά σε κόσμο, ο οποίος συνέχισε να τον παρακολουθεί να φεύγει από τη ζωή”.

Με τραγικό τρόπο, ο Αλί ήταν μόνο ένα από τα τουλάχιστον 10 παιδιά που πέθαναν από ασιτία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε το θάνατο 18 παιδιών λόγω υποσιτισμού και αφυδάτωσης σε όλη την επικράτεια από την περασμένη εβδομάδα, με τουλάχιστον 15 εξ αυτών να σημειώνονται στο Kamal Adwan. Εξέφρασε επίσης φόβους για έξι βρέφη τα οποία, όπως είπε, έλαβαν θεραπεία για υποσιτισμό στο νοσοκομείο.

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις της Unicef σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των παιδιών που θα χάσουν τη ζωή τους από την πείνα, είναι πιθανό να αυξηθεί ραγδαία. Μοναδική σωτηρία παραμένει το τέλος του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ και -σε δεύτερη φάση- να δοθεί η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό.

Τραυματίες σε νοσοκομεία στη Γάζα
Τραυματίες σε νοσοκομεία στη Γάζα AP Photo Hatem Ali

Γυναίκες και παιδιά στην πλειονότητα των νεκρών

Στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι τα παιδιά και οι γυναίκες αποτελούν το 70% των περισσότερων από 30.700 ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί και 72.000 άλλων που έχουν τραυματιστεί στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου.

Υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι είναι σήμερα απομονωμένοι στη βόρεια Γάζα, όπου το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα λέει ότι η πείνα έχει φτάσει σε καταστροφικά επίπεδα, επειδή μόνο μια σταγόνα βοήθειας έχει καταφέρει να περάσει.

Οι έλεγχοι υποσιτισμού που διενεργήθηκαν εκεί από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ τους προηγούμενους μήνες διαπίστωσαν ότι ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών υποσιτίζεται σοβαρά. Από αυτά τα παιδιά, σχεδόν το 3% έπασχε από σοβαρή σπατάλη και χρειαζόταν επείγουσα θεραπεία.

Τραυματίες σε νοσοκομεία στη Γάζα
Τραυματίες σε νοσοκομεία στη Γάζα AP Photo Mahmoud Essa

Η έλλειψη θρεπτικών τροφίμων, ασφαλούς νερού και ιατρικών υπηρεσιών εμποδίζουν τις νέες μανάδες να θηλάσουν τα μωρά τους. Χωρίς μητρικό γάλα ή φόρμουλα -οι προμήθειες των οποίων φέρεται να είναι σχεδόν ανύπαρκτες στο βορρά- τα μωρά μπορεί γρήγορα να αφυδατωθούν και να υποσιτιστούν, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων όπως η νεφρική ανεπάρκεια.

Η Δρ Samia Abdel Jalil, η οποία εργάζεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Kamal Adwan, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Gaza Lifeline ότι ένα κοριτσάκι και η μεγαλύτερη αδελφή του πέθαναν στο νοσοκομείο με διαφορά λίγων ημερών.

“Δυσκολευτήκαμε να βρούμε γάλα για όλο το τμήμα και όχι μόνο για το κοριτσάκι. Πέθανε χωρίς να πάρει τη μικρή της δόση γάλακτος”, δήλωσε.

Ο Salah Samara, ένα αγοράκι τεσσάρων μηνών, είναι ένα από τα παιδιά που νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Η δρ Abdel Jalil και οι συνάδελφοί της προσπαθούν να θεραπεύσουν με τους περιορισμένους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους.

Η μητέρα του είπε ότι γεννήθηκε πρόωρα, αφυδατώθηκε και ότι τώρα πάσχει από χρόνια νεφρική νόσο και κατακράτηση ούρων, η οποία είναι εξαιρετικά επώδυνη και προκαλεί φούσκωμα της κοιλιάς.

“Η καρδιά μου πονάει πολύ εξαιτίας αυτού που του συμβαίνει. Είναι πολύ δύσκολο πράγμα να βλέπεις το παιδί σου να κλαίει κάθε μέρα επειδή δεν μπορεί να ουρήσει… και οι γιατροί να μην μπορούν να του δώσουν βοήθεια”.

“Έχει το δικαίωμα να λάβει θεραπεία και έχει το δικαίωμα σε όλα τα άλλα, λόγω του ότι είναι παιδί στην αρχή της ζωής του”, πρόσθεσε.

“Η κατάστασή του χειροτερεύει κάθε μέρα. Χρειάζεται αμέσως και επειγόντως θεραπεία στο εξωτερικό. Ελπίζω ότι όποιος ακούσει τη φωνή μου θα βοηθήσει στη θεραπεία του παιδιού μου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα