Ο ιός είναι οικουμενικός, το εμβόλιο όχι

Ο ιός είναι οικουμενικός, το εμβόλιο όχι
Στιγμιότυπο από τη γειτονιά Mathare στο Ναϊρόμπι AP

Από τα εμβόλια που έχει ανακοινωθεί η αποτελεσματικότητά τους, σχεδόν όλες οι διαθέσιμες δόσεις έχουν αποκτηθεί από τις δυτικές χώρες με κίνδυνο το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού να μην εμβολιαστεί μέσα στο 2021.

Μπορεί τα μάτια της διεθνούς κοινότητας να είναι στραμμένα αυτές τις ημέρες στις εξελίξεις με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, αυτό δε σημαίνει ωστόσο ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο παντού. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Guardian, επικαλούμενος το People’s Vaccine Alliance («συνασπισμός» των Oxfam, Διεθνούς Αμνηστίας και Global Justice Now) ο υπερβάλλοντας ζήλος που έχουν επιδείξει οι χώρες της Δύσης, παραγγέλνοντας πολύ περισσότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται απειλεί να αφήσει εκτός της διαδικασίας εμβολιασμού τις φτωχές χώρες. Αν δεν προβλεφθεί η παραγωγή εμβολίων για όλους, υπολογίζεται ότι μόλις 1 στους 10 θα καταφέρει να εμβολιαστεί στα υποανάπτυκτα κράτη μέσα στο 2021.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, ξεκίνησαν οι πρώτοι εμβολιασμοί στη Βρετανία με πολίτες ευπαθών ομάδων, οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιο των Pfizer BioNTech, ωστόσο οι περισσότεροι πολίτες σε 69 χώρες χαμηλών και πολύ χαμηλών εισοδημάτων, όπως το Μπουτάν, η Αιθιοπία και η Αϊτή, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν πίσω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες του δυτικού κόσμου αντιπροσωπεύουν το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά έχουν αγοράσει πάνω από τις μισές διαθέσιμες δόσεις των παραγόμενων εμβολίων, ήδη από τον περασμένο μήνα. Συγκεκριμένα, οι ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ελβετία, Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Μακάο, Νέα Ζηλανδία, Ισραήλ και Κουβέιτ έχουν “κλείσει” ήδη το 53% των δόσεων, με τον Καναδά να έχει αγοράσει αρκετά για να εμβολιάσει πληθυσμό πενταπλάσιο από αυτόν που έχει, όπως λέει η Oxfam.

Επιπλέον η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν δεσμευτεί να δώσουν το 64% των δόσεών τους σε αναπτυσσόμενες χώρες, που σημαίνει πως θα φτάσουν μόλις για το 18% του πληθυσμού, στην καλύτερη περίπτωση, έως του χρόνου.

Οι φαρμακευτικές που αναπτύσσουν εμβόλια κατά της COVID -19 θα έπρεπε, τονίζει το People’s Vaccine Alliance να μοιράζονται την τεχνογνωσία τους μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ούτως ώστε να παρασκευαστούν περισσότερες δόσεις.

«Δεν θα έπρεπε να υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στις χώρες για την εξασφάλιση των απαραίτητων δόσεων» λέει σύμβουλος της συμμαχίας. «Σε αυτούς τους πρωτοφανείς καιρούς, οι ζωές των ανθρώπων θα έπρεπε να είναι πάνω από το κέρδος των φαρμακευτικών εταιρειών».

«Αγοράζοντας τη μεγάλη πλειονότητα των παγκόσμιων αποθεμάτων σε εμβόλια, οι πλούσιες χώρες παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα» τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα