Ο νόμος της ΕΕ προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τα sites πορνογραφικού περιεχομένου

Διαβάζεται σε 3'
Ο νέος νόμος της ΕΕ προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τα sites πορνογραφικού περιεχομένου.
Istock

Νέους ρυθμιστικούς περιορισμούς πρόκειται να επιβάλει η ΕΕ στις πλατφόρμες αναπαραγωγής βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των PornHub, Xvideos και Stripchat.

Τρία από τα πιο γνωστά sites πορνογραφικού περιεχομένου θα “πληγούν” από νέους περιορισμούς της ΕΕ, μια και οι ρυθμιστικές αρχές της διαπίστωσαν ότι ο νέος νόμος – ορόσημο για την αστυνόμευση του διαδικτυακού περιεχομένου θα έχει εφαρμογή και στους ιστοτόπους ενηλίκων.

Πιο συγκεκριμένα, το Xvideos, το Pornhub και το Stripchat από τον Απρίλιο του 2024, βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), θα πρέπει να υπακουούν σε μια σειρά από υποχρεώσεις και περιορισμούς, που προβλέπουν πιο αυστηρές προϋποθέσεις για την επαλήθευση ηλικίας.

Τα υπόλοιπα μέτρα αφορούν την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου, όπως μη συναινετικά βίντεο, και εξωτερικούς ελέγχους για τη διασφάλιση της συμμόρφωσής των χρηστών με τους κανόνες.

Οι νέοι ρυθμιστικοί περιορισμοί εφαρμόζονται σε πλατφόρμες που έχουν πάνω από 45 εκατομμύρια χρήστες και ως τώρα έχει ήδη εφαρμοστεί σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως το Facebook, η Wikipedia και το TikTok. Οι τρεις διαδικτυακές πορνογραφικές πλατφόρμες συγκαταλέγονται μάλιστα μεταξύ των πιο επισκέψιμων ιστοτόπων παγκοσμίως. Μόνο το Xvideos έχει 160 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες, που ο συγκεκριμένος αριθμός συγκριτικά με του πολίτες της ΕΕ,  αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο.

Οι εταιρείες που δεν θα τηρούν τους νέους ψηφιακούς κανόνες της ΕΕ, θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα ύψους έως και 6% του παγκόσμιου τζίρου τους. 

Από την μεριά του το Pornhub, υποστηρίζει πως έχει μόλις 33 εκατομμύρια χρήστες, ενώ το Stripchat καθώς και το Xvideos δεν προχώρησαν σε κάποιο σχόλιο.

Ορόσημο ο DSA για τη ρύθμιση και τη διαφύλαξη του ψηφιακού περιεχόμενου

Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) λοιπόν, στοχεύει στο να δημιουργήσει νέα πρότυπα για την ψηφιακή αστυνόμευση της ρητορικής μίσους, της παραπληροφόρησης και των απομιμήσεων στο διαδίκτυο για τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες. Τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε συνολικά 19 εταιρείες με ειδικές υποχρεώσεις βάσει του νόμου.

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ χρησιμοποίησαν τον νόμο για να ξεκινήσουν επίσημη έρευνα στην εταιρεία X του Elon Musk για το ιστορικό της σχετικά με το περιεχόμενο που σχετίζεται με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, ενώ παράλληλα έχουν στείλει σχετικά αιτήματα στο TikTok και το YouTube για να παράσχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για τη διαφύλαξη του περιέχομένου τους.

Οι ιστότοποι πορνό έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο να χαλιναγωγηθούν, καθώς οι περισσότεροι από τους μεγάλους λεγόμενους ιστότοπους, όπως το Pornhub και το Xvideos, ανήκουν σε μυστικοπαθείς εταιρείες.

Για παράδειγμα, η εταιρεία πίσω από το Pornhub άλλαξε φέτος το όνομά της από Mind Geek σε Aylo, καθώς αγοράστηκε από μια νέα επιχείρηση με την ονομασία Ethical Capital Partners, η οποία προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από μια σειρά σκανδάλων. Ένα από αυτά περιλαμβάνει μια αγωγή στις ΗΠΑ, όπου η Pornhub, μαζί με τη Visa, κατηγορείται ότι επωφελήθηκε από ένα βίντεο σεξουαλικής φύσεως με πρωταγωνίστρια μια ανήλικη. Η Pornhub έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Καμία ιστοσελίδα ενηλίκων δεν ανταποκρίθηκε στο αρχικό αίτημα της ΕΕ προς τις εταιρείες. Οι ρυθμιστικές αρχές χρειάστηκαν αρκετούς μήνες για να εντοπίσουν τις τρεις πλατφόρμες πορνό ως δυνητικά εμπίπτουσες στις απαιτήσεις της DSA.

Κατά καιρούς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσπαθήσει να ρυθμίσουν τις ιστοσελίδες πορνό, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να έχουν λάβει μέτρα για να αναγκάζουν τις εταιρείες ενηλίκων να επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα