Ο Πούτιν δήλωσε πως όλα στην Ουκρανία πάνε “βάσει σχεδίου”

Ο Πούτιν δήλωσε πως όλα στην Ουκρανία πάνε “βάσει σχεδίου”
Βλαντίμιρ Πούτιν AP

Τα σχέδια του για τον πόλεμο στην Ουκρανία που, όπως ισχυρίστηκε, εξελίσσεται όπως ήθελε, μοιράστηκε με τον Σέρβο ομόλογό του ο Βλαντίμιρ Πούτιν. "Δεν είναι παρανοϊκός", είπε π Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) ότι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε προχθές με τον ομόλογο του, Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε αναφορά και στην κατάσταση στην Ουκρανία.

«Ο ίδιος ο Πούτιν ήθελε να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, για τα γεγονότα στην Μπούτσα αλλά και για τα σχέδιά του. Μου είπε ότι όλα εξελίσσονται όπως τα είχε σχεδιάσει» ανέφερε ο Βούτσιτς επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει για ευνόητους λόγους λεπτομέρειες από την συνομιλία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι δεν υιοθετεί τις απόψεις κάποιων πολιτικών στη Δύση που παρομοιάζουν τον Πούτιν με τον Χίτλερ και τον χαρακτηρίζουν τρελό.

«Οι δυο μας γνωριζόμαστε πολύ καιρό και δεν μπορώ να δεχθώ αυτή την προσέγγιση όπου τον αποκαλούν Χίτλερ ή τον αποκαλούν τρελό. Δεν είναι ούτε τρελός, ούτε παρανοϊκός, ούτε υστερικός, τίποτα από όλα αυτά. Μου μιλούσε με σταθερότητα, ηρεμία και λογική» ανέφερε στην συνέντευξή του ο Βούτσιτς.

Οι πιέσεις που δέχεται η Σερβία για κυρώσεις στη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι κατά την συνομιλία με τον Πούτιν επετεύχθη σε σημαντικό βαθμό σύγκλιση σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου. Επισήμανε πως εκτιμάται ιδιαίτερα από την ρωσική πλευρά το γεγονός ότι η Σερβία είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν επέβαλε κυρώσεις.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην συνέντευξή του για την σερβική δημόσια τηλεόραση αναφέρθηκε επίσης και στις πιέσεις που δέχεται για να συνταχθεί με την πολιτική των δυτικών χωρών.

«Πάνω από την Σερβία αιωρείται μία πυρηνική βόμβα υπό την μορφή κυρώσεων κατά της Σερβίας ή διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ» ανέφερε ο Βούτσιτς. Αποκάλυψε δε ότι οι πιέσεις φτάνουν σε τέτοιο βαθμό που να παρενοχλούνται από στρατιωτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και οι πτήσεις της σερβικής πολιτικής αεροπορίας προς την Μόσχα.

Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε σε επεισόδιο που συνέβη την περασμένη Τετάρτη στην πτήση της Air Serbia από την Μόσχα για το Βελιγράδι όταν στρατιωτικό αεροσκάφος, κοντά στα σύνορα με την Λιθουανία, εισήλθε στην ρωσική ζώνη ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και πετούσε πολύ κοντά στο σερβικό πολιτικό αεροπλάνο.

«Ο ρωσικός έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας ειδοποίησε τους πιλότους μας ότι μαχητικό αεροσκάφος πετάει πολύ κοντά και ζήτησε να γίνει αναγνώριση. Ήταν ένα F-15 ή Eurofighter γκρι χρώματος. Προφανώς ήταν αεροσκάφος του ΝΑΤΟ που παραβίασε τον ρωσικό εναέριο χώρο και πετούσε ένα χιλιόμετρο κάτω από το δικό μας πολιτικό αεροπλάνο» ανέφερε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας χαρακτήρισε απαράδεκτη την συμπεριφορά αυτή διότι -όπως είπε- οι Ρώσοι θα μπορούσαν να ανοίξουν πυρ και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των επιβατών του σερβικού πολιτικού αεροπλάνου. Ανέφερε ότι για το επεισόδιο έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από το ΝΑΤΟ.

Φόβοι για σφαγή στη Μποροντιάνκα – Για κτηνωδίες μιλάει ο Ζελένσκι

Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν αμάχους από τις περιφέρειες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που απειλούνται με άμεσα επικείμενη ευρείας κλίμακας επίθεση του ρωσικού στρατού, ενώ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως οι καταστροφές στην Μποροντιάνκα είναι ακόμη χειρότερες από αυτές που διαπιστώθηκαν πρόσφατα σε προάστια της πρωτεύουσας που ανακαταλήφθηκαν μετά την αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων.

Καθώς η Ρωσία πολλαπλασιάζει τα πλήγματα στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, το Κίεβο –όπου αναμένονται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ– διαπιστώνει την πραγματική έκταση των ζημιών στις περιοχές από όπου αποχώρησαν πρόσφατα οι δυνάμεις της Μόσχας.

Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι οι καταστροφές στην Μποροντιάνκα είναι χειρότερες από αυτές στην Μπούτσα, όπου οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στους δρόμους προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή.

Ηλικιωμένη γυναίκα στην περιοχή του Ντονμπάς AP

Είκοσι έξι πτώματα ανασύρθηκαν από ουκρανικά σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια δύο πολυκατοικιών στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, ανέφερε την Πέμπτη μέσω Facebook η ουκρανή γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντικτόβα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε την κατάσταση στην Μποροντιάνκα «πολύ πιο φρικτή» από ό,τι στην Μπούτσα: «Τα θύματα είναι περισσότερα».

Η προσοχή είναι επίσης στραμμένη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πλέον στόχο προτεραιότητας για τις δυνάμεις της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναγνώρισε χθες πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη υποστεί «μεγάλες απώλειες» στον πόλεμο, κάνοντας λόγο για «τεράστια τραγωδία» για τη Ρωσία.

Προεξοφλώντας την επίθεση ευρείας κλίμακας εκεί, οι ουκρανικές αρχές κάλεσαν εκ νέου τον άμαχο πληθυσμό να φύγει.

Οι ρωσικές δυνάμεις «προκάλεσαν ζημιές στις σιδηροτροχιές στη Σάστια. Πλέον, η εκκένωση θα γίνεται αποκλειστικά με λεωφορεία», ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Γκαϊντάι.

«Όλες οι φρικωδίες που βιώσαμε υπάρχει κίνδυνος να χειροτερέψουν. Μην καταδικάζετε σε θάνατο τους εαυτούς σας! Φύγετε! Οι επόμενες ημέρες θα είναι η τελευταία ευκαιρία» για την απομάκρυνση των αμάχων», ανέφερε μέσω Facebook.

Στη Ντανιέτσκ, ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Πάβελ Κιριλένκο ανέφερε ότι τρία τρένα που μετέφεραν αμάχους ακινητοποιήθηκαν προσωρινά έπειτα από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε σιδηροτροχιές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα