Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ "πείστηκε" από τον Τραμπ - Παίρνει υδροξυχλωροκίνη

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε
Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε AP

Ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε αποκαλύπτει πως παίρνει υδροξυχλωροκίνη, το ανθελονοσιακό φάρμακο που διαφημίζει ο ομόλογός του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ αποκάλυψε χθες Τρίτη ότι παίρνει υδροξυχλωροκίνη, ένα ανθελονοσιακό φάρμακο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει πως θα «άλλαζε το παιγνίδι» στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού, αν και ειδικοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλεια της χρήσης του.

Ο Μπουκέλε είπε σε δημοσιογράφους ότι δεν θα συνιστούσε πλέον τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης για την αντιμετώπιση της COVID-19, μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) ότι αναστέλλει τις κλινικές δοκιμές με αυτό το σκεύασμα που έκανε για προληπτικούς λόγους. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι ασθενείς θα συνεχίσουν να είναι σε θέση να το παίρνουν προληπτικά, εάν το επιθυμούν.

«Το χρησιμοποιώ ως μέτρο προφύλαξης, ο πρόεδρος Τραμπ το χρησιμοποιεί ως μέτρο προφύλαξης, οι περισσότεροι ηγέτες στον κόσμο το χρησιμοποιούν ως μέτρο προφύλαξης», είπε ο Μπουκέλε.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Μπουκέλε αντέδρασε στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού — πάνω απ’ όλα το γεγονός ότι επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου — έχει πυροδοτήσει επικρίσεις σε βάρος του 38χρονου προέδρου για αυταρχική παρέκκλιση και υπέρβαση εξουσίας.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ελ Σαλβαδόρ, ο Ρόναλντ Τζόνσον, ο οποίος εκφράστηκε στην ίδια εκδήλωσε με τον Μπουκέλε, δήλωσε πως εγκρίνει και θεωρεί ενδεδειγμένους τους χειρισμούς του προέδρου της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

«Πιστεύω ότι σε καταστάσεις κρίσης, συχνά ο κόσμος πρέπει να εγκαταλείπει λίγη από την ελευθερία του υπέρ των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της πλειοψηφίας, του (κοινωνικού) συνόλου», είπε.

«Αυτό είναι κάτι στιγμιαίο», κάτι «προσωρινό», διαβεβαίωσε ο διπλωμάτης.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τραμπ, Κορονοϊός, Covid-19
SHARE: