Ο Σάαντ Καντάφι εκδόθηκε από τον Νίγηρα και έφθασε στην Τρίπολη

Ο Σάαντ Καντάφι εκδόθηκε από τον Νίγηρα και έφθασε στην Τρίπολη

Σε φυλακή στην Τρίπολη ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι. Θα δικαστεί για σειρά κατηγοριών, από την περίοδο που ήταν επικεφαλής της Λιβυκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου

Οι αρχές του Νίγηρα προχώρησαν στην έκδοση του γιου του Μουάμαρ Καντάφι Σαάντι, ο οποίος μόλις έφθασε στην Τρίπολη και μεταφέρθηκε σε φυλακή, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Λιβύης.

"Η λιβυκή κυβέρνηση παρέλαβε τον Σαάντι Καντάφι και μόλις έφθασε στην Τρίπολη", ανακοίνωσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλι Ζεϊντάν.

Οι λιβυκές αρχές επεδίωκαν επιμόνως από τις αρχές του Νίγηρα την έκδοση του Σάαντι Καντάφι, ο οποίος είχε καταφύγει στη χώρα μετά την ανατροπή του καθεστώτος το 2011.

Ο 40χρονος Σαάντι, ένας από τους επτά γιούς του Καντάφι, κρατείται από τις δυνάμεις της δικαστικής αστυνομίας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση η οποία ευχαρίστησε τον Νίγηρα για τη συνεργασία του και πρόσθεσε ότι ο Σαάντι θα τύχει μεταχείρισης σύμφωνα με ό,τι ορίζει το διεθνές δίκαιο για τους κρατούμενους.

Η ιστοσελίδα μίας ομάδας πολιτοφυλακής υποστηριζόμενης από την κυβέρνηση ανέβασε φωτογραφίες που όπως αναφέρει απεικονίζουν τον Σαάντι, τον οποίο αποκαλεί εγκληματία, να φοράει την μπλε φόρμα των κρατουμένων. Ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της Λιβύης επίσης δημοσίευσαν φωτογραφίες του που τον δείχνουν μέσα στη φυλακή με ξυρισμένο το κεφάλι.

Ο Σαάντι, ο οποίος ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και επιχειρηματίας, δεν καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) όπως ο αδελφός του, ο Σαϊφ αλ Ισλάμ.

Ωστόσο, η Λιβύη θέλει να τον δικάσει για κατάχρηση ξένης περιουσίας δια της βίας και για ένοπλο εκφοβισμό όταν ήταν επικεφαλής της Λιβυκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Το ΔΠΔ έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Σαϊφ αλ Ισλάμ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Σαϊφ, ο οποίος κάποτε θεωρούνταν διάδοχος του πατέρα του, κρατείται από πολιτοφύλακες στη δυτική Λιβύη, όπου δικάζεται για διάφορες κατηγορίες.

Μαχητές από την δυτική περιοχή Ζιντάν συνέλαβαν τον Σαϊφ αλ Ισλάμ σε έρημο στα νότια της χώρας ένα μήνα μετά τη σύλληψη του πατέρα του και τον θάνατό του το 2011. Η πολιτοφυλακή αγνόησε το αίτημα της λιβυκής κυβέρνησης να τον παραδώσει για να φυλακιστεί στην πρωτεύουσα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network