Ο Τραμπ ρίχνει βενζίνη στη φωτιά του κορονοϊού

Ο Τραμπ ρίχνει βενζίνη στη φωτιά του κορονοϊού
Ο Ντόναλντ Τραμπ AP Photo/Evan Vucci

Την ώρα που οι θάνατοι από covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπερβεί τις 22.000 ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει για επανεκκίνηση της οικονομίας την Πρωτομαγιά.

Ο Λευκός Οίκος κινείται για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας από την 1η Μαΐου, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ καλούνται να συμμαχήσουν γύρω από ένα μοναδικό σχέδιο του Προέδρου Τραμπ που υποτίθεται ότι θα επιτρέψει σε πολίτες και επιχειρήσεις να λειτουργήσουν υπό κανονικές συνθήκες, ενόσω η πανδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται επιθετικά, όπως σχολιάζεται από το POLITICO.

Στην ίδια ανάλυση γίνεται λόγος πως αντί μιας τέτοιας κεντρικής επιδίωξης, τα ίδια στελέχη έχουν εμπλακεί σε μία ουσιαστική, αλλά ανοργάνωτη προσπάθεια υποστήριξης της επιθυμίας του Αμερικανού προέδρου για την αναζωογόνηση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και τη σταθεροποίηση των οικονομικά εύθραυστων χρηματαγορών στο μέσον μιας εκλογικής χρονιάς.

Τονίζεται επίσης ότι οι συνεχώς εξελισσόμενες συζητήσεις στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου σχετικά με το πότε, αλλά και το πώς θα χαλαρώσουν τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης, γίνονται με φόντο τον αυξανόμενο αριθμό των θανάτων στις ΗΠΑ που έχουν φτάσει τις 22.000, αλλά και τον ιό που εξαπλώνεται τόσο σε πόλεις, όσο και σε αγροτικές περιοχές.

Θα πω αυτό: Θέλω να ανοίξω [την οικονομία] όσο το δυνατό πιο γρήγορα μπορούμε. Πρέπει να ανοίξουμε τη χώρα μας” δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης που έγινε στο Λευκό Οίκο. Όταν ρωτήθηκε με ποια δεδομένα θα λάβει τις αποφάσεις του, ο ίδιος έδειξε το κεφάλι του, λέγοντας: “Τα δεδομένα είναι εδώ. Αυτά είναι τα δεδομένα μου. Αυτό είναι που μπορώ να κάνω“.

Αναπόφευκτο είναι κυβερνήτες Πολιτειών, αλλά και ειδικοί σε θέματα υγείας να εκφράσουν τις ενστάσεις τους για το στόχο της της επανεκκίνησης της αμερικανικής οικονομίας στις αρχές του επόμενου μήνα. Φοβάμαι πως, αν ανοίξουμε πολύ νωρίς και δεν έχουμε ανακάμψει υγειονομικά από τον κορονοϊό, θα είναι σαν να ρίχνουμε βενζίνη στη φωτιά, ακόμη και χωρίς να έχουμε πρόθεση” δήλωσε ο Φιλ Μέρφι κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι στην εκπομπή “State of the Union” του τηλεοπτικού δικτύου CNN. Ο ίδιος έδωσε έμφαση ότι θα πρέπει να υπάρξει μία υγειονομική ανάκαμψη πριν να υπάρξει μία οικονομική ανάκαμψη. “Πρέπει να γίνει με αυτή τη σειρά“, επέμεινε.

Το Νιου Τζέρσι και η Πολιτεία της Νέας Υόρκης μετρούν ως τώρα τις μεγαλύτερες απώλειες από την εξάπλωση του κορονοϊού, καταγράφοντας περίπου τους μισούς από τους 22.000 θανάτους.

Οι κυβερνήτες και οι τοπικοί αξιωματούχοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19 επιβάλλοντας την εφαρμογή ισχυρότερων μέτρων κοινωνικής απομόνωσης, από αυτά που προβλέπονται στις οδηγίες που έχει εκδώσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Τόσο οι αξιωματούχοι αυτοί, όσο και ειδικοί από το χώρο της υγείας προειδοποιούν ότι χωρίς την εξασφάλιση επαρκούς διαγνωστικής ικανότητας, αλλά και πιθανής ανοσίας, στο πλαίσιο οποιασδήποτε προσπάθειας επανεκκίνησης της οικονομίας, οι περιοχές που με σκληρά μέτρα έχουν επιτύχει αποτελέσματα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, θα πληγούν θανατηφόρα και άμεσα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα