"Διάλειμμα στην ανάπτυξη" των πυρηνικών

"Διάλειμμα στην ανάπτυξη" των πυρηνικών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να "κάνουν ένα διάλειμμα" στην ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων, μετά το ατύχημα που σημειώθηκε στην ιαπωνική μονάδα Φουκουσίμα 1 εξαιτίας του σεισμού της Παρασκευής, υποστήριξε σήμερα ο γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν.

Ο Λίμπερμαν, που είναι πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας, υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ της πυρηνικής ενέργειας γιατί "δεν είναι εισαγόμενη, είναι δική μας και είναι καθαρή" και ότι οι ΗΠΑ έχουν "καλό απολογισμό" όσον αφορά την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων.

Ωστόσο, είπε ότι οι αμερικανικές αρχές θα πρέπει "να εργαστούν ήρεμα αλλά πολύ γρήγορα, να κάνουν ένα διάλειμμα για να σκεφτούν τι συνέβη στην Ιαπωνία μετά το σεισμό και το τσουνάμι και στη συνέχεια να εξετάσουν τι επιπλέον θα πρέπει να απαιτηθεί, τι είναι απαραίτητο να γίνει στους νέους πυρηνικούς σταθμούς".

Το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα 1 της Φουκουσίμα παρουσίασε πρόβλημα μετά το σεισμό, με αποτέλεσμα το πρωί του Σαββάτου να σημειωθεί έκρηξη. Παρόμοια προβλήματα παρουσίασε στη συνέχεια και ο αντιδραστήρας 3 ενώ σήμερα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας παρατηρήθηκαν σε έναν άλλο πυρηνικό σταθμό, αυτόν της Οναγκάβα, για τον οποίο όμως οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι οι τρεις αντιδραστήρες του είναι "υπό έλεγχο".

SHARE:

24Media Network