Όχι της Μέρκελ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος αντιδρά

Όχι της Μέρκελ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος αντιδρά
Άγγελα Μέρκελ AP

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ακολουθήσει τον δρόμο της Γαλλίας με την υποχρεωτικότητα σε ορισμένους επαγγελματικούς τομείς όπως είναι ο τομέας της υγείας.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι πιστεύει ότι «η αρνητική στάση της καγκελαρίου Μέρκελ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες είναι λανθασμένη. Σε τομείς όπως είναι η φροντίδα για τους ηλικιωμένους, το ποσοστό εμβολιασμού για το προσωπικό είναι ακόμα πολύ χαμηλό», είπε σήμερα σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / Dlf).

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας δεν σκοπεύει να ακολουθήσει τον δρόμο της Γαλλίας: Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, η καγκελάριος Μέρκελ τάχθηκε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού των απασχολούμενων σε ορισμένους επαγγελματικούς τομείς όπως είναι ο τομέας της υγείας και ο τομέας της φροντίδας ηλικιωμένων. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να υπολογίζουν στην αναστολή της απασχόλησής τους εάν δεν έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον μια φορά μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της ζήτησης για ραντεβού εμβολιασμού.

«Όποιος απορρίπτει απολύτως τα εμβόλια σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να αναζητήσει κάποια άλλη απασχόληση στον τομέα της υγείας, στην οποία να μην έχει άμεση επαφή με τους ασθενείς, όπου δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε άλλους. Η καγκελάριος Μέρκελ είναι ιδιαίτερα πραγματίστρια και τελικά θα συμφωνήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό εάν οι πολίτες δεν είναι αρκετά πρόθυμοι να εμβολιαστούν», τόνισε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο.

Ο Φρανκ Ούλριχ Mοντγκόμερι χαιρέτισε επίσης την πρόταση του Βόλφραμ Χεν της Γερμανικής Επιτροπής Δεοντολογίας, ο οποίος πρότεινε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, διότι αυτοί θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό σε παιδιά και εφήβους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπορούσαν να μολύνουν τους γονείς τους.

Aνησυχεί για την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων η ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στη Γερμανία και η έντονη διόγκωση του αριθμού των κρουσμάτων σε γειτονικές χώρες προκαλούν ωστόσο ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Εδώ και αρκετές ημέρες ο αριθμός των λοιμώξεων ήταν 50-55% υψηλότερος από ό, τι την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται φυσικά για μια εξέλιξη που δεν μας αφήνει αδιάφορους. Μια ματιά στις γειτονικές χώρες, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία, μας δείχνει πόσο γρήγορα η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ξανά», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας δεν θέλησε πάντως να αξιολογήσει την περίπτωση της ολλανδικής πόλης Ουτρέχτης, η οποία απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από τα γερμανικά σύνορα. Τουλάχιστον 1.000 επισκέπτες ενός φεστιβάλ μουσικής με 20.000 ατόμων μολύνθηκαν εκεί.

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ έπρεπε να επιδείξουν αρνητικά τεστ ή εμβολιασμούς και σύμφωνα με τους διοργανωτές υπήρχαν αυστηροί έλεγχοι. Η Ολλανδία είχε άρει σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα και απέσυρε κάποια μετά από την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων.

Ο επταήμερος δείκτης θετικότητας είναι πάνω από 300 λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους. Προηγουμένως, τα γεμάτα στάδια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στην Αγγλία, για παράδειγμα, δεν είχαν συναντήσει την κατανόηση των Γερμανών πολιτικών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε πάντως ότι «εάν επρόκειτο να επιτραπούν και πάλι μεγάλες εκδηλώσεις στη Γερμανία, αυτό πρέπει να γίνει ανάλογα με την κατάσταση και με τα κατάλληλα πρωτόκολλα υγιεινής και όχι όπως είδαμε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Επομένως ο εμβολιασμός είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Είναι αλήθεια ότι άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα μπορούσαν επίσης να μολυνθούν, αλλά ο εμβολιασμός προστατεύει πάνω από το 90% από μια σοβαρή νόσηση», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα