Οι άνδρες παίρνουν κεφάλι στην Ευρώπη

Οι άνδρες παίρνουν κεφάλι στην Ευρώπη

Δείτε ποια είναι η χώρα όπου για πρώτη φορά στην ιστορία ο ανδρικός πληθυσμός ξεπέρασε τον γυναικείο. Γιατί αυτό έρχεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη

Για πρώτη φορά, από το 1749 όπου διατηρούν στατιστικά στοιχεία, στην Σουηδία οι άνδρες ξεπέρασαν τις γυναίκες στον πληθυσμό της χώρας. Μπορεί το 2015 να έκλεισε με μόνο 227 άνδρες περισσότερους από τις γυναίκες αλλά είναι ουσιαστικά είναι ένα άλμα αν αναλογισθεί κανείς ότι την προηγούμενη χρονιά οι γυναίκες “προηγούνταν” κατά 12.000.

Κοντά στην Σουηδία βρίσκονται η Νορβηγία, η Δανία και η Ελβετία καθώς σύμφωνα με παρατηρητές στατιστικών σε λίγες χώρες θα υπάρχει αντίστοιχος πληθυσμός ανάμεσα στα δύο φύλα.

Γιατί γίνεται αυτό; Κατ' αρχάς ας ξεκινήσουμε ότι κατά μέσο όρο γεννιούνται 105 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια. Στην πορεία ο ανδρικός πληθυσμός βάλετε από τροχαία και εργατικά ατυχήματα αλλά πολέμους. Ως προς το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γερμανίας και της Βρετανίας. Στην πρώτη για κάθε 100 γυναίκες υπήρχαν 87 άνδρες το 1960 και το 2015 οι άνδρες είχαν φτάσει τους 96 ενώ στην Βρετανία από 93 άνδρες για κάθε 100 γυναίκες πλέον έχουν φτάσει στους 97 και το 2050 αναμένεται να είναι πλειοψηφία.

Στην μάχη (του πληθυσμού) των φύλων οι γυναίκες έχασαν και ένα άλλο πλεονέκτημα που είχαν. Έχει μειωθεί η ψαλίδα στο προσδόκιμο ζωής καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν αυξήσει τις επιδόσεις τους και σε αυτό τον τομέα. Καπνίζουν λιγότερο, τρώνε πιο υγιεινά σε σχέση με τους πατεράδες τους και δεν δουλεύουν σε τέτοιο βαθμό σε επιβλαβής εργασίες όπως τα ορυχεία.

Φυσικά δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την συμβολή των μεταναστών σε αυτή την τάση καθώς οι μετανάστες από Αφγανιστάν, Συρία και της χώρες της Βόρειας Αφρικής είναι κατά κύριο λόγο άνδρες νεαρής ηλικίας που ψάχνουν μία καλύτερη τύχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Σουηδία το μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας υπερ των ανδρών είναι στην ηλικιακή ζώνη 15-19 ετών με τα 108 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια.

Στην εσωτερική μετανάστευση στην Ευρώπη θα πρέπει να χρεώσουμε ότι στις ελάχιστες χώρες όπου η ψαλίδα υπέρ των γυναικών ανοίγει σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Όπως και να έχει στην Ευρώπη των 28 η διαφορά κλείνει. Συγκεκριμένα πέρυσι στην Ευρώπη των 500 εκατ. ζούσαν 12 εκατ. γυναίκες περισσότερες με την Eurostat να υπολογίζει ότι η διαφορά θα πέσει κάτω από το 1 εκατομμύριο το 2080. Δεν αποκλείεται όμως αυτό να έρθει πολύ νωρίτερα. Στην Σουηδία, το 2003 υπολόγιζαν ότι οι άνδρες “θα πάρουν κεφάλι” το 2050, τρία χρόνια αργότερα το έφεραν 10 χρόνια πιο νωρίς αλλά τελικά οι εξελίξεις τους πρόλαβαν και έπεσαν έξω μόνο 35 χρόνια.

Με πληροφορίες από boston herald

SHARE:

24Media Network