Οι φοιτητές του Χονγκ Κονγκ ετοιμάζονται για νέες μακροχρόνιες κινητοποιήσεις

Οι φοιτητές του Χονγκ Κονγκ ετοιμάζονται για νέες μακροχρόνιες κινητοποιήσεις

Στόχος τους είναι διαμαρτυρηθούν για την ακύρωση από την κυβέρνηση της προγραμματισμένης σήμερα συνάντησης. Οι αρχές εξήγησαν ότι αρνούνται να έχουν συνομιλίες υπό την απειλή των φοιτητών για ενίσχυση της κινητοποίησή τους

Οι φοιτητές του Χονγκ Κονγκ, πρωτοστάτες στο φιλοδημοκρατικό κίνημα, κάλεσαν τις δυνάμεις τους να ανασυγκροτηθούν μαζικά σήμερα μετά την ματαίωση των διαπραγματεύσεων από τις τοπικές αρχές.

Οι διαδηλωτές που συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τρία σημεία στο Χονγκ Κονγκ αλλά είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με τις αρχές της εβδομάδας ζήτησαν από τους υποστηρικτές τους να συγκεντρωθούν στις 19.30 τοπική ώρα (14.30' ώρα Ελλάδος) κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, στο κέντρο της πρώην βρετανικής αποικίας.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι επέκρινε σήμερα τις ΗΠΑ τονίζοντας ότι το αμερικανικό Κονγκρέσο στέλνει το λάθος μήνυμα στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ, μετά την ετήσια έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και στην οποία εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση στο έδαφος που ανήκει από το 1997 στην κινεζική κυριαρχία.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να αναμιγύονται στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ που είναι ένα εσωτερικό θέμα της Κίνας. "Η έκθεση του αμερικανικού αυτού οργάνου διαστρεβλώνει τα γεγονότα και αποτελεί εσκεμμένη επίθεση στην Κίνα. Εκφράζουμε τη έντονη δυσαρέσκειά μας γι αυτό. Ζητούμε η επιτροπή αυτή να σταματήσει την λανθασμένη ανάμιξή της και να μην βλάπτει τις σινο-αμερικανικές σχέσεις. Το όργανο αυτό οφείλει να μιλά και να ενεργεί προσεκτικά, να σταματήσει να στέλνει λάθος μηνύματα στο Occupy Central και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες ή να τους υποστηρίζει", τόνισε.

Η ετήσια έκθεση του Κονγκρέσου που συνέταξε η εκτελεστική επιτροπή του Κονγκρέσου για την Κίνα επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα αυξήξουν την υποστήριξή τους για δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ και την προώθηση της καθολικής ψηφοφορίας.

Το Χονγκ Κονγκ διανύει τη σοβαρότερη πολιτική του κρίση μετά την επιστροφή του στην Κίνα το 1997.

Παρότι η Κίνα δέχτηκε προσεχής εκλογή του αρχηγού της κυβέρνησης του αυτόνομου εδάφους το 2017 να γίνει με καθολική ψηφοφορία, προτίθεται να διατηρήσει τον έλεγχο επί των υποψηφίων, πρόταση που κρίνει απαράδεκτη το φιλοδημοκρατικό κίνημα. Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης την παραίτηση του κυβερνήτη Λεούνγκ Τσουν-γινγκ, τον οποίο χαρακτηρίζουν μαριονέτα του Πεκίνου.

Από τις 28 Σεπτεμβρίου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους. Τη Δευτέρα η ζωή ανέκτησε τον κανονικό της ρυθμό, αν και μικρός αριθμός διαδηλωτών διατηρεί την κατάληψη τριών δημοσίων χώρων στο Χονγκ Κονγκ, όπου δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι με οδοφράγματα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί για εβδομάδες, καθώς καμιά πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη για την παραμικρή παραχώρηση.

Για τον Σάνι Λι, αναλυτή στο Ινστιτούτο για την παιδεία του Χονγκ Κονγκ, η κυβέρνηση βρέθηκε εκτεθειμένη μετά την απόφαση των φιλοδημοκρατικών βουλευτών του νομοθετικού συμβουλίου να ξεκινήσουν εκστρατεία κωλυσιεργίας. "Αυτό δεν είναι καλό σημάδι, η θερμοκρασία ανεβαίνει εντός και εκτός του νομοθετικού συμβουλίου. Αν η κινητοποίηση συνεχιστεί ακόμη επί εβδομάδες, πιστεύω ότι η επέμβαση της αστυνομίας θα είναι αναπόφευκτη".

Η αστυνομία τηρεί διακριτική στάση μετά τη ρίψη δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών στις 28 Σεπτεμβρίου, κίνηση που δεκαπλασίασε το μέγεθος της διαδήλωσης και προκάλεσε οργή τόσο στο Χονγκ Κονγκ όσο και στο εξωτερικό.

Για τον Εντ Τσιν, διαχειριστή κερδοσκοπικών κεφαλαίων και μέλος του Occupy, της μεγαλύτερης φιλοδημοκρατικής οργάνωσης, η καθιστική διαμαρτυρία θα διαρκέσει. "Οι φοιτητές θα καταλάβουν το Ναυαρχείο, κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, για περισσότερο χρόνο απ΄όσο προβλεπόταν. Αυτό ενδέχεται να συνεχιστεί για εβδομάδες, εκτός κι αν η αστυνομία τους διαλύσει με τη χρήση βίας".

Την ίδια ώρα τα ηγετικά στελέχη του κινήματος κάνουν πολύ προσεκτικές κινήσεις καθώς αντιμετωπίζουν και την κόπωση των επτά εκατομμυρίων κατοίκων των οποίων η καθημερινότητα έχει διαταραχθεί.

Παράλληλα η εισαγγελία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας μετά τις αποκαλύψεις για τη δωροδοκία με πέντε εκατομμύρια ευρώ του Λεούνγκ, ως απολαβή για μια ρήτρα μη άσκησης ανταγωνισμού, από αυστραλιανή εταιρία. Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ αρνείται οποιαδήποτε κατάχρηση χρημάτων στην υπόθεση αυτή, αλλά η αντιπολίτευση αμφισβήτησε την ακεραιότητά του.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network