Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης στο κοινοβούλιο, για την κατάρριψη του Boeing

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης στο κοινοβούλιο, για την κατάρριψη του Boeing
Φόρος τιμής στα θύματα του ουκρανικού Boeing AP

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης θα απευθυνθεί στο ιρανικό κοινοβούλιο. Σε "αποκλιμάκωση" καλούν οι Βρυξέλλες μετά τη σύντομη σύλληψη του Βρετανού πρεσβευτή στην Τεχεράνη.

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί θα απευθυνθεί σήμερα κεκλεισμένων των θυρών στο κοινοβούλιο του Ιράν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Isna, ο Σαλαμί θα μιλήσει για τον φόνο στις 3 Ιανουαρίου του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανι στη Βαγδάτη σε αμερικανικό πλήγμα και θα δώσει εξηγήσεις για την ιρανική απάντηση, αλλά και για την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing 737 την Τετάρτη στην Τεχεράνη από τον ιρανικό στρατό.

Ιρναο-αμερικανοί κυματίζουν σημαίες του Ιράν AP

Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των Φρουρών της Επανάστασης Αμιραλί Χατζιζαντέχ δήλωσε χθες Σάββατο ότι αναλαμβάνει «την πλήρη ευθύνη» για την τραγωδία.

Σήμερα ο ιρανικός Τύπος απέτισε φόρο τιμής στα 176 θύματα του Boeing: «Ζητείστε συγγνώμη, παραιτηθείτε», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας των μεταρρυθμιστών Etemad.

«Ασυγχώρητο», έγραψε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Iran, δημοσιεύοντας τα ονόματα όλων των θυμάτων.

«Ταπεινά συγγνώμη για ένα επώδυνο λάθος», ήταν ο τίτλος της Javan που πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης.

Ιρναο-αμερικανοί κυματίζουν σημαίες του Ιράν AP

 

Σε “αποκλιμάκωση” καλούν οι Βρυξέλλες

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επέκρινε την Τεχεράνη μετά τη σύλληψη και τη σύντομη κράτηση χθες Σάββατο του Βρετανού πρεσβευτή στο Ιράν και ζήτησε να υπάρξει “αποκλιμάκωση”, σε tweet του που ανήρτησε σήμερα.

“Πολύ ανήσυχος μετά την προσωρινή κράτηση του Βρετανού πρεσβευτή στο Ιράν. Ο σεβασμός στη Σύμβαση της Βιένης αποτελεί υποχρέωση. Η ΕΕ καλεί σε αποκλιμάκωση και στη δημιουργία χώρου για διπλωματία”, έγραψε στο Twitter ο Μπορέλ.

Νωρίτερα ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Ιράν, ο Ρομπ Μακέιρ, διέψευσε ότι συμμετείχε σε αντικυβερνητική διαδήλωση, όπως μετέδωσαν κάποια ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

“Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν συμμετείχα σε καμία διαδήλωση”, έγραψε στο Twitter ο Μακέιρ στα αγγλικά και τα περσικά. “Πήγα σε μια εκδήλωση η οποία είχε ανακοινωθεί ως ολονυκτία για τα θύματα της τραγωδίας (της πτήσης) #PS752” της Ukraine International Airlines που καταρρίφθηκε την Τετάρτη από τον ιρανικό στρατό “από λάθος”, πρόσθεσε.

Φόρος τιμής στα θύματα του ουκρανικού Boeing AP

“Έφυγα από το σημείο πέντε λεπτά αφού ξεκίνησαν να ακούγονται συνθήματα” κατά των ιρανικών αρχών, εξήγησε.

Είναι “φυσιολογικό να θέλω να αποτίσω φόρο τιμής”, διευκρίνισε ο Μακέιρ καθώς “κάποια θύματα ήταν Βρετανοί”.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ο Βρετανός πρεσβευτής συνελήφθη επειδή “υποκίνησε” τους διαδηλωτές και αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από περίπου μία ώρα.

Τη νύκτα το ιρανικό πρακτορείο Tasnim, που πρόσκειται στους συντηρητικούς, μετέδωσε ότι ο Μακέιρ καρατήθηκε επί πολλές ώρες και ανακρίθηκε για την εμπλοκή του “σε ύποπτες ενέργειες” στη διάρκεια μίας συγκέντρωσης μπροστά από το πανεπιστήμιο Αμίρ Καμπίρ στην Τεχεράνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα