“Οι μετασεισμοί στην Τουρκία θα διαρκέσουν ένα χρόνο”

“Οι μετασεισμοί στην Τουρκία θα διαρκέσουν ένα χρόνο”
Οι σεισμολόγοι στην Τουρκία προειδοποιούν τους πολίτες να αποφύγουν για τους προσεχείς μήνες τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό της Δευτέας 6/2. Twitter

Ο πιο καταστροφικός σεισμός που έγινε στην Τουρκία, μετά τον Αύγουστο του 1999 δεν τελείωσε τα ξημερώματα. Όπως ενημερώνουν οι καθ' ύλην αρμόδιοι της γείτονας, οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί για μήνες.

Στις 3.17 (ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα της Δευτέρα 6/2, η Γη σείστηκε στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, όπου το θερμόμετρο έδειχνε 2 βαθμούς Κελσίου.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε απόσταση 180 χιλιομέτρων. Δηλαδή, σε πολλές επαρχίες και περιοχές της ανατολικής, της νοτιοανατολικής και της κεντρικής Ανατολίας, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογειακής περιφέρειας, τη Συρία (Χαλέπι, Χάμα και Λαττάκεια), το Λίβανο, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Η 'εικόνα' του σεισμού που έπληξε την Τουρκία Παρατηρητήριο Kandilli

 

Ο απολογισμός των νεκρών και των τραυματιών αυξάνεται όσο περνάει η ώρα (στις 08.52 σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας της Συρίας οι νεκροί στη χώρα ήταν 237 και οι τραυματίες 639), κυρίως σε περιοχές που είναι κοντά στο επίκεντρο. Αυτό τοποθετήθηκε στο Καχρανμαρμαράς (Γερμανίκεια) στην μεσογειακή περιφέρεια της Τουρκίας.

Το Καχρανμαρμαράς είναι στα 32 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Γκαζιαντέπ (έκτη μεγαλύτερη πόλη της γείτονας, πληθυσμού 2.130.432 κατοίκων που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από τα τουρκοσυριακά σύνορα).

Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση ξέσπασε μια τεράστια πυρκαγιά.

Η ένταση του σεισμού προσδιορίστηκε στους 7.8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ από διεθνή παρατηρητήρια και στους 7.4 βαθμούς από τους Τούρκους αξιωματούχους. Κατ’ αυτούς το βάθος ήταν στα 7 χιλιόμετρα -εκτιμήσεις του US Geological Survey ανέφεραν τα 17.7 χιλιόμετρα. Περίπου δέκα λεπτά μετά τον αρχικό σεισμό, έγινε μετασεισμός της τάξεως των 6.6. Έως τις 08.14 έγιναν άλλοι 31, μικρότερης έντασης.

“Στην πραγματικότητα, ο σεισμός έγινε στη συμβολή των επαρχιών Καχρανμαρμαράς και Γκαζιαντέπ. Δώσαμε το μέγεθος του ως 7.4 βαθμούς. Συνέβη στις 04:17 (ώρα Τουρκίας)” ανέφερε ο Καθηγητής Dr. Haluk Ozener του Ερευνητικού Εργαστηρίου Σεισμών στο Παρατηρητηρίου Kandilli του Πανεπιστημίου Bogazici στη Milliyet.

Πρόσθεσε ότι “είναι ένας σεισμός σε μεγάλη περιοχή στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας. Εκτιμάται πως μπορεί να σπάσει το ρήγμα των 180 χλμ και είναι ο μεγαλύτερος μετά τον Αύγουστο του ‘99. Δυστυχώς, βιώνουμε και πάλι έναν σεισμό τεράστιου μεγέθους”.

Ο Καθηγητής Ozener του Ερευνητικού Εργαστηρίου Σεισμών στο Παρατηρητηρίου Kandilli του Πανεπιστημίου Bogazici δήλωσε στη πως ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην περιοχή από τις 17 Αυγούστου του 1999.

Τότε είχε πλήξει καταστροφικός σεισμός την επαρχία Κοτζάελι (στη βορειοδυτική Τουρκία, στην περιοχή του Μαρμαρά -συνορεύει με την Κωνσταντινούπολη). Ήταν μεγέθους 7.6 βαθμών. Είχε διαρκέσει 37 δευτερόλεπτα και προκάλεσε μνημειώδεις ζημιές. Έχασαν τη ζωή τους κοντά στους 19.000 ανθρώπους.

Το βάθος ήταν στα 15 χιλιόμετρα. Πέρασε στην ιστορία ως εκ των πιο καταστροφικών σεισμών, λίστα που πια έχει άλλη μια σημείωση.

Σεισμολόγοι της σχολής κλίματος του Columbia είχαν διευκρινίσει το 2021 πως ήταν μέρος μιας ακολουθίας, κατά μήκους του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, που ξεκίνησε το 1939.

Προκάλεσε μεγάλους σεισμούς που μετακίνησαν προοδευτικά τις τεκτονικές πλάκες (το Magazine έχει αναλύσει πώς προκαλούνται οι σεισμοί) από την ανατολή προς τη δύση σε μια περίοδο 60 ετών.

Στην αναφορά του 2021 τονίστηκε ότι “η Θάλασσα του Μαρμαρά που είναι στην Κωνσταντινούπολη είναι επεκτατική λεκάνη, της οποίας ο φλοιός αποσυντίθεται”.

“Oι μετασεισμοί θα διαρκέσουν ένα χρόνο”

Σε ό,τι αφορά το νέο δολοφονικό σεισμό στη γείτονα, συνεργάτης του Dr. Ozener, ονόματι Dr. Dogan Kalafat πρόσθεσε ότι οι μετασεισμοί στην περιοχή αναμένεται να διαρκέσουν για ένα χρόνο. “Για αυτό κάνουμε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τα κατεστραμμένα κτίρια”.

Οι μετασεισμοί εκτιμήθηκαν πως θα φτάσουν στους 6.6 βαθμούς. “Αν φτάσουν στους 6.7 ή 6.8 μπορούν να καταστρέψουν κτίρια περισσότερα κτίρια” είπε στη Milliyet η αναπληρώτρια Διευθύντρια Παρακολούθησης Σεισμών, Dr. Selda Altıncı Poyraz. Επεσε το κάστρο στο Γκαζιαντέ. Κατέληξε στο ότι “το σημαντικό εδώ είναι ότι οι μετασεισμοί μπορούν να συνεχιστούν για μήνες. Θέλουμε οπωσδήποτε να ακούσουν τις προειδοποιήσεις των αρχών”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα