Σεισμός 7,8 ρίχτερ στην Τουρκία: Τουλάχιστον 76 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες – Πολλά θύματα και στη Συρία

Σεισμός 7,8 ρίχτερ στην Τουρκία: Τουλάχιστον 76 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες – Πολλά θύματα και στη Συρία
Σεισμός στην Τουρκία AP Photo/Mahmut Bozarsan

Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 ρίχτερ σημειώθηκε στην Τουρκία τα ξημερώματα. Τουλάχιστον 100 νεκροί σε Τουρκία και Συρία. Φόβοι για πολλά περισσότερα θύματα. Εκατοντάδες οι τραυματίες. Αισθητός σε Λίβανο και Κύπρο ο σεισμός.

Σεισμός ισχύος 7,8 βαθμών έπληξε τα ξημερώματα τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, στοιχίζοντας τη ζωή σε σχεδόν 100 ανθρώπους στις δύο χώρες και προκαλώντας τεράστιες και εκτεταμένες υλικές ζημιές, με βάση τους ως τώρα —ακόμη προσωρινούς— απολογισμούς στις δυο πλευρές των συνόρων.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 440 τραυματίστηκαν εξαιτίας του πολύ ισχυρού σεισμού ο οποίος έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες το νότιο και το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας: “76 πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους στα Άδανα, στην Αντιγιαμάν, στη Μαλάτια, στην Καχρανμαρμαράς, στην Γκαζιάντεπ, και 440 πολίτες τραυματίστηκαν στη Σανλιούρφα, στη Ντιγιάρμπακιρ, στα Άδανα, στην Αντιγιαμάν, στη Μαλάτια, στην Οσμάνιγε, στη Χατάι και στην Κιλίς”, διευκρίνισε η AFAD.

Σεισμός στην Τουρκία: Τουλάχιστον 50 νεκροί στη Συρία

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, τον οποίο επικαλέστηκε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, έχουν καταμετρηθεί 42 νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στη Χάμα (κεντρικά) και στη Λαττάκεια, στις ακτές της χώρας στη Μεσόγειο.

Ο απολογισμός αυτός είναι ακόμη προσωρινός και υπάρχει κίνδυνος να γίνει ακόμη πιο βαρύς, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα κοντά στην πόλη Γκαζιαντεπ. Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικής έρευνας (USGS), η δόνηση ήταν μεγέθους 7,8 ρίχτερ.




Το επίκεντρο εντοπίζεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Γκαζιαντεπ κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Η δόνηση έγινε αισθητή και σε γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί, ενώ στις πρώτες εικόνες φαίνεται ότι έχουν καταρρέυσει κτίρια και υπάρχουν φόβοι για θύματα.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT δείχνουν κατοίκους που βγήκαν ανάστατοι έξω, στους χιονισμένους δρόμους.

Η σεισμικότητα στην Τουρκία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών έπληξε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές.

Η ίδια περιοχή δοκιμάστηκε τον Αύγουστο του 1999 από σεισμό 7,4 βαθμών ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων κάπου χιλίων στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Πολύ αισθητός και στην Κύπρο – Ανακοίνωση από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

Ανακοίνωση για τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Τουρκία και έγινε έντονα αισθητός στην Κύπρο εξέδωσε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ανακοινώνει ότι την Δευτέρα 06 Φεβρουαρίου 2023 και τοπική ώρα 03:17 καταγράφηκε από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Τμήματος η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε στην περιοχή του Γκαζαντιέπ (κοντά στα σύνορα με τη Συρία) με μέγεθος ροπής Μw=7.8.

Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε απόσταση σχεδόν 600 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του (Τουρκία, Ιράκ, Γεωργία, Ισραήλ, Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος, και Κύπρος). Στην Κύπρο έγινε έντονα αισθητός σε ολόκληρο το νησί. ·

Τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν ισχυρός σεισμός στις 03:28 (Mw=6.7), πέντε σεισμοί με μεγέθη μεγαλύτερα από 5 και πλήθος σεισμών με μικρότερα μεγέθη. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

Συναγερμός για τσουνάμι στην Ιταλία

Μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Τουρκία, η ιταλική Πολιτική Προστασία προειδοποίησε τους κατοίκους νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας για κίνδυνο να χτυπήσει τσουνάμι.

Συνέστησε στους κατοίκους των περιοχών αυτών να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να απομακρυνθούν προσωρινά από παραθαλάσσιες περιοχές, να καταφύγουν σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Η ιταλική Πολιτική Προστασία θύμισε πως ακόμη κι ένα κύμα ύψους μισού μέτρου μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες πλημμύρες και ισχυρά ρεύματα. Πρόσθεσε πως θα συνεχίσει να ενημερώνει τους πολίτες για την εξέλιξη της κατάστασης.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ωστόσο, δείχνουν να περιορίζονται οι φόβοι για τσουνάμι.

Ο επιχειρησιακός διευθυντής της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Λουίτζι Ντ’ Άντζελο διευκρίνισε πως μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί κύματα τα οποία δεν ξεπερνούν τα δεκαπέντε εκατοστά σε ύψος και ότι «ο αρχικός συναγερμός μοιάζει να έχει περιοριστεί σημαντικά».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα