Σκηνές πανικού στην Πράγα: Φοιτητές οχυρώθηκαν για να σωθούν από τον ένοπλο – Εικόνες και βίντεο

Διαβάζεται σε 3'
Πυροβολισμοί στην Πράγα
Πυροβολισμοί στην Πράγα AP

Τραγωδία, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες σημειώθηκε στη Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου, στο κέντρο της Πράγας. Καρέ – καρέ η προσπάθεια φοιτητών και πολιτών να σωθούν από τον ένοπλο.

Σκηνές πανικού εκτυλίχτηκαν, το απόγευμα της Πέμπτης, στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα, με τα επίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 15 νεκρούς -συμπεριλαμβανομένου του δράστη- και τουλάχιστον 24 τραυματίες, αριθμοί πάντως που αναμένεται να αυξηθούν.

Για άγνωστους, μέχρι στιγμής λόγους, ένοπλος άνοιξε πυρ σε κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, έως ότου αυτοκτονήσει, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Ένας Βρετανοαυστραλός που διαμένει σε διαμέρισμα κοντά στο σημείο, δήλωσε στο BBC ότι άκουσε «πολλούς πυροβολισμούς». «Κοίταξα έξω από το μπαλκόνι μου και είδα την αστυνομία να φτάνει. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να σταματήσουν τους ανθρώπους που μετέβαιναν προς το σημείο».

Δεκάδες πολίτες και φοιτητές τρέχουν πανικόβλητοι και προσπαθούν να κρυφτούν

Βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω των social media απεικονίζουν δεκάδες πολίτες και φοιτητές να τρέχουν έντρομοι στη Γέφυρα του Καρόλου του Πανεπιστήμιο, καθώς και σε άλλα σημεία της τσεχικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ολόκληρη η πλατεία Γιάνα Πάλαχ και η γύρω περιοχή έκλεισαν για λόγους ασφαλείας.

Η αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να μείνουν μακριά από το σημείο και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, ενώ το Πανεπιστήμιο έστειλε email σε όλους τους φοιτητές και το προσωπικό να παραμείνουν κλειδωμένοι στα γραφεία και τα δωμάτια τους.

Αυτό φαίνεται πως έπραξαν κάποιοι εκ των φοιτητών, οι οποίοι έβαλαν θρανία, καρέκλες και άλλους είδους βαρέα αντικείμενα πίσω από πόρτα δωματίου προκειμένου να προστατευτούν.

«Επί του παρόντος είμαι κλειδωμένος στην τάξη μου στην Πράγα» έγραψε στο X (πρώην Twitter) ο Jakob Weizman, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο. «Κλείδωσα την πόρτα πριν ο δράστης προσπαθήσει να την ανοίξει».

Άλλοι, δε, επιχείρησαν να κρυφτούν σε εξωτερικούς χώρους της Σχολής, ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης.

Σε ανάρτησή του, ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Γιαν Λίπαβσκι, δήλωσε ότι είναι «σοκαρισμένος από το τρομερό γεγονός στη Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου».

«Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων. Σκέφτομαι τους τραυματίες, τους αγαπημένους τους, τους μαθητές και όλους όσους επηρεάστηκαν από αυτή την αποτρόπαια πράξη».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας, Βιτ Ρακούσαν, ζήτησε από τους πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες της αστυνομίας και είπε ότι δεν θα κάνει εικασίες για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών σε αυτή τη φάση.

Οι πρώτες εικόνες με τον ένοπλο

Ο ένοπλος, ο οποίος έχει εξουδετερωθεί, αποτυπώνεται σε πλάνα που κυκλοφορούν στα social media.

LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα