Οι τελευταίες ώρες του ανθρώπου που αποκάλυψε στον πλανήτη την ύπαρξη του Covid

Οι τελευταίες ώρες του ανθρώπου που αποκάλυψε στον πλανήτη την ύπαρξη του Covid
Ο Dr Li Wenliang στο κρεβάτι του νοσοκομείου όπου άφησε την τελευταία του πνοή το Φλεβάρη του 2021, 'νικημένος' από τον Covid. AP

Οι New York Times ερεύνησαν τους λόγους του θανάτου του Dr. Li Wenliang, 39 ημέρες αφότου προειδοποίησε για την ύπαρξη "νέου θανατηφόρου κορονοϊού" στη Wuhan.

Ο άνθρωπος που αποκάλυψε στον πλανήτη την ύπαρξη του SARS-CoV-2 δεν ζει πια ανάμεσα μας. Ο Dr. Li Wenliang πέθανε από κορονοϊό, στο Κεντρικό Νοσοκομείο του Wuhan όπου εργαζόταν. Δεν είχαν γίνει γνωστές ποτέ τα αίτια ή λεπτομέρειες για τη νοσηλεία του.

Οι Νew York Times θέλησαν να καλύψουν αυτό το κενό.

Η ημέρα που έγινε whistleblower ο Dr. Li

Στις 30/12 του 2019 οι υγειονομικές αρχές του Wuhan είχαν εκδώσει προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης στα τοπικά νοσοκομεία. Σε αυτή αναφέρονταν “μυστηριώδεις περιπτώσεις πνευμονίας” στην πόλη καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα.

Την ίδια ημέρα, ο Dr. Li, οφθαλμίατρος στο Κεντρικό Νοσοκομείο του Wuhan έλαβε στο email του διάγνωση για ασθενή με ύποπτο σοβαρό οξύ κορονοϊό SARS.

Την είχε κάνει γιατρός από τα επείγοντα του Κεντρικού Νοσοκομείο του Wuhan, αφότου είχε λάβει εργαστηριακά αποτελέσματα ασθενή με συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη, αλλά ανθεκτικά στις συμβατικές μεθόδους θεραπείας.

Ο γιατρός είχε κυκλώσει τη λέξη SARS, πριν στείλει τη διάγνωση σε άλλους γιατρούς του νοσοκομείου. Αυτή η εσωτερική ανταλλαγή έφτασε κάποια στιγμή στον Dr. Li.

Τη μοιράστηκε με συμφοιτητές του  μέσω της ομάδας που είχαν στο WeChat (ας πούμε το κινεζικό Whatsapp).

Στις 17.43 της ίδιας ημέρας, έγραψε στους φίλους του το εξής μήνυμα: “7 επιβεβαιωμένα περιστατικά SARTS αναφέρθηκαν στο νοσοκομείο, από την ψαραγορά”, επισυνάπτοντας την εξέταση και την ακτινογραφία.

Στις 18.42 επανήλθε με το “επιβεβαιώθηκε πως πρόκειται για μόλυνση κορονοϊού, με το ακριβές στέλεχος να εξετάζεται”. Πρόσθεσε και το “ενημερώστε τις οικογένειες και τους φίλους σας, για να πάρουν προστατευτικά μέτρα, με διακριτικότητα”.

Σύντομα η πληροφορία είχε γίνει trend σε όλα τα social media.

Στις 27/1 του 2020, σε συνέντευξη που έδωσε σε εξέχουσα κινεζική εφημερίδα -χωρίς να αναφερθεί το όνομα του-, περιέγραψε πώς τον επέπληξαν επειδή προσπάθησε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Η ταυτότητα του αποκαλύφθηκε στα social media και σε λίγα δευτερόλεπτα έγινε λαϊκός ήρωας.

Για την κυβέρνηση της Κίνας ήταν whistleblower. Η αστυνομία του Wuhan κάλεσε τον Dr. Li και άλλους επτά γιατρούς για ανάκριση επί “ψευδών σχολίων στο διαδίκτυο, σχετικά με μη επιβεβαιωμένη επιδημία”. Έγιναν προειδοποιήσεις και για κυρώσεις.

Ο Dr. Li αναγκάστηκε, από το νοσοκομείο όπου δούλευε, να γράψει απολογητική επιστολή για να επιστρέψει στη θέση του.

Τριάντα εννέα ημέρες μετά την αποκάλυψη, έγινε η πιο διάσημη απώλεια της Κίνας από την πανδημία. Είχε προσβληθεί από κορονοϊό. Ήταν 34 χρόνων.

Οι αρχές και το νοσοκομείο ζήτησαν συγγνώμη από την οικογένεια του και τον Απρίλιο του 2020 του απονεμήθηκε μετά θάνατον μετάλλιο.

Έρευνα που έγινε -με εντολή των κυβερνώντων της χώρας του- για τα αίτια του θανάτου του, έδειξε πως το Κεντρικό Νοσοκομείο του Wuhan έκανε τα πάντα για να τον σώσει. Δεν δόθηκαν ωστόσο, στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες αυτής της ολοκληρωμένης προσπάθειας.

Τι αποκαλύπτουν οι New York Times

Η ομάδα Οπτικών Ερευνών των New York Times θέλησε να ασχοληθεί με τις τελευταίες ημέρες του Dr. Li. Το προϊόν της δουλειάς που έκανε, έγινε βίντεο στο οποίο αποκαλύπτονται νέες λεπτομέρειες σχετικά με την ασθένεια και τον θάνατο του ανθρώπου που ‘ξύπνησε’ τον κόσμο για τον κορονοϊό, βάσει των ιατρικών αρχείων και αποκλειστικής συνέντευξης ενός βασικού μάρτυρα.

Το μέσο εξασφάλισε εσωτερικά σημειώματα του νοσοκομείου και τα ιατρικά αρχεία του εκλιπόντος -τα εξέτασαν οκτώ Κινέζοι γιατροί εμπειρογνώμονες που δραστηριοποιούνται πια στις ΗΠΑ και έχουν εμπειρία από τον Covid.

Δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για ενδεχόμενες παραλείψεις στην ιατρική περίθαλψη του ασθενούς. Αποκαλύφθηκαν ωστόσο, πράγματα για την ασθένεια και τη θεραπεία.

  • Ο Dr. Li διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Wuhan στις 12/1 του 2020 με πυρετό, λοίμωξη στους πνεύμονες και άλλα συμπτώματα της πρώιμης παραλλαγής του κορονοϊού.
  • Την τρίτη ημέρα μπήκε σε απομονωμένο θάλαμο. Του επέτρεπαν να επικοινωνεί με την οικογένειά του, μόνο μέσω συνομιλίας μέσω βίντεο.
  • Μετά το πέρας μιας εβδομάδας νοσηλείας, οι γιατροί σημείωσαν ότι είχε θέματα ψυχικής υγείας και διέγνωσαν πως βρισκόταν σε καταθλιπτική κατάσταση. Κάτι που δεν είχε αναφερθεί μέχρι τώρα. Δεν υπήρχαν σημειώσεις για τους παράγοντες που τον είχαν οδηγήσει εκεί. Αναφέρθηκε ότι είχε χάσει την όρεξη του και δεν μπορούσε να κοιμηθεί τη νύχτα.
  • Στις σημειώσεις των γιατρών που τον παρακολουθούσαν, υπάρχει και η προσπάθεια χρήσης ενός μη επεμβατικό αναπνευστήρα στις 19/1αλλά ο ασθενής δεν μπορούσε να τον ανεχθεί”.
  • Η μόνη παροχή οξυγόνου που είχε λάβει μέχρι την τελική ευθεία, ήταν μέσω ενός ρινικού σωλήνα και στη συνέχεια μιας πρόσθετης μάσκας οξυγόνου.
  • Στις 5/2 του 2020 η κατάσταση του επιδεινώθηκε, με την πνευμονία να κάνει την αναπνοή εξαιρετικά επώδυνη. Το απόγευμα τον εξέτασαν οι γιατροί “όπως έπρεπε για την κατάσταση του”, βάσει των εμπειρογνωμόνων που επιστράτευσαν οι NYT.
  • Τις ώρες που ακολούθησαν έως το πρωί της 6ης του Φλεβάρη, οι γιατροί ενημέρωσαν τις σημειώσεις του πως ο Dr. Li κινδύνευε από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων.
  •  Οι εμπειρογνώμονες είπαν σε εκείνο το σημείο -ή νωρίτερα- έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο της διασωλήνωσης που δεν είχε λάβει, χωρίς να διευκρινίζονται πουθενά οι λόγοι.
  • Στις 6/2 ο Dr. Li υπέστη ανακοπή καρδιάς, γύρω στις 7:20 μ.μ. Στις ημερήσιες καταγραφές δεν αναφέρεται ρητά ότι σταμάτησε η καρδιά του. Οι γιατροί έγραψαν πως έκαναν ΚΑΡΠΑ, όπως όφειλαν λόγω της έκτακτης ανάγκης. Τότε τον διασωλήνωσαν “συνηθισμένη πρακτική κατά την ανάνηψη”, χωρίς όμως, να ανταποκρίνεται στο φως που ‘έστελναν’ στα μάτια του.
  • Πάντα σύμφωνα με τις σημειώσεις, οι γιατροί επιχειρούσαν για επτάμισι ώρες (με διάφορα μέσα -ακόμα και κάποια που δεν χρειάζονταν) να τον σώσουν, αλλά η καρδιά του είχε παραδοθεί.
  • Τα media είχαν αρχίσει να δημοσιεύουν αντικρουόμενες πληροφορίες που προκάλεσαν σύγχυση. Συμφώνησαν στο θάνατο του, στις 7/2 τα ξημερώματα, όταν ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο πως απεβίωσε στις 2.58 το πρωί.
  • Τα στοιχεία των New York Times ενημερώνουν πως πέθανε στις 9.10 το βράδυ της προηγούμενης ημέρας (6/2). Δηλαδή, τότε σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του.
  • Παρ’ όλα αυτά οι γιατροί καθυστέρησαν να δηλώσουν το θάνατο του “σαν το νοσοκομείο να μην τον αντιμετώπιζε ως άνθρωπο”.

Οι ΝΥΤ προσπάθησαν να μιλήσουν και με μέλη της ομάδας των γιατρών του Dr. Li, αλλά ουδείς αποδέχθηκε το αίτημα. Το νοσοκομείο ενημέρωσε πως δεν δέχεται σχετικά αιτήματα από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα