ΟΗΕ: Έκκληση σε ΗΠΑ, Ιράν για "διάλογο" - Αρνητική η Τεχεράνη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ AP

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίαζε, ο πρεσβευτής της Τεχεράνης στον ΟΗΕ δήλωσε πως δεν υπάρχει η κατάλληλη ατμόσφαιρα προκειμένου να γίνει διάλογος ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ.

Έκκληση για διάλογο και για τη λήψη μέτρων ώστε να τερματιστούν οι εντάσεις στον Κόλπο, απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ανακοίνωσή του η οποία εγκρίθηκε και από τα 15 κράτη-μέλη, «καταδικάζοντας» ταυτόχρονα τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων.

Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή η Ρωσία εμπόδισε την απόπειρα των ΗΠΑ να συμπεριληφθεί στο κείμενο της απόφασης αυτής μια αναφορά σε εμπλοκή ή ευθύνη «κρατικού παράγοντα» στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των πετρελαιοφόρων.

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίαζε ο πρεσβευτής της Τεχεράνης στον ΟΗΕ δήλωσε πως δεν υπάρχει η κατάλληλη ατμόσφαιρα προκειμένου να γίνει διάλογος ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ.

«Πώς μπορείς να αρχίσεις διάλογο με κάποιον η κύρια έγνοια του οποίου είναι να επιβάλει κι άλλες κυρώσεις στο Ιράν;», διερωτήθηκε ο Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να διεξάγει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της Τεχεράνης και μα επιδίδεται σε «οικονομική τρομοκρατία» εναντίον του ιρανικού λαού, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ χθες ότι επιβάλλουν και νέες κυρώσεις.

Ο Ταχτ-Ραβανσί επισήμανε ακόμη πως οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μια «αρμάδα» στην περιοχή γύρω από το Ιράν, αναφερόμενος στην αποστολή επιπλέον στρατευμάτων και μέσων από την Ουάσινγκτον έπειτα από τις νέες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια.

Δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι το αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν εντός του ιρανικού εναέριου χώρου, υποστήριξε επίσης ο Ιρανός διπλωμάτης. Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι το UAV τους που καταρρίφθηκε πετούσε πάνω από διεθνή ύδατα.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Ιράν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Τραμπ υπέγραψε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν - Στο στόχαστρο και ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ

Ο Τραμπ απέρριψε το αίτημα του ΟΗΕ να διενεργηθεί έρευνα από το FBI για τη δολοφονία Κασόγκι

Τραμπ: Βάζει στο στόχαστρο το Ιράν με νέες κυρώσεις και κυβερνοεπιθέσεις

SHARE: