ΟΗΕ - Λιβύη: Εγκρίθηκε ψήφισμα για «διαρκή κατάπαυση πυρός» στη χώρα

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών AP

Η ψηφοφορία ζητήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την κλιμάκωση του πολέμου στη βορειοαφρικανική χώρα. Η Ρωσία απείχε από την ψηφοφορία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα, για πρώτη φορά μετά την αναζωπύρωση του πολέμου στη Λιβύη τον Απρίλιο, ένα ψήφισμα που ζητά "μόνιμη εκεχειρία" που θα διαδεχθεί μια εύθραυστη ανακωχή στη χώρα αυτή που τηρείται από τον Ιανουάριο.

Το ψήφισμα, που συντάχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, εγκρίθηκε με 14 από τις 15 ψήφους. Η Ρωσία απείχε.

Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος ήταν αποτέλεσμα επίπονων συζητήσεων που διήρκησαν για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, απεικονίζοντας τις διατηρούμενες διαιρέσεις της διεθνούς κοινότητας για την υπόθεση της Λιβύης παρά το κλίμα ενότητας που εκδηλώθηκε στη διάσκεψη στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου.

Το ψήφισμα «επιβεβαιώνει την ανάγκη για μια διαρκή εκεχειρία στη Λιβύη, το συντομότερο δυνατό και χωρίς προϋποθέσεις».

Στο τελικό κείμενο, το Λονδίνο επέλεξε να κρατήσει την αναφορά για την «ανησυχία (του ΣΑ) για την αυξανόμενη εμπλοκή μισθοφόρων στη Λιβύη».

Η αναφορά αυτή είχε επιφέρει το εμπόδιο της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα στο προσχέδιο του ψηφίσματος, με την Μόσχα να υποστηρίζει την αντικατάσταση της λέξης «μισθοφόροι» με «ξένους τρομοκράτες».

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Λιβύη, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία
SHARE:

24Media Network