ΟΗΕ: Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Διαβάζεται σε 3'
Μνημείο για τους Ουκρανούς πεσόντες στον πόλεμο
Μνημείο για τους Ουκρανούς πεσόντες στον πόλεμο (AP Photo/Vadim Ghirda)

Νέα έκθεση του ΟΗΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία καταδικάζει τη Ρωσία για βασανιστήρια και σεξουαλικά εγκλήματα κατά Ουκρανών πολιτών και αιχμαλώτων.

Περισσότεροι θάνατοι αμάχων, άνθρωποι που υπέστησαν βασανιστήρια, σεξουαλική βία, εγκλήματα που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, αλλά και κλοπή αμέτρητων πολιτιστικών αγαθών, επισημαίνει σε έκθεση του ο ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε σήμερα, Παρασκευή (15/3), για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εξεταστική επιτροπή που συστάθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρήκε “νέα στοιχεία ότι οι ρωσικές αρχές παραβίασαν τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα, τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους και διέπραξαν αντίστοιχα εγκλήματα πολέμου”, μετά 16 νέες επισκέψεις στην Ουκρανία και συνεντεύξεις με 422 γυναίκες και 394 άνδρες για να διακριβωθούν τα γεγονότα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

“Η Επιτροπή ανησυχεί για το εύρος, την επιμονή και τη σοβαρότητα των παραβιάσεων και των εγκλημάτων που διερεύνησε καθώς και για τον αντίκτυπό τους στα θύματα και στις πληγείσες κοινότητες“, σημειώνει η νέα έκθεση, η οποία συμπληρώνει προηγούμενες έρευνες της Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν πέρυσι. “Επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά της, σύμφωνα με τα οποία η πληθώρα αυτών των επιθέσεων (στην Ουκρανία) μαρτυρά την περιφρόνηση εκ μέρους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για τα δεινά που μπορεί να προκληθούν σε πολίτες”, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Συστηματικά βασανιστήρια

“Νέα στοιχεία ενισχύουν τα προηγούμενα ευρήματα της Επιτροπής ότι τα βασανιστήρια που χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές αρχές στην Ουκρανία και τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι ευρέως διαδεδομένα και συστηματικά”, προσθέτει η έκθεση.

Η νέα έκθεση περιγράφει ειδικότερα τη «φρικτή μεταχείριση» που επιβλήθηκε σε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου σε πολλά κέντρα κράτησης στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Τεκμηριώνει επίσης «βιασμούς και άλλου είδους σεξουαλική βία που ασκείται σε γυναίκες υπό συνθήκες που ισοδυναμούν με βασανιστήρια». Η έρευνα κατέστησε δυνατό «να βρεθούν πρόσθετα στοιχεία για την παράνομη μεταφορά παιδιών σε περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο».

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την τύχη πολιτιστικών αντικειμένων και αρχείων στα κατεχόμενα εδάφη, ερευνώντας συγκεκριμένα την πόλη Χερσώνα.

«Οι ρωσικές αρχές μετέφεραν πολιτιστικά αντικείμενα από το Περιφερειακό Μουσείο Τέχνης της Χερσώνας και τα αρχεία» της περιφέρειας στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Μόσχα. «Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προσωπικού των δύο ιδρυμάτων, περισσότερα από 10.000 αντικείμενα από το Μουσείο και το 70% των εγγράφων από το κεντρικό κτίριο των Κρατικών Αρχείων έχουν αφαιρεθεί», τονίζεται στην έκθεση.

Οι τοπικές αρχές υπογράμμισαν την ανάγκη προστασίας αυτών των αντικειμένων από την καταστροφή.

Κατά τους ερευνητές, οι αρχές διέπραξαν έγκλημα πολέμου με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Ουκρανίας, ιδίως μέσω νόμου που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2023, ο οποίος ορίζει ότι αυτά τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία και τα αρχεία ανήκουν πλέον στη Ρωσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα