ΟΗΕ: Κάλεσμα στην Αίγυπτο να ανατρέψει την θανατική καταδίκη 75 αντιφρονούντων

Κάλεσμα ΟΗΕ στην Αίγυπτο να ανατρέψει την θανατική καταδίκη 75 αντιφρονούντων
Κάλεσμα ΟΗΕ στην Αίγυπτο να ανατρέψει την θανατική καταδίκη 75 αντιφρονούντων AP

Την αμνηστία που δόθηκε σε ανώτατα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας επέκρινε η επικεφαλής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η υπόθεση αφορά καταπνιγείσα διαδήλωση της αντιπολίτευσης το 2013.

Η επικεφαλής της υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ κάλεσε τα αιγυπτιακά Εφετεία να ανατρέψουν τις μαζικές καταδίκες σε θάνατο αντιφρονούντων σε πρωτόδικο βαθμό, για την καταπνιγείσα διαδήλωση της αντιπολίτευσης το 2013, υποστηρίζοντας πως «η δίκη δεν ήταν δίκαια» και επέκρινε την αμνηστία που χορηγήθηκε σε ανώτατα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας.

Το Σάββατο αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών 75 κατηγορουμένους, περιλαμβανομένων και γνωστών ισλαμιστών ηγετών, στο πλαίσιο των διώξεων μετά την αιματηρή καταστολή της καθιστικής διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης το 2013, κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επέμβαση των δυνάμεων της τάξης.

ADVERTISING

Η Μπατσελέτ τόνισε πως, σε περίπτωση που εφαρμοσθούν οι ποινές, «θα αποτελούν μία χονδροειδή και αναπότρεπτη κακοδικία».

Στην ανακοίνωσή της η ίδια τονίζει πως οι κατηγορούμενοι στερήθηκαν του δικαιώματος να εκπροσωπηθούν προσωπικά από συνηγόρους, ενώ «η ενάγουσα αρχή δεν παρουσίασε επαρκή στοιχεία για να αποδείξει την ατομική ευθύνη» καθενός τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αίγυπτος
SHARE:

24Media Network