ΟΗΕ: Την άνευ όρων απελευθέρωση των αξιωματούχων στο Μάλι ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας

ΟΗΕ: Την άνευ όρων απελευθέρωση των αξιωματούχων στο Μάλι ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας
Κτίριο ΟΗΕ shutterstock

"Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν έντονα τη σύλληψη του προέδρου και του πρωθυπουργού που είναι αρμόδιοι για τη μετάβαση καθώς και άλλων αξιωματούχων" αναφέρει η δήλωση του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε σήμερα, σε δήλωση που υιοθέτησε ομόφωνα, την εκδίωξη από τους στρατιωτικούς των μεταβατικών αρχών στο Μαλί, χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο για κατάληψη εξουσίας ή πραξικόπημα, ούτε να προβλέψει τη δυνατότητα αναγκαστικών μέτρων.

“Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζουν έντονα τη σύλληψη του προέδρου και του πρωθυπουργού που είναι αρμόδιοι για τη μετάβαση, καθώς και άλλων αξιωματούχων από στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων”, αναφέρει η δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν διεξαγόταν την ίδια ώρα έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την “ασφαλή, άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση” όλων των αξιωματούχων που κρατούνται στο Μαλί από στοιχεία των δυνάμεων της άμυνας και ασφαλείας.

Επίσης, το 15μελές συμβούλιο “προέτρεψε τα στοιχεία της άμυνας και των δυνάμεων ασφάλειας να επιστρέψουν στους στρατώνες τους χωρίς καθυστέρηση”, στη δήλωση αυτή, σύμφωνα με διπλωμάτες.

“Η επιβολή αλλαγής κατεύθυνσης της μετάβασης με τη βία, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαστικών παραιτήσεων, είναι απαράδεκτη”, διευκρινίζεται στο κείμενο.

Στο Μπαμακό, ο προσωρινός πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Μαλί, οι οποίοι παραιτήθηκαν νωρίτερα σήμερα, θα αφεθούν ελεύθεροι σταδιακά μετά την κράτησή τους λόγω θεμάτων ασφάλειας, σύμφωνα με εκπρόσωπο των στρατιωτικών αρχών που συνέλαβαν τους δύο ηγέτες.

Η απόφαση ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον ταγματάρχη Μπάμπα Σίσε, σύμβουλο του αντιπροέδρου Ασιμί Γκοϊτά, ο οποίος ηγήθηκε της παρέμβασης που προκάλεσε αντιπαράθεση με τις διεθνείς δυνάμεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα