ΟΗΕ: Τουλάχιστον 500.000 οι πρόσφυγες από την Ουκρανία

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 500.000 οι πρόσφυγες από την Ουκρανία
Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ρουμανία AP

Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έφυγαν από την Ουκρανία σε μια προσπάθεια να βρουν καταφύγιο μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας αυτής την περασμένη Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, έγραψε σήμερα στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

Καταμέτρηση που εστάλη λίγο νωρίτερα από τις υπηρεσίες του Γκράντι έκανε λόγο για 499.412 καταγεγραμμένους πρόσφυγες εκ των οποίων 281.000 έχουν καταγραφεί μόνο στην Πολωνία.

Αφότου ξεκίνησαν οι βίαιες μάχες ανάμεσα στα ρωσικά στρατεύματα και τον ουκρανικό στρατό, οι άμαχοι προσπαθούν με κάθε μέσο που διαθέτουν να φθάσουν σε γειτονικές χώρες για να βρουν καταφύγιο.

Με τρένα, με αυτοκίνητο ή καμιά φορά και με τα πόδια, με τα φτωχικά μπαγκάζια τους, γυναίκες και παιδιά κυρίως -οι άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία δεν έχουν το δικαίωμα να φύγουν από την Ουκρανία- βρίσκουν φροντίδα μόλις διασχίσουν τα σύνορα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ουγγαρία έχει υποδεχθεί 84.586 πρόσφυγες σύμφωνα με αυτήν την τελευταία καταμέτρηση, η Μολδαβία τουλάχιστον 36.000 και η Ρουμανία και η Σλοβακία γύρω στους 30.000 η κάθε μια.

Περίπου 34.000 άνθρωποι κατάφεραν να πάνε απευθείας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι Ουκρανοί πολίτες εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης βίζας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελβετία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα