Οικογένεια Μπόρις Τζόνσον: “Δε μιλάμε για Brexit στα τραπέζια για να μην του επιτεθούμε”

Οικογένεια Μπόρις Τζόνσον: “Δε μιλάμε για Brexit στα τραπέζια για να μην του επιτεθούμε”
Μπόρις Τζόνσον AP

Το Brexit διχάζει οικογένειες λέει ο Μπόρις Τζόνσον μετά την παραίτηση του αδερφού του - Ο Κόρμπιν ξεκαθαρίζει ότι θα δεχθεί να συζητήσει για εκλογές μόνο αφού εγκριθεί οριστικά το νομοσχέδιο για να αποτραπεί το λεγόμενο no-deal

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αναγνώρισε χθες Πέμπτη ότι το Brexit «διχάζει οικογένειες», μετά την ανακοίνωση του αδελφού του Τζο ότι παραιτείται από τον υπουργικό του θώκο και τη βουλευτική του έδρα, με την επίκληση της «ανεπίλυτης» εσωτερικής σύγκρουσής του ανάμεσα στην πίστη «στην οικογένεια» από τη μια και «στο εθνικό συμφέρον» από την άλλη.

Ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε πως ο αδελφός του «δεν συμφωνεί μαζί μου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι είναι ζήτημα που προφανώς διχάζει τις οικογένειες — διχάζει τους πάντες». «Ευχαριστώ τον Τζο για όλη τη δουλειά που έκανε και την υποστήριξη που μας προσέφερε όσον αφορά το πρόγραμμά μας στο εσωτερικό», συμπλήρωσε.

Εξήρε τον αδελφό του, που εκφράζει φιλοευρωπαϊκές θέσεις, τον χαρακτήρισε «εξαίρετο υπουργό», κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε σχολή της βρετανικής αστυνομίας.

Ο 55χρονος πρωθυπουργός είπε ωστόσο σε δημοσιογράφους ότι θα προτιμούσε να τον βρουν «νεκρό σε χαντάκι» παρά να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα αναβολή του Μπρέξιτ, πράγμα που προσπαθούν να τον αναγκάσουν να κάνει μέλη του κοινοβουλίου, ιδίως της αντιπολίτευσης, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο διαζυγίου χωρίς συμφωνία την 31η Οκτωβρίου.

Κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν, αρχηγό των Εργατικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εκλογές. «Θέλουμε εκλογές την 15η Οκτωβρίου», επέμεινε.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν AP

 

Οι Εργατικοί απείχαν στην ψηφοφορία επί της πρότασης του πρωθυπουργού να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές προχθές Τετάρτη, εκμηδενίζοντας την πιθανότητα να εγκριθεί, αφού απαιτείτο ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Ο Κόρμπιν ξεκαθαρίζει ότι θα δεχθεί να συζητήσει για εκλογές μόνο αφού εγκριθεί οριστικά το νομοσχέδιο για να αποτραπεί το λεγόμενο no-deal, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Ο 47χρονος Τζο Τζόνσον τόνισε μέσω Twitter ότι ήταν «τιμή του» που υπήρξε βουλευτής των Συντηρητικών επί εννέα χρόνια, αλλά πρόσθεσε πως αδυνατεί να ξεπεράσει την «πίεση» που του προκαλεί ο «διχασμός» του ανάμεσα στην πίστη «προς την οικογένεια» ή «το εθνικό συμφέρον». Πρόσθεσε την ετικέτα #overandout.

Ο Τζο Τζόνσον, αδελφός του βρετανού πρωθυπουργού AP

 

Η αδελφή του Μπόρις και του Τζο, η Ρέιτσελ, δεν έκρυψε χθες Πέμπτη σε ανάρτησή της στο Twitter ότι η οικογένεια Τζόνσον «αποφεύγει να συζητά για το Μπρέξιτ, ειδικά στα οικογενειακά γεύματα, διότι δεν θέλουμε να επιτεθούμε ομαδικά στον πρωθυπουργό!».

Ο Ντέιβιντ Γκοκ, φιλοευρωπαίος πολιτικός, από τα πιο προβεβλημένα μέλη της ομάδας των 21 ανταρτών που αποπέμφθηκε από τους Τόρις, σχολίασε σε αντίδρασή του στην ανάρτηση του Τζο Τζόνσον στο Twitter ότι ο αδελφός του πρωθυπουργού ασφαλώς δεν ήταν ο μόνος που ένιωθε διχασμένος τις τελευταίες ημέρες, αλλά ίσως κανείς να μην αισθανόταν έτσι «περισσότερο» από αυτόν. Έκανε λόγο περί «μεγάλης απώλειας για το κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και το Συντηρητικό Κόμμα».

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον υπεραμύνθηκε των πειθαρχικών μέτρων που ανακοινώθηκαν: «η πειθαρχία είναι πάντα σκληρή», είπε, «αλλά το μήνυμά σου πρέπει να είναι καθαρό».

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο για την αποτροπή του no-deal αργά το βράδυ της Τετάρτης. Η Βουλή των Λόρδων αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ως το απόγευμα. Θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων για τελευταία φορά τη Δευτέρα, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ θα καταθέσει ταυτόχρονα νέα πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα