Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Ταϊβάν – Αποστολή του NEWS 24/7 στην Ταϊπέι

Διαβάζεται σε 6'
Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Ταϊβάν – Αποστολή του NEWS 24/7 στην Ταϊπέι
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταϊβάν), Jaushieh Joseph Wu ΥΠΕΞ ΤΑΪΒΑΝ

Το NEWS 24/7 στην Ταϊβάν. Τα “καυτά” ζητήματα που απασχολούν το νησί και η διεθνής συνεργασία για επίτευξη ειρήνης.

Το NEWS 24/7 βρέθηκε στην Ταϊβάν, μετά από σχετική πρόσκληση της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα.

Η επίσκεψή μας στο νησί της Ανατολικής Ασίας μάς έδωσε την ευκαιρία να αντιληφθούμε τον λόγο για τον οποίο η Ταϊβάν αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης στον κόσμο, με την περιοχή να εξελίσσεται ραγδαία στον τεχνολογικό τομέα.

Ταϊπέι Πάνος Κωδωνάς

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην Ταϊπέι, παρατηρήσαμε τον τρόπο με τον οποίο η Ταϊβάν λειτουργεί στον πολιτικό βίο και τη συμμετοχή των ανθρώπων στην πολιτική διαδικασία.

Ταϊπέι Πάνος Κωδωνάς

Το υψηλό επίπεδο τεχνολογικής προόδου της Ταϊβάν, το οποίο είναι εμφανές σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι τηλεπικοινωνίες, η έρευνα και ανάπτυξη, κάνει το νησί να ξεχωρίζει σε σχέση με πολλές περιοχές της Ασίας.

Νυχτερινή λήψη στην Ταϊπέι Πάνος Κωδωνάς

Η αποστολή του NEWS 24/7 στην Ταϊπέι περιλάμβανε μια σειρά σημαντικών συνομιλιών με αξιωματούχους, οι οποίοι μάς έκαναν γνωστά τα κύρια ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Ταϊβάν.

Την ίδια ώρα, επισκεφθήκαμε εγκαταστάσεις κρίσιμες για την οικονομία της Ταϊβάν, παρατηρώντας από κοντά πώς το νησί κατάφερε να εδραιώσει την τεχνολογική του υπεροχή σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που θα αναλύσουμε περαιτέρω σε επόμενα άρθρα.

Στιγμιότυπο από το εργοστάσιο TSMC με έδρα την Ταϊβάν, τον παγκόσμιο γίγαντα στην παραγωγή ημιαγωγών Πάνος Κωδωνάς

Το αποστακτήριο Kavalan έχει διαμορφώσει αυτό που είναι γνωστό παγκοσμίως ως ουίσκι της Ταϊβάν Πάνος Κωδωνάς

Η επίσκεψή μας στην Ταϊπέι μάς έδωσε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε σημαντικά υπουργεία της Ταϊβάν, όπου συναντήσαμε και συζητήσαμε με αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες, εμβαθύνοντας έτσι την κατανόησή μας σχετικά με την πολιτική και οικονομική δυναμική του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Jaushieh Joseph Wu.

Στο πλαίσιο της συνομιλίας με τον κ. Wu, μάς έγιναν γνωστά τα κύρια ζητήματα ασφάλειας που απασχολούν σήμερα την Ταϊβάν και τη διεθνή κοινότητα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταϊβάν), Jaushieh Joseph Wu ΥΠΕΞ ΤΑΪΒΑΝ

Ο κ. Wu μίλησε για τη σημασία αποτροπής μιας πιθανής επίθεσης κατά της Ταϊβάν και τον ρόλο των δυτικών συμμάχων της, με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης.

Στην προσπάθεια αυτή, η Ταϊβάν έχει αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό και εκπαιδεύει συνεχώς τους πολίτες της, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες προκλήσεις και κινδύνους.

Όπως τόνισε ο κ. Wu, αυτές οι πολιτικές αποτροπής πολέμου φαίνονται να είναι αποτελεσματικές.

Η ενίσχυση της στρατηγικής θέσης της Ταϊβάν μέσω της συνεργασίας με σημαντικούς εταίρους, αναδεικνύεται ως κρίσιμη και απαραίτητη για την αποτροπή της χρήσης βίας κατά της Ταϊβάν. Οι συζητήσεις και η στρατηγική συνεργασία με τους συμμάχους της, ενισχύουν την ικανότητα της χώρας να προστατευθεί και να διατηρήσει την ειρήνη στην περιοχή.

«Η ασφάλεια της Ταϊβάν αποτελεί θέμα ανησυχίας για τη διεθνή κοινότητα και οι πολιτικές του νησιωτικού έθνους έχουν στόχο να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο πολέμου», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Ταϊβάν υιοθετεί «υπεύθυνες πολιτικές» που στοχεύουν στην αποτροπή πιθανού πολέμου, τονίζοντας ότι «αυτή η πολιτική φαίνεται να λειτουργεί».

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως την «αποσχισθείσα επαρχία της», ενώ η Ταϊπέι επιμένει στην ανεξαρτησία της από το 1949.

Για το ενδεχόμενο η Κίνα «να χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ταϊβάν», ο κ. Wu, δήλωσε πως «πρέπει να αποτρέψουμε την Κίνα από τη χρήση βίας κατά της Ταϊβάν, καθώς κάθε είδους πόλεμος θα είναι καταστροφικός, όχι μόνο για την Ταϊβάν, αλλά για πολλές χώρες».

ΥΠΕΞ ΤΑΪΒΑΝ

Μιλώντας για τους συμμάχους του νησιού, ο ίδιος υποστήριξε ότι τα έθνη της Δύσης «θεωρούν την κυβέρνηση της Ταϊβάν έναν πολύ υπεύθυνο παίκτη» σε θέματα που αφορούν τα στενά της Ταϊβάν.

«Η Ταϊβάν θα πρέπει να κάνει το παν, ώστε να έχει επαρκείς αποτρεπτικές ικανότητες», είπε ο κ Wu, προσθέτοντας ότι το νησιωτικό κράτος αυξάνει τον αμυντικό του προϋπολογισμό και αναλαμβάνει στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Άλλωστε, στον τελευταίο προϋπολογισμό, η κυβέρνηση της Tsai Ing-wen θέλησε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 3,5%, στα 606,8 δισεκατομμύρια νέα δολάρια Ταϊβάν (19 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η Ταϊβάν θα διεξαγάγει προεδρικές εκλογές τον Ιανουάριο.

«Είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά δεν θα ήταν τόσο εύκολο για μια χώρα να καταλάβει την Ταϊβάν… Είναι θέμα στρατηγικής», είπε στη συνέχεια ο κ. Wu.

Για να ενισχυθεί η ικανότητα του νησιού «να αποτρέψει την Κίνα», ο κ Wu ξεκαθάρισε: «Η Ταϊβάν βρίσκεται σε στενή συνεργασία με έναν βασικό εταίρο της, τις ΗΠΑ, προκειμένου ο στρατός μας να είναι καλύτερα εκπαιδευμένος».

«Όλα αυτά οδηγούν στην ικανότητα της Ταϊβάν να αποτρέψει την άλλη πλευρά από τη χρήση βίας εναντίον μας», πρόσθεσε ο κ. Wu.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα