Όλαφ Σολτς: Κατέθεσε για την υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος

Ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς
Ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς AP PHOTO/MARKUS SCHREIBER

Λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς κατέθεσε σήμερα στη βουλή για την υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ο Ολαφ Σολτς, ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών και φαβορί των γερμανικών βουλευτικών εκλογών, βρέθηκε σήμερα αντιμέτωπος αντιμέτωπος με μία υψηλού κινδύνου κοινοβουλευτική ακρόαση, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, για την υπόθεση ξεπλύματος χρήματος που βάζει στο στόχαστρο το υπουργείο Οικονομικών που ο ίδιος διευθύνει.

Ο Ολαφ Σολτς κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της γερμανικής βουλής για την παράλειψη διαβίβασης στην δικαιοσύνη από υπηρεσία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στοιχείων που αφορούν την υπό διερεύνηση υπόθεση ξεπλύματος χρήματος.

ADVERTISING

Ο Σολτς τόνισε μετά τη συνεδρίαση στο Βερολίνο ότι «η Αρχή έχει κάνει περισσότερα τα τελευταία τρία χρόνια από ό, τι έχει γίνει τα προηγούμενα 30 χρόνια». Ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) τόνισε επίσης για μια ακόμη φορά ότι «η Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (Financial Intelligence Unit / FIU) αύξησε το προσωπικό της και διαθέτει μια σύγχρονη υποδομή πληροφορικής. Ο αριθμός των κοινοποιήσεων συνεχίζει να αυξάνεται. Τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία οι εκθέσεις για ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες διαβιβάζονται στις αρχές έχουν βελτιωθεί περαιτέρω».

Η ακρόαση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης ακολουθεί την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Σεπτεμβρίου στους χώρους του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο από την εισαγγελία του Οσναμπρουκ, που χειρίζεται την υπόθεση.

Η υπόθεση ερευνάται στην χειρότερη για τον Ολαφ Σολτς στιγμή, στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι, τόσο οι οικολόγοι όσο και οι συντηρητικοί της Αγγελα Μέρκελ, θα προσπαθήσουν να τον φέρουν σε δύσκολη θέση την ώρα που οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα επικεφαλής της κούρσας, με 25%, έναντι των χριστιανικών ενώσεων (CDU/CSU) που έπονται με κάτι παραπάνω από 20% και των Πράσινων που ακολουθούν με 15%.

Χθες το βράδυ, ο Ολαφ Σολτς επικράτησε και στην τελευταία τηλεμαχία ανάμεσα στους ηγέτες των τριών παρατάξεων, με το 42% των τηλεθεατών να τον αναδεικνύει νικητή.

Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP), οι Πράσινοι (Die Gruenen) και η Αριστερά (Die Linke) είχαν ζητήσει την ειδική συνεδρίαση μετά την διεξαγωγή έρευνας στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης από την εισαγγελία του Όσναμπρικ. Υπάλληλοι της FIU κατηγορούνται ότι δεν διαβίβασαν πληροφορίες σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος στις διωκτικές αρχές. Η Δικαιοσύνη διεξάγει ερευνά εναντίον τους ως υπόπτων για συγκάλυψη αξιόποινων πράξεων.

Πληρωμές προς την Αφρική

Το σημείο εκκίνησης της υπόθεσης, η οποία εξετάζεται από το 2020 από την βουλή, αφορά ύποπτες πληρωμές με προορισμό της Αφρική ύψους μεγαλύτερου του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η έκθεση για την υπόθεση, η οποία παραλήφθηκε από την Κεντρική Υπηρεσία Ερευνας Οικονομικών Συναλλαγών (FIU), που ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, «δεν διαβιβάσθηκε στην αστυνομία και την δικαιοσύνη», γεγονός που εμπόδισε «την διακοπή των πληρωμών», σύμφωνα με την εισαγγελία.

Αλλά, στο βάθος των διαύλων αυτής της οικονομικής συναλλαγής υπάρχει εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και χρηματόδοση της τρομοκρατίας.

Η γερμανική δικαιοσύνη υποψιάζεται και άλλες παρόμοιες παραλείψεις. Θεωρεί ότι «υποψίες για ξέπλυμα χρήματος ύψους εκατομμυρίων ευρώ δεν διαβιβάσθηκαν στην αστυνομία και την δικαιοσύνη».

Για να ελέγξει εάν και σε ποιον βαθμό η ηγεσία και τα στελέχη υπουργείων έχουν εμπλακεί στις αποφάσεις της FIU, η εισαγγελία διέταξε πρόσφατα την διεξαγωγή έρευνας στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Αμέσως μετά, η αντιπολίτευση στην γερμανική βουλή, οι Πράσινοι, οι φιλελεύθεροι και η ριζοσπαστική αριστερά, κάλεσε τον Ολαφ Σολτς να καταθέσει, θεωρώντας ότι φέρει την πολιτική ευθύνη.

«Είναι σωστό ο Ολαφ Σολτς να απαντήσει στην επιτροπή Οικονομικών ... πριν από τις εκλογές», δήλωσε η βουλευτής των Πράσινων Λίζα Πάους, θεωρώντας ότι «είναι η τελευταία ευκαιρία γι΄αυτόν να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία».

Συνωμοσία

Οργισμένος από τις έρευνες αυτές που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, ο Ολαφ Σολτς επέκρινε τις μεθόδους της έρευνας λέγοντας ότι «θα μπορούσαν να του έχουν τεθεί γραπτές ερωτήσεις» και άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί ότι υπάρχει πολιτική συνωμοσία εναντίον του.

Απειλούμενοι από ιστορική ήττα, οι συντηρητικοί της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) υιοθέτησαν και εκείνοι την υπόθεση για να ενισχύσουν τις επιθέσεις κατά του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου καγκελαρίου.

«Οταν η εισαγγελία κάνει έρευνες σε ένα υπουργείο, η σωστή αντίδραση είναι να πει κανείς: "θα βοηθήσουμε την δικαιοσύνη" και όχι να καταγγέλλει συνωμοσίες με "λαϊκιστικό" τρόπο», δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος των χριστιανικών ενώσεων Αρμιν Λάσετ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Όλαφ Σολτς
SHARE:

24Media Network