Ολάντ: "Έλληνες, σεβαστείτε τις δεσμεύσεις σας"

French socialist party candidate for the 2012 French presidential election Francois Hollande gestures during a debate on the topic "France, reasons for hope", as part of Hollande's campaign visit, Thursday Jan. 19, 2012, in Nantes, western France. (AP Photo/David Vincent)
French socialist party candidate for the 2012 French presidential election Francois Hollande gestures during a debate on the topic "France, reasons for hope", as part of Hollande's campaign visit, Thursday Jan. 19, 2012, in Nantes, western France. (AP Photo/David Vincent) AP

Διαβάστε τι δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξή του σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό. Προειδοποίησε ότι υπάρχουν χώρες που θα μας βγάλουν από το ευρώ αν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας (Vid)

"Η πλήρης ακύρωση του μνημονίου θα θεωρηθεί από ορισμένες χώρες ως ρήξη" τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του MEGA.

Ο κ. Ολάντ συμπλήρωσε πως "αν οι Έλληνες δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, υπάρχουν χώρες που θα θέσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ".

"Εγώ δεν θα στηρίξω αυτή την υπόθεση" επισήμανε, εξηγώντας ότι ο ίδιος, έχοντας θέσει την ανάπτυξη ως προτεραιότητα, θα στηρίξει τα αναπτυξιακά μέτρα τα οποία θα έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι "η ίδια η Ελλάδα θα επιλέξει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της" καθώς "τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν ληφθεί, δεν σημαίνει παραμονή στην ίδια κατάσταση".

"Επικαλέστηκα ενώπιον των ομολόγων μου τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κονδύλια, τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί, να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της Ελλάδας" τόνισε ο κ. Ολάντ

Σχέση εμπιστοσύνης...

Σέβομαι, είπε, τον ελληνικό λαό και την άσκηση του κυριαρχικού του δικαιώματος. Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη αλλά, οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό προϋποθέτει μια σχέση εμπιστοσύνης.

Ερωτηθείς για το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης, απάντησε ότι δεν επιθυμεί να ασκήσει πιέσεις, ούτε θα εκφράσει απειλές, ενώ για την στήριξη των ισπανικών τραπεζών, ανέφερε ότι αυτή δεν έγινε "για να χειριστούμε καλύτερα την περίπτωση της Ελλάδας αργότερα".

Ερωτηθείς για τη διαφορά ανάμεσα στην προεδρία Σαρκοζί και την δική του ο κ. Ολάντ είπε ότι βρισκόμαστε ήδη σε ένα άλλο στάδιο, καθώς υπάρχει μία σημαντική αλλαγή ως προς την ανάπτυξη, ένα θέμα που θα θέσει τους Ευρωπαίους γύρω από ένα τραπέζι.

Ανάπτυξη και πειθαρχία

Η ανάπτυξη όμως, κατά την άποψή του, πρέπει να συνοδεύεται από πειθαρχία, εξηγώντας ότι η χώρα του θα κάνει επιλογές που θα μας επιτρέψουν να ξαναβρούμε την ισορροπία στα δημοσιονομικά.

"Όμως, θα υπάρξουν" πρόσθεσε "και αναπτυξιακές επιλογές. Εξάλλου, λέω αυτό το τόσο απλό πράγμα: Αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, και η Ελλάδα είναι η απόδειξη, δεν μπορεί να υπάρξει μείωση δημοσιονομικού ελλείμματος. Επομένως, πρέπει να είμαστε σοβαροί, πειθαρχημένοι αλλά, ταυτοχρόνως χρειαζόμαστε αυξημένη οικονομική δραστηριότητα για περισσότερα φορολογικά έσοδα τα οποία θα βελτιώσουν τα δημόσια ταμεία κάθε χώρας".

Σε ερώτηση για Ευρώπη δύο ταχυτήτων απάντησε ότι υπάρχει η Ευρώπη των 27, η ευρωζώνη και το ευρώ που ο ίδιος θέλει να διατηρηθεί, υπό τον όρο να θέλουν να τη διατηρήσουν και οι Έλληνες, όπως είπε, καταλήγοντας:

"Τους ζητώ να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί και να είναι ειλικρινείς. Κι αν θέλουν να μείνουν στην Ευρωζώνη να ξέρουν ότι η Ευρώπη θα τους στηρίξει. Είναι αναγκαίες οι προσπάθειες, αλλά, πρέπει να είναι δίκαιες. Οι έχοντες και οι πιο πλούσιοι να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στις προσπάθειες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνέντευξη Ηollande στο Mega

SHARE:

24Media Network