Ολλανδία: Δικαστήριο διατάζει την κυβέρνηση να άρει τη νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Ολλανδία: Δικαστήριο διατάζει την κυβέρνηση να άρει τη νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας
Lockdown στο Άμστερνταμ AP Photo/Peter Dejong

Η απαγόρευση κυκλοφορίας προκάλεσε πολυήμερες ταραχές από διαδηλωτές κατά του lockdown αφότου εισήχθη αρχικά στις 23 Ιανουαρίου.

Ολλανδικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας την οποία επέβαλε προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, αποφαινόμενο ότι στερείται σωστής νομικής βάσης.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, η πρώτη στην Ολλανδία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκάλεσε πολυήμερες ταραχές από διαδηλωτές κατά του lockdown αφότου εισήχθη αρχικά στις 23 Ιανουαρίου.

“Η απαγόρευση κυκλοφορίας βασίζεται σε έναν νόμο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης , όπου δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση με το Κοινοβούλιο”, ανέφερε το δικαστήριο στη Χάγη.

“Δεν υπήρχε οποιαδήποτε τέτοια πιεστική ανάγκη σε αυτήν την περίπτωση. Εκτεταμένα μέτρα όπως αυτά πρέπει να στηρίζονται σε κατάλληλους νόμους”.

Το δικαστήριο ανέφερε πως η κυβέρνηση απέτυχε να καταστήσει σαφές γιατί η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν απολύτως απαραίτητη σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, καθώς το ποσοστό μόλυνσης στην Ολλανδία μειωνόταν ήδη προτού τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που επιτρέπει τη μετακίνηση εκτός σπιτιού μόνο για λόγους μεγάλης ανάγκης από τις 9.00 μ.μ. έως τις 4.30 π.μ., παρατάθηκε την περασμένη εβδομάδα μέχρι τουλάχιστον τις 3 Μαρτίου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα χρειαστεί να μελετήσει την απόφαση του δικαστηρίου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα