Ολλανδία: Ο Ρούτε εγκαταλείπει την πολιτική μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης

Ολλανδία: Ο Ρούτε εγκαταλείπει την πολιτική μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης
Μαρκ Ρούτε AP Photo/Darko Vojinovic

Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή. Δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε για κάποια θέση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε τη Δευτέρα (10/7) ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική μετά τις επόμενες εκλογές, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησής του την περασμένη Παρασκευή.

“Την Κυριακή αποφάσισα ότι δεν δηλώνω διαθεσιμότητα για ηγέτης του VVD στις προσεχείς εκλογές”, δήλωσε ο Ρούτε τη Δευτέρα στο ολλανδικό κοινοβούλιο σύμφωνα με το POLITICO.

Μετά την κατάρρευση του υπουργικού συμβουλίου στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Ρούτε δήλωσε ότι εξακολουθεί να έχει την “ενέργεια και τις ιδέες” για να συνεχίσει, αλλά το Σαββατοκύριακο αποφάσισε να βάλει τέλος στα 17 χρόνια που βρίσκεται στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD). “Το κάνω αυτό με ανάμεικτα συναισθήματα. Αγαπώ πολύ την ομάδα. Αλλά νιώθω ότι αυτό είναι σωστό”.

Ως ένας από τους βετεράνους ηγέτες της Ευρώπης, ο Ρούτε έχει συνδεθεί με διάφορες κορυφαίες θέσεις εκτός Ολλανδίας, μεταξύ άλλων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αλλά ο Ρούτε δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν ενδιαφέρεται για κάποια κορυφαία θέση σε διεθνές πόστο.

Ο Ρούτε θα παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου. Είπε ότι “η αυτοσυγκράτηση είναι κατάλληλη” για την απερχόμενη κυβέρνηση όταν πρόκειται για νέες πολιτικές και νομοθεσία. “Αλλά υπάρχουν πάντα επείγοντα ζητήματα που απαιτούν αποφάσεις τώρα”, δήλωσε ο Ρούτε, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον πόλεμο στην Ουκρανία, την υποστήριξη των θυμάτων των σεισμών στο Γκρόνινγκεν και το σκάνδαλο με τα κυβερνητικά επιδόματα παιδικής μέριμνας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός διδάσκει κοινωνικές σπουδές μία φορά την εβδομάδα στη Χάγη. “Ίσως το κάνω αυτό για λίγες ημέρες”, πρόσθεσε ο Ρούτε.

Ο Ρούτε, ο οποίος ηγείται της Ολλανδίας από το 2010, είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, καθώς ηγήθηκε τεσσάρων διαφορετικών συνασπισμών.

Η 13χρονη θητεία του στην εξουσία του χάρισε το παρατσούκλι “Teflon Mark”, για την ικανότητά του να ξεπερνάει μια σειρά από πολιτικές κρίσεις – συμπεριλαμβανομένου ενός σκανδάλου σχετικά με τις επιδοτήσεις παιδικής μέριμνας που τον ανάγκασε να παραιτηθεί για λίγο τον Ιανουάριο του 2021, για να επιστρέψει στην εξουσία δύο μήνες αργότερα, αφού το κόμμα του VVD εξελέγη πρώτο στις εθνικές εκλογές.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείτο κατέρρευσε το βράδυ της Παρασκευής, αφού τα κυβερνώντα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια νέα πολιτική για το άσυλο.

Το κόμμα VVD του Ρούτε ήθελε να επιβάλει περιορισμούς στην οικογενειακή επανένωση για τους αιτούντες άσυλο που διαφεύγουν από εμπόλεμες ζώνες, αλλά προσέκρουσε στην αντίθεση του ChristenUnie, του μικρότερου μέλους του τετρακομματικού συνασπισμού, το οποίο δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να διαλύσει οικογένειες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα