Ολλανδία: Σε εξέλιξη η ρυμούλκυση φορτηγού πλοίου που έπιασε φωτιά

Ολλανδία: Σε εξέλιξη η ρυμούλκυση φορτηγού πλοίου που έπιασε φωτιά
Το φλεγόμενο φορτηγό πλοίο ανοιχτά της Ολλανδίας AP

Στο φορτηγό πλοίο που έπιασε φωτιά ανοιχτά της Ολλανδίας, πραγματοποιείται ρυμούλκυση από την Κυριακή (30/7), η οποία σύμφωνα με την Rijkswaterstaat γίνεται "αργά και με ελεγχόμενο τρόπο".

Η ρυμούλκηση φορτηγού πλοίου, το οποίο έπιασε φωτιά στα ανοιχτά της Ολλανδίας και μετέφερε χιλιάδες αυτοκίνητα, ξεκίνησε την Κυριακή (30/7), μία μέρα αργότερα από ό,τι προβλεπόταν, εξαιτίας της φοράς του ανέμου. Ο αέρας έπνεε νοτιοδυτικά, με αποτέλεσμα ο καπνός να ωθείται πάνω σε ρυμουλκό, κάτι θα ήταν επικίνδυνο για την υγεία τουν πληρώματος. Οι αρχές δήλωσαν πως η ένταση της πυρκαγιάς έχει μειωθεί πολύ.

Το ολλανδικό εθνικό ινστιτούτο διαχείρισης των υδάτων (Rijkswaterstaat) ανακοίνωσε ότι η μετακίνηση του Fremantle Highway “άρχισε χθες (30/7) μετά το μεσημέρι”. Σημείωσε ότι υπήρχε πολύ λιγότερος καπνός που έβγαινε εκείνη την ώρα από το πλοίο υπό σημαία Παναμά, όπως αναφέρει η εταιρεία μεταφορών K Line, η οποία το είχε μισθώσει με 3.783 καινούργια αυτοκίνητα, ανάμεσά τους 498 ηλεκτρικά.

Η προσωρινή τοποθεσία που θα ρυμουλκηθεί είναι 16 χιλιόμετρα βόρεια των νήσων Σιέρμονικογκ και Άμελαντ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά από την τελευταία του επίσημη θέση, δηλαδή 18 χιλιόμετρα βόρεια του Τερσκέλινγκ.

Τα συγκεκριμένα ολλανδικά νησιά βρίσκονται στα όρια ανάμεσα στη Θάλασσα του Βάντεν –μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με μεγάλη βιοποικιλότητα, πάνω από 10.000 θαλάσσια και χερσαία είδη– και τη Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Σε περίπτωση που προκλήθεί ρύπανση στην θάλασσα από πετρέλαιο, υπάρχει πλοίο επέμβασης. Οι αρχές ευελπιστούν ότι το φορτηγό πλοίο θα καταφέρει να ρυμουλκυθεί σε λιμάνι, έτσι ώστε να μην προκληθεί οικολογική καταστροφή.

Το πλοίο “ρυμουλκείται αργά και με ελεγχόμενο τρόπο (με περίπου 3 κόμβους, 5,5 χιλιόμετρα την ώρα) από 2 ρυμουλκά”, ανακοίνωσε η Rijkswaterstaat.

“Η σταθερότητα του πλοίου επιτηρείται μόνιμα”, επέμεινε η Rijkswaterstaat, η οποία την Παρασκευή τόνισε πως το φορτηγό είναι άθικτο κάτω από την ίσαλο γραμμή.

Το πόσο θα διαρκέσει η ρυμούλκυση θα εξαρτηθεί “από τις μετεωρολογικές συνθήκες, την εξέλιξη του καπνού, τα ρεύματα και την παλίρροια”. Προηγούμενη εκτίμηση ανέφερε πως θα χρειαζόταν 14 ώρες.

Το φορτηγό είχε αναχωρήσει από το Μπρέμερχαφεν και είχε ενδιάμεσο προορισμό το Πορτ Σαΐντ στην Αίγυπτο. Από εκεί, θα αναχωρούσε για τον τελικό του προορισμό, την Σιγκαπούρη.

Ακόμα άγνωστη παραμένει η αιτία που οδήγησε στην πυρκαγιά, παρόλα αυτά εκτιμάται ότι μπορεί να προκλήθηκε από την μπαταρία κάποιου από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που μετέφερε.

Ένα από τα 23 μέλη του πληρώματος του πλοίου έχασε τη ζωή του, ενώ αρκετά άλλα τραυματίστηκαν.

Η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς ανεστάλη την Πέμπτη, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος το σκάφος να αποσταθεροποιηθεί εξαιτίας της ποσότητας του νερού που εισερχόταν σε αυτό.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα