Ολλανδία: Όταν η βασίλισσα Βιλελμίνη ήθελε να ανταλλάξει ναζιστές κρατουμένους με την οικογένεια του Λεοπόλδου

Η βασίλισσα Βιλελμίνη της Ολλανδίας τον Μάρτιο του 1942 στο Λονδίνο όπου είχε διαφύγει
Η βασίλισσα Βιλελμίνη της Ολλανδίας τον Μάρτιο του 1942 στο Λονδίνο όπου είχε διαφύγει ASSOCIATED PRESS

Η βασίλισσα της Ολλανδίας στα τέλη του Β' Παγκοσμίου φέρεται να ήθελε να βοηθήσει μια επίσης "γαλαζοαίματη" οικογένεια που διέτρεχε κίνδυνο, αυτή του Βέλγου βασιλιά Λεοπόλδου Γ΄.

Η βασίλισσα Βιλελμίνη της Ολλανδίας εξέταζε το ενδεχόμενο, στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, να ανταλλάξει Ναζιστές κρατούμενους με τον βασιλιά του Βελγίου Λεοπόλδο Γ΄ και τα μέλη της οικογένειάς του, που κρατούνταν από τους Γερμανούς, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Trouw.

Η ολλανδική εφημερίδα βασίζει τις πληροφορίες της στα ημερολόγια του τότε υπουργού Εξωτερικών Έλκο Νίκολας φαν Κλέφενς, που κυκλοφόρησαν την Τρίτη με τον τίτλο "Μεγαλειοτάτη, δεν γνωρίζετε την πραγματική ζωή".

Σύμφωνα με το βιβλίο αυτό, τον Μάρτιο του 1945 η βασίλισσα ζήτησε από τον υπουργό να διερευνήσει, με τη μεσολάβηση του Βατικανού, αν ήταν εφικτό να ανταλλαγούν υψηλόβαθμοι Ναζί με τον βασιλιά Λεοπόλδο και την οικογένειά του, οι οποίοι κρατούνταν στην Αυστρία.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Βιλελμίνη, που ήταν βασίλισσα μέχρι το 1948, τηρούσε "αντιπαπική" και "αντιγερμανική" στάση κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ανησυχώντας όμως για την τύχη του Βέλγου βασιλιά, ήταν διατεθειμένη να παραμερίσει τις αρχές για να βοηθήσει μια βασιλική οικογένεια που διέτρεχε κίνδυνο.

"Υπήρχε κίνδυνος οι Γερμανοί, που έχαναν τον πόλεμο, να εξοντώσουν τη βασιλική οικογένεια του Βελγίου", γράφει η εφημερίδα.

Είναι άγνωστο τι κατάληξη είχε το αίτημα της Βιλελμίνης. Η βασιλική οικογένεια του Βελγίου απελευθερώθηκε τελικά από τους Αμερικανούς τον Μάιο του 1945.

Καθώς πολλοί Βέλγοι διαφωνούσαν με την επιστροφή του βασιλιά Λεοπόλδου Γ΄ λόγω της αμφιλεγόμενης στάσης του κατά τη διάρκεια του πολέμου, εκείνος εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Ελβετία και το 1951 παραιτήθηκε από τον θρόνο, υπέρ του γιου του, Μποντουέν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ολλανδία
SHARE:

24Media Network