Ομπάμα: Κοινές αξίες ενώνουν ΗΠΑ και Ελλάδα

Ομπάμα: Κοινές αξίες ενώνουν ΗΠΑ και Ελλάδα

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στις κοινές αξίες και ιδανικά που ενώνουν τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Ευχαρίστησε τον Γιώργο Παπανδρέου για τη σημαντική υποστήριξη της Ελλάδας στις συμμαχικές επιχειρήσεις

Σε ειδική τελετή που φιλοξένησε ο Λευκός Οίκος με την ευκαιρία του εορτασμού της ελληνικής ανεξαρτησίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρθηκε στους δεσμούς που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ελλάδα.

Επισήμανε ότι οι ιδρυτές της αμερικανικής δημοκρατίας ήταν θαυμαστές της ελληνικής φιλοσοφίας και Ιστορίας, τονίζοντας πως όταν ήρθε η ώρα της ελληνικής επανάστασης, οι εξεγερμένοι Έλληνες άντλησαν δύναμη από την υποστήριξη της Αμερικής.

Στη συνέχεια εξήρε τον ηγετικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στους κόλπους της ελληνικής ομογένειας, και επισήμανε τη συνεχιζόμενη στενή σχέση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ελλάδα που, όπως είπε, συνεργάζονται όχι μόνο για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για την ελευθερία άλλων λαών και ανέφερε τις περιπτώσεις του Αφγανιστάν αλλά και τώρα της Λιβύης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ολοκλήρωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας τον ρόλο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, και επισήμανε τη συμβολή των ελληνικής καταγωγής μελών του Κογκρέσου.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης, όπως και η ιστορική φυσιογνωμία του Ελληνισμού της Αμερικής και πρώην γερουσιαστής, Πολ Σαρμπάνης. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης.

Στη συνομιλία που είχαν την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αναφέρεται ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Παπανδρέου για να τον συγχαρεί, όπως και τον ελληνικό λαό, με την ευκαιρία της 190ης επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας», αναφέρει ο εκπρόσωπος.

«Οι δυο ηγέτες», συνεχίζει, «συζήτησαν τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και την υποστήριξή τους προς τον λιβυκό λαό. Ο πρόεδρος σημείωσε την αλληλεγγύη της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και τον κρίσιμο ρόλο που θα διαδραματίζει η Συμμαχία στην εφαρμογή του ψηφίσματος 1973. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Παπανδρέου για τη σημαντική υποστήριξη της Ελλάδας στις συμμαχικές επιχειρήσεις για την εφαρμογή του ψηφίσματος» .

«Ο πρόεδρος», συμπληρώνει, «αναγνώρισε επίσης την ηγεσία του πρωθυπουργού στην εφαρμογή ενός φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρωθυπουργός Παπανδρέου συμφώνησαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται στενά καθώς εξελίσσονται τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».

SHARE:

24Media Network