Ορχάν Παμούκ: Αντιμέτωπος με νέα δίωξη για προσβολή του Κεμάλ Ατατούρκ και της τουρκικής σημαίας

Ο Ορχάν Παμούκ
Ο Ορχάν Παμούκ BEBETO MATTHEWS/AP PHOTO

Το νέο βιβλίο του Ορχάν Παμούκ "Νύχτες Πανούκλας" μπήκε στο στόχαστρο με τον συγγραφέα να διώκεται ξανά για προσβολή του Κεμάλ Ατατούρκ και της τουρκικής σημαίας.

Αντιμέτωπος με μία νέα δίωξη βρίσκεται ο Τούρκος μυθιστοριογράφος και Νομπελίστας Ορχάν Παμούκ, έπειτα από αναφορά που υποβλήθηκε στη Γενική Εισαγγελία της Σμύρνης στην οποία αναφέρεται πως στο μυθιστόρημά του με τίτλο "Νύχτες Πανούκλας", προσέβαλε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή και πρώτο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκαλώντας έτσι το κοινό σε μίσος και εχθρότητα.

Όπως αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος T24, ο Tarcan Ülük, δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Σμύρνης, υπέβαλε αίτημα στη Γενική Εισαγγελία της Σμύρνης ισχυριζόμενος ότι ο Ορχάν Παμούκ, στο βιβλίο του προσέβαλε τον Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ ο φάκελος στάλθηκε στη Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, καθώς ο εκδοτικός οίκος του βιβλίου βρίσκεται εκεί.

ADVERTISING

Στην κατάθεσή του στο γραφείο του εισαγγελέα, ο Παμούκ ανέφερε πως όσα γράφει στο βιβλίο του δεν αφορούν τον Κεμάλ Ατατούρκ και αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Ως εκ τούτου, η εισαγγελία κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπήρχε άμεση προσβολή κατά του Κεμάλ Ατατούρκ στο βιβλίο και ο χαρακτήρας του μυθιστορήματος περιγράφεται ως άτομο που ήταν αγαπητό από όλους. Ο φάκελος κατέληξε σε μη δίωξη, με τον δικηγόρο να ασκεί έφεση κατά της απόφασης η οποία και έγινε δεκτή.

Εξετάζοντας την έφεση, το Ποινικό Ειρηνοδικείο αποφάσισε πως υπήρχαν σημεία στο βιβλίο τα οποία μπορούν να θεωρηθούν προσβλητικά και πως ο Ορχάν Παμούκ θα πρέπει να δικαστεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
SHARE:

24Media Network