Ουκρανία: Ανησυχία ΔΟΜ για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα

Ουκρανία: Ανησυχία ΔΟΜ για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα
Πρόσφυγες από την Ουκρανία 2022 Daniel Cole/AP Photo

Αυξημένος ο κίνδυνος εμπορίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης των προσφύγων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευση.

Την ανησυχία του για τον αυξημένο κίνδυνο εμπορίας ανθρώπων, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης για τα άτομα που εγκαταλείπουν την Ουκρανία εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

“Μπορεί οι περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων να μην είναι εύκολο να εντοπιστούν αμέσως μετά τον μαζικό εκτοπισμό, οι αρχικές αναφορές ωστόσο εντός και εκτός της Ουκρανίας είναι ενδεικτικές για τη δυνατότητα των διακινητών να εκμεταλλευτούν τις ευαλωτότητες όσων φεύγουν από τον πόλεμο“, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο ΔΟΜ επισημαίνει ότι έχουν ήδη αναφερθεί περιστατικά σεξουαλικής βίας, “ενώ μεταξύ ατόμων που υπόσχονται μεταφορά ή ανάλογες υπηρεσίες, υπήρξαν ενδείξεις πιθανής εκμετάλλευσης”. Γι’ αυτό το λόγο, ο διεθνής οργανισμός ζητάει από άτομα και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που παρέχουν βοήθεια μεταφοράς και διαμονής, να είναι σε συντονισμό με τοπικές υπηρεσίες προστασίας και να διευκολύνουν την καταγραφή με το να μοιράζονται με επίσημους φορείς στοιχεία επικοινωνίας και τοποθεσίες διαμονής των ανθρώπων, για να καταστεί δυνατή η κατάλληλη επίβλεψη και προστασία.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, Αντόνιο Βιτορίνο, επισημαίνει ότι “αναφορές του ΔΟΜ δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διαφεύγουν από την Ουκρανία προέρχονται κυρίως από μονογονεϊκές οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων – ορισμένοι από τους οποίους είναι ασυνόδευτοι και χωρισμένοι από τους γονείς τους και υπήκοοι τρίτων χωρών”.

Όπως προσθέτει, “αυτές οι ομάδες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον κίνδυνο της εμπορίας ανθρώπων καθώς εγκαταλείπουν τα σπίτια τους”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα