Ουκρανία: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στο Μπέλγκοροντ – Αμετακίνητος ο Πούτιν 15 μήνες μετά

Ουκρανία: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στο Μπέλγκοροντ – Αμετακίνητος ο Πούτιν 15 μήνες μετά
Πόλεμος στην Ουκρανία 2023 Andriy Andriyenko/AP Photo

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ της Ρωσίας για την "εκκαθάριση" της. Καμία ένδειξη εξασθένισης του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μπέλγκοροντ της Ρωσίας –η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία– ανακοίνωσε σήμερα πως συνεχίζει να διεξάγεται «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην περιοχή, καθώς δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών επιβολής της τάξης προσπαθούν να την «εκκαθαρίσουν».

«Σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή της Γκράιβορον: η εκκαθαριστική επιχείρηση του υπουργείου Άμυνας και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου συνεχίζεται», ανέφερε ο αυτοδιοικητικός αξιωματούχος, ο Βιατσέσλαβ Γκλάντκοφ, μέσω Telegram.

Απευθυνόμενος «στους κατοίκους της Γκράιβορον» οι οποίοι χρειάστηκε να «εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προσωρινά», ο κ. Γκλάντκοφ διευκρίνισε πως «δεν είναι εφικτή η επιστροφή τους ακόμη».

Ο κυβερνήτης έκανε λόγο για τον θάνατο μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης της περιοχής χθες Δευτέρα. Αναφέρθηκε επιπλέον σε δύο τραυματίες στους οποίους δεν μπόρεσαν να φθάσουν για να βοηθήσουν οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας.

Στο χωριό Μπορίσοφκα, ο Γκλάντκοφ είπε ότι εκρηκτικοί μηχανισμοί έπεσαν από drones σε ένα διοικητικό κτίριο και ένα σπίτι σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις.

Δεν αναφέρθηκαν θύματα σε κανένα από τα περιστατικά με drone, είπε ο κυβερνήτης.

Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις φερόμενες επιθέσεις με drone.

Η Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας και το Ρωσικό Εθελοντικό Σώμα ισχυρίστηκαν νωρίτερα ότι είχαν «απελευθερώσει πλήρως τον οικισμό Kozinka» και «μπήκαν στο Γκράιβορον», αφού πέρασαν από την Ουκρανία στο Μπέλγκοροντ τη Δευτέρα.

Εικόνα από χωριό που φέρεται να κατέλαβαν Ρώσοι αντικαθεστωτικοί


Ρώσοι κατά του Πούτιν ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης

Μια ομάδα Ρώσων κατά του Πούτιν, που συντάσσονται με τον ουκρανικό στρατό, ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση στη νοτιοδυτική περιοχή του Μπιέλγκοροντ.

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιοχής είπε ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν κοντά στα σύνορα από μια ουκρανική ομάδα «δολιοφθοράς». Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι η ομάδα αποτελούνταν από Ρώσους υπηκόους και επέμεινε ότι ενεργούσαν ανεξάρτητα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το CNN, στην εμπόλεμη ανατολική πόλη Μπαχμούτ, ο ηγέτης της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner ισχυρίστηκε ότι οι άνδρες του είχαν καταλάβει την πόλη – έναν ισχυρισμό που η Ουκρανία έχει αρνηθεί.

Γερμανία: Καμία ένδειξη εξασθένισης του Πούτιν για λήξη του πολέμου

Δεκαπέντε μήνες αφότου διέταξε την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη εξασθένισης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως το βλέπει τουλάχιστον η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας.

Δεν είναι διακριτές ρωγμές σε αυτό που ο επικεφαλής της BND, ο Μπρούνο Καλ, χαρακτήρισε χθες, Δευτέρα σύστημα του κ. Πούτιν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ομοσπονδιακή Ακαδημία Πολιτικής Ασφαλείας (BAKS) του Βερολίνου.

Η Ρωσία εξακολουθεί πάντα να βρίσκεται σε θέση «να διεξαγάγει πόλεμο μακράς διάρκειας», χάρη ιδίως στους εκατοντάδες χιλιάδες επίστρατους που εντάχθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις της, προειδοποίησε ο κ. Καλ, κάτι που αφορά επίσης την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών στη χώρα.

Ερωτηθείς πότε ακριβώς η BND γνώριζε πως η Ρωσία θα εξαπέλυε πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, ο επικεφαλής της είπε πως «περίπου 14 ημέρες πριν από την έναρξη της σύρραξης, διαπιστώναμε φαινόμενα για τα οποία δεν χωρούσε απολύτως καμία άλλη εξήγηση».

Ο κ. Καλ απέκρουσε επικρίσεις κατά τις οποίες οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας είχαν προβλέψει την επίθεση νωρίτερα από αυτήν της Γερμανίας, εξηγώντας πως τέτοιες εκτιμήσεις διατυπώνονται έπειτα από αναλύσεις που γίνονται με βάση τις παρατηρήσεις της καθεμιάς.

Η BND από την πλευρά της έδινε την έμφαση στο γεγονός πως την απόφαση για την επίθεση θα τη λάμβανε ο πρόεδρος Πούτιν. Ο ένοικος του Κρεμλίνου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποφάσισε ζυγίζοντας πολλούς παράγοντες, συνόψισε ο κ. Καλ, προσθέτοντας με δόση ειρωνείας πως σε αυτούς μάλλον δεν συμπεριλαμβανόταν το να κάθεται να «μετράει πυραύλους και άρματα μάχης».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα