Ουκρανία: Τρεις ακόμη έρευνες για εγκλήματα πολέμου ξεκινά η γαλλική αντιτρομοκρατική εισαγγελία

Ουκρανία: Τρεις ακόμη έρευνες για εγκλήματα πολέμου ξεκινά η γαλλική αντιτρομοκρατική εισαγγελία
Αυτοσχέδιοι τάφοι στη Μπούτσα AP

Η γαλλική αντιτρομοκρατική εισαγγελία ξεκινά τρεις ακόμη έρευνες για εγκλήματα πολέμου, παράλληλα με αυτές που διεξάγονται στην Ουκρανία. Τη συγκρότηση Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Ουκρανία, ζητά το Κίεβο.

Η αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Γαλλίας ανακοίνωσε την έναρξη τριών νέων ερευνών για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, σε σχέση με ενέργειες που διαπράχθηκαν κατά Γάλλων πολιτών στην χώρα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας από τις 24 Φεβρουαρίου.

Σε ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας γνωστοποιεί ότι ερευνά πιθανά εγκλήματα πολέμου στις πόλεις Μαριούπολη, Γκοστομέλ και Τσερνίχιβ ανάμεσα στις 24 Φεβρουαρίου και τις 16 Μαρτίου.

Η εισαγγελία έχει ήδη ανοίξει έρευνα για τον θάνατο του Πιερ Ζακρεφσκί, του γαλλοϊρλανδού δημοσιογράφου, στις 14 Μαρτίου στα περίχωρα του Κιέβου.

Από την πλευρά του, ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως η σφαγή στην πόλη Μπούτσα, θα πρέπει να εκδικασθούν σε ειδικό ποινικό δικαστήριο που θα συγκροτηθεί στα πρότυπα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που εκδίκασε τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ερευνα για εγκλήματα πολέμου μετά τη σφαγή αμάχων στην Μπούτσα

Έρευνα για εγκλήματα πολέμου ξεκίνησε η Ουκρανία, μετά τις φρικιαστικές εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, με πτώματα αμάχων που βρέθηκαν σκορπισμένα στους δρόμους καθώς τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονταν από περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα του Κιέβου.

Μπούτσα και Ιρπίν, τα σύμβολα αντίστασης στη ρωσική εισβολή, έγιναν συνώνυμα με τις πιο σκοτεινές πτυχές αυτού του πολέμου.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τα πτώματα 410 αμάχων έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στις περιοχές γύρω από το Κίεβο.

Η Ρωσία, χωρίς να παραθέτει στοιχεία, αναφέρει πως οι φωτογραφίες και τα βίντεο είναι «μια σκηνοθετημένη παράσταση» από την Ουκρανία. Αλλά αυτό που είδαν εκεί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι στον απόηχο της ρωσικής αποχώρησης άφησε πολλούς σε βαθύ σοκ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα