Ουκρανία: Αγανάκτηση για τις πολυτελείς διακοπές του Ποροσένκο

Ukrainian President Petro Poroshenko arrives to address the United Nations General Assembly at U.N. headquarters, Wednesday, Sept. 20, 2017. (AP Photo/Jason DeCrow)
Ukrainian President Petro Poroshenko arrives to address the United Nations General Assembly at U.N. headquarters, Wednesday, Sept. 20, 2017. (AP Photo/Jason DeCrow) AP

Ο Ουκρανός πρόεδρος και ο γενικός εισαγγελέας ξόδεψαν χιλιάδες ευρώ για διακοπές στις Σεϋχέλλες και τις Μαλδίβες, ξεσηκώνοντας τους πολίτες που είναι από τους φτωχότερους της Ευρώπης

Οι πολυτελείς διακοπές του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και του γενικού εισαγγελέα, ενός στενού συνεργάτη του επικεφαλής του ουκρανικού κράτους, προκάλεσαν την Τετάρτη την αγανάκτηση των Ουκρανών πολιτών, η χώρα των οποίων είναι μία από τις φτωχότερες της Ευρώπης.

Λίγο αφότου πέρασε την Πρωτοχρονιά στην Ουκρανία, ο Ποροσένκο, ο οποίος ταξίδευε ινκόγκνιτο, μαζί με άλλα 10 πρόσωπα, συγγενείς και φίλους του, έφυγαν για επταήμερες διακοπές σε ένα ιδιωτικό νησί στο αρχιπέλαγος των Μαλβίδων. Το ταξίδι αποκάλυψε την 18η Ιανουαρίου η εκπομπή Skhemi του αμερικανικού ραδιοφωνικού δικτύου RFE/RL που προβλήθηκε στο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

ADVERTISING

Δύο εβδομάδες μετά τις αποκαλύψεις, η ίδια εκπομπή γνωστοποίησε ότι ο γενικός εισαγγελέας Γιούρι Λουτσένκο πήγε διακοπές με την οικογένειά του στις Σεϋχέλλες. Το ταξίδι αναψυχής κόστισε 52.000 ευρώ για τον ίδιο, τη σύζυγό του και τον γιο τους.

Οι δύο έρευνες της Skhemi προκάλεσαν την αγανάκτηση της κοινής γνώμης στην Ουκρανία, που βρίσκεται μεταξύ των φτωχότερων χωρών της Ευρώπης και μαστίζεται από φαινόμενα διαφθοράς, ιδίως στους κόλπους της διοικητικής ελίτ.

«Είναι ώρα τα ταξιδιωτικά πρακτορεία να προτείνουν πακέτα ξεναγήσεων με τον τίτλο "ακολουθήστε τον Ποροσένκο και τον Λουτσένκο»: Μαλβίδες, Σεϋχέλλες, Παναμάς"», σχολίασε με σκωπτική διάθεση στο Facebook ο βουλευτής Σεργκίι Λετστσένκο, αναφερόμενος και στο γεγονός ότι το όνομα του Ουκρανού προέδρου εμφανίστηκε στην έρευνα των "Panama Papers".

Πρέπει «να τους στείλουμε να ακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα: παραίτηση, έρευνα (σε βάρος τους), δικαστήριο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Γιούρι Λουτσένκο υπεραμύνθηκε των επιλογών του, γράφοντας στον λογαριασμό του στο Facebook ότι το ταξίδι του στις Σεϋχέλλες του στοίχισε λιγότερο, 20.000 δολάρια (16.000 ευρώ) για τον ίδιο, τη σύζυγό του και τον μικρότερο γιο τους, φοιτητή, κι ότι το κόστος των διακοπών το κάλυψε ο μεγαλύτερος γιος του, με αφορμή την επέτειο 30 ετών για τον γάμο τους.

Από την πλευρά της η ουκρανική προεδρία επιβεβαίωσε ότι ο Ποροσένκο μετέβη σε «ιδιωτική επίσκεψη» στις Μαλβίδες διαβεβαιώνοντας ότι πλήρωσε το ταξίδι από την τσέπη του.

Η περιουσία του Ποροσένκο υπολογιζόταν στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2017 από το ουκρανικό περιοδικό Novoïe Vremia.

Εντούτοις, οι υπέρογκες δαπάνες, σε μια χώρα όπου ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 250 ευρώ τον μήνα και το ιδιωτικό ταξίδι στο εξωτερικό σε μια στιγμή όπου η Ουκρανία συνταράσσεται από τον πόλεμο με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.

(Φωτό: AP Photo/Jason DeCrow)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ουκρανία
SHARE:

24Media Network