Ουκρανία: Ακυρώθηκε η καθοριστική συνομιλία για το μέλλον των αυτονομιστικών περιοχών

Ουκρανία: Ακυρώθηκε η καθοριστική συνομιλία για το μέλλον των αυτονομιστικών περιοχών

Ακυρώθηκε η σημερινή συνομιλία μεταξύ Κίεβου και εκπροσώπων των αυτονομιστών, βάζοντας φρένο στις ειρηνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Ντμίτρι Μιρόντσικ, με ανακοίνωσε ότι ο νέος, αποφασιστικής σημασίας, γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών που θα καθορίσει το μέλλον των αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας δεν θα γίνει σήμερα στο Μινσκ, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως, "Η συνάντηση της Ομάδας Επαφής" στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αλλά και των φιλορώσων ανταρτών, "δεν θα γίνει σήμερα". Ενώ, όταν ρωτήθηκε πότε θα συνεχιστούν οι συνομιλίες ο εκπρόσωπος απάντησε ότι "αυτό εξαρτάται από τα μέλη της Ομάδας Επαφής".

Την ίδια στιγμή πρόσθεσε: "Η Λευκορωσία είναι πάντα έτοιμη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες".

Από την άλλη πλευρά, ο απεσταλμένος της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν έλαβε πρόσκληση για να συμμετάσχει σε συνομιλίες σήμερα. "Την Πέμπτη, συμφωνήσαμε σε μια διακήρυξη για τη συνάντηση του Μινσκ, στείλαμε προτάσεις στον ΟΑΣΕ. Όμως δεν έχουμε καμία αντίδραση στο σχέδιό μας, ούτε μας εστάλη πρόσκληση", είπε ο Πουσίλιν.

Ωστόσο, αναφέρεται ότι η πρεσβεία της Ρωσίας στο Κίεβο, όπου ο Ρώσος πρεσβευτής Μιχαήλ Ζουράμποφ εκπροσωπεί τη Μόσχα στις συνομιλίες αυτές, ανέφερε ότι δεν διαθέτει "καμία πληροφορία" όσον αφορά την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης.

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων, το βράδυ της Τετάρτης, κατέληξε σε μια συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE: