Ουκρανία: “Δεν έχει πέσει η Μαριούπολη” – Ανελέητο σφυροκόπημα από τους Ρώσους

Ουκρανία: “Δεν έχει πέσει η Μαριούπολη” – Ανελέητο σφυροκόπημα από τους Ρώσους
Ουκρανοί στρατιώτες ανάμεσα σε ερείπια AP Photo/Alexei Alexandrov

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης, με τον ουκρανικό στρατό να αντιστέκεται. Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την απομάκρυνση αμάχων. Σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις, λέει ο Κουλέμπα.

Οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στη νότια πόλη-λιμάνι Μαριούπολη εξακολουθούν να μάχονται αψηφώντας τη ρωσική απαίτηση να παραδοθούν, δήλωσε την Κυριακή ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ.

“Όχι, η πόλη δεν έχει πέσει. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να είναι εκεί. Θα αγωνιστούν μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη”, δήλωσε ο Σμίχαλ στην εκπομπή “This Week” του ABC και πρόσθεσε πως Ουκρανοί στρατιώτες εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους ορισμένα τμήματα της πόλης.

Στιγμιότυπο μετά από ρωσική επίθεση στη Μαριούπολη AP Photo/Evgeniy Maloletka

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα στο CNN, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο να αφήσει τη Μόσχα να καταλάβει την περιοχή του Ντονμπάς και ένα τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία.

“Η Ουκρανία και ο λαός της είναι σαφείς. Δεν έχουμε καμία διεκδίκηση στα εδάφη οποιουδήποτε άλλου, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικά μας”, είπε.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σμίχαλ είπε πως θα συμμετάσχει στις συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα διεξαχθούν στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα και θα επιδιώξει οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Όλεγκ Ουστένκο, είχε δηλώσει πως η Ουκρανία ζήτησε από τις χώρες μέλη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) 50 δισεκ. δολάρια ως οικονομική υποστήριξη.

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ηχούν σε όλη τη χώρα νωρίς το πρωί της Κυριακής κάτι που συμβαίνει τακτικά και, σύμφωνα με πρωινή αναφορά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Μαριούπολη συνεχίσθηκαν και υπήρξαν «επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο λιμάνι».

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως σημειώθηκε έκρηξη στο Κίεβο χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.

Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν τη Μαριούπολη

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως τα στρατεύματά του εκκαθάρισαν την αστική περιοχή της Μαριούπολης και μόνο ένα μικρό απόσπασμα ουκρανών μαχητών παρέμενε χθες σε ένα γιγάντιο εργοστάσιο χαλυβουργίας.

Το εργοστάσιο Azovstal, το οποίο περιγράφεται σαν ένα φρούριο μέσα σε μια πόλη, βρίσκεται σε μια βιομηχανική περιοχή στα παράλια της Αζοφικής Θάλασσας και εκτείνεται σε περισσότερο από 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στα οποία βρίσκονται χιλιάδες κτίρια, υψικάμινοι και σιδηρογραμμές.

Στιγμιότυπο από τη Μαριούπολη AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ο ισχυρισμός της Μόσχας ότι ελέγχει σχεδόν πλήρως τη Μαριούπολη δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Οπως ανέφεραν ουκρανικές πηγές, ο στρατός του Πούτιν συνεχίζει τα αεροπορικά πλήγματα με στόχο την Μαριούπολη.

Μαριούπολη: Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα με στόχο την πολιορκημένη Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία με τη Μόσχα για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ουκρανικό επιτελείο, ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στη Μαριούπολη, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού.

Στιγμιότυπο μετά από ρωσική επίθεση στη Μαριούπολη AP Photo/Evgeniy Maloletka

Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως συνεχίζονται σήμερα οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και ο μερικός αποκλεισμός του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε πως η χώρα της και η Ρωσία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σήμερα σχετικά με το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις.

Η ίδια δήλωσε ακόμη πως οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων και τραυματισμένων ουκρανών στρατιωτών από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Κουλέμπα: Η κατάσταση στην Μαριούπολη, “κόκκινη γραμμή” στην πορεία των διαπραγματεύσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι δεν έχουν υπάρξει πρόσφατες διπλωματικές επαφές ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και ότι η κατάσταση στην Μαριούπολη, την οποία χαρακτήρισε «φρικτή», μπορεί να είναι «κόκκινη γραμμή» στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Η Μαριούπολη πιθανόν να είναι μια κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών στο δίκτυο CBS News.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε το Σάββατο ότι η «εξόντωση» των τελευταίων ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στην πολιορκημένη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη «θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση».

«Η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στην Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε (ειρηνευτική) διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ukraïnska Pravda προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση αυτή οι δύο πλευρές θα βρεθούν «σε αδιέξοδο».

Με όρους ανθρώπινων απωλειών, «η Μαριούπολη είναι ίσως δέκα φορές η Μποροντιάνκα», η πόλη κοντά στο Κίεβο που καταστράφηκε έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων και έγινε θέατρο φρικαλεοτήτων κατά την κατοχή της από τους ρώσους στρατιώτες, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα