Ουκρανία: Δε “βγαίνει” το σχήμα της Νορμανδίας, φόβοι για νέες ρωσικές δυνάμεις

Ουκρανία: Δε “βγαίνει” το σχήμα της Νορμανδίας, φόβοι για νέες ρωσικές δυνάμεις
Στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας AP

Οι διαπραγματεύσεις για το ουκρανικό, υπό το σχήμα της Νορμανδίας, προχωρούν με ρυθμό χελώνας την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί βλέπουν νέες επιθετικές κινήσεις της Ρωσίας.

“Δύσκολες” ήταν οι συνομιλίες για την ουκρανική κρίση που είχαν την Πέμπτη, υπό το λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες προβλέπουν την πραγματοποίηση νέας συνάντησής τους τον Μάρτιο, δήλωσαν σήμερα γαλλική και γερμανική πηγή.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών, που συναντώνται από το 2014 υπό το λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας για την ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία, είχαν συνομιλίες 9,5 ωρών στο Βερολίνο.

Αυτές έγιναν την ώρα που η Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στις πύλες της Ουκρανίας, κατηγορείται ότι προετοιμάζει νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά της χώρας. Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και δηλώνει ότι θέλει μόνον να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά της απέναντι στην εχθρότητα του Κιέβου και του ΝΑΤΟ.

“Οι συνομιλίες ήταν δύσκολες και επέτρεψαν να φανούν ξεκάθαρα οι διάφορες θέσεις και οι διάφορες επιλογές λύσης”, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στους Γάλλους και τους Γερμανούς διαπραγματευτές.

“Η συνάντηση διήρκεσε πολλές ώρες και ήταν δύσκολη”, σημείωσε και η γαλλική προεδρία όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Η συζήτηση ανάμεσα στους συμβούλους αφορούσε κυρίως δύο σημεία: τα πολιτικά μέτρα, όπως η εξέταση νόμων που η Ουκρανία πρέπει, στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ, να συζητήσει με τους αυτονομιστές, και τα ανθρωπιστικά μέτρα που συνοδεύουν τις συνομιλίες αυτές, κυρίως όσον αφορά την απελευθέρωση κρατουμένων”, σημείωσε το Ελιζέ.

Στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία AP


Οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν το 2015 ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, η ένοπλη σύγκρουση των οποίων από το 2014 έχει προκαλέσει περισσότερους από 14.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΟΗΕ.

Οι συνομιλίες σκοντάφτουν κυρίως σε μια πτυχή: “η Ρωσία δέχθηκε τη διαπραγμάτευση σε βάθος, αλλά στο τέλος επέμεινε να γραφτεί ότι η Ουκρανία θα διαπραγματευτεί απευθείας με τους αυτονομιστές, κάτι το οποίο συνιστά την μόνη κόκκινη γραμμή της Ουκρανίας”, σύμφωνα με την γαλλική προεδρία.

Ρωσία: Δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα οι συζητήσεις με Γαλλία και Γερμανία

Οι συζητήσεις που είχαν χθες, Πέμπτη, στο Βερολίνο, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γερμανία και η Γαλλία στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας διεξόδου στην ουκρανική κρίση δεν παρήγαγαν “κανένα αποτέλεσμα”, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

“Γίναμε όλοι μάρτυρες ότι η συνάντηση των πολιτικών συμβούλων υπό το σχήμα της Νορμανδίας δεν κατέληξε χθες σε κανένα αποτέλεσμα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Έκανε λόγο για “ανικανότητα” των διαφόρων εκπροσώπων να αναγνώσουν “με τον ίδιο τρόπο το ίδιο κείμενο”, δηλ. τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ που υπογράφτηκαν το 2015 με σκοπό να βάλουν τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει περισσότερους από 13.000 θανάτους αφότου ξέσπασε πριν από οκτώ χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στρατιωτικές ασκήσεις από τη Ρωσία AP

 

“Δυστυχώς, η ουκρανική πλευρά κάνει τα πάντα ώστε να μην εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της” στις συμφωνίες αυτές, είπε ο Πεσκόφ.

Έπειτα από ένα πολύμηνο διάλειμμα, οι συζητήσεις του σχήματος της Νορμανδίας ξεκίνησαν με μια συνάντηση στο Παρίσι στα τέλη Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών για μια αποκλιμάκωση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Γερμανία, νέα συνάντηση αναμένεται τον Μάρτιο.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κρατάνε ψηλά τους τόνους

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία όχι μόνο δεν αποσύρει τους στρατιώτες της από τα σύνορα με την Ουκρανία αλλά αντιθέτως τα ενισχύει με περισσότερους άνδρες. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προέβλεψε ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να λάβει χώρα ανά πάσα στιγμή, ίσως και το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής ώρα Ελλάδας ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε όλους τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία προειδοποιώντας ότι “άμεσα τα πράγματα μπορεί να πάρουν πολύ άσχημη” τροπή. Τόνισε, δε, ότι δεν πρόκειται να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία για τη διάσωση Αμερικανών πολιτών.

Στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία AP

Ο Μπάιντεν κατά την έκκλησή του χρησιμοποίησε μάλιστα τη φράση παγκόσμιος πόλεμος: “Εχουμε να κάνουμε με έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο. Οταν οι Αμερικανοί αρχίζουν να ανταλλάσσουν πυρά με τους Ρώσους, έχουμε παγκόσμιο πόλεμο. Ο κόσμος μας είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που ήταν” τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ρωσία: Ασέβεια η απάντηση ΕΕ και ΝΑΤΟ στην επιστολή Λαβρόφ για την ασφάλεια

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε σήμερα την κοινή απάντηση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ερωτήματά του σχετικά με την ασφάλεια, ως ασεβή και άνευ ουσίας.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε την ‘συλλογική’ απάντηση, που θυμίζει ‘συλλογική ευθύνη’. Περιμένουμε μια λεπτομερή απάντηση στο ζήτημα που θέσαμε από τον κάθε παραλήπτη. Η υπεκφυγή από την απάντηση σημαίνει ότι η Δύση δεν θέλει να αναγνωρίσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν ο ΟΑΣΕ και Ρωσία-ΝΑΤΟ, και ότι προσπαθούν να φροντίσουν για την δική τους ασφάλεια σε βάρος μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας AP

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η επιστολή Λαβρόφ σχετικά με την κατανόηση της αρχής της ‘αδιαίρετης ασφάλειας’ «είχε σταλεί στους υπουργούς Εξωτερικών 37 χωρών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, στην οποία υπογραμμίζονταν ότι περιμένουμε λεπτομερή απάντηση από τον καθένα».

«Αντ’ αυτού, ο [Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς] Στόλτεμπεργκ και ο [επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ] Μπορέλ μας απαντούν στους οποίους δεν είχαμε απευθυνθεί. Μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά ως έκφανση διπλωματικής αγένειας και ασέβειας προς το αίτημά μας» είπε η Ζαχάροβα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα