Ουκρανία: Έκτακτες συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας στη Γενεύη υπό τον φόβο εισβολής

Ουκρανία: Έκτακτες συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας στη Γενεύη υπό τον φόβο εισβολής
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία AP

Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να συνομιλήσουν για την κρίση στην Ουκρανία. Τι περιμένουν οι δύο πλευρές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται να έχουν συνομιλίες αργότερα στη Γενεύη εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία.

Την Πέμπτη ο κ. Μπλίνκεν προειδοποίησε τη Μόσχα για σοβαρές συνέπειες εάν κάποια από τις δυνάμεις της περάσει τα σύνορα.

Η Ρωσία έχει 100.000 στρατιώτες στα σύνορα, ωστόσο αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διατυπώσει αιτήματα προς τη Δύση, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Θέλει επίσης η δυτική αμυντική συμμαχία να εγκαταλείψει τη στρατιωτική δραστηριότητα στην ανατολική Ευρώπη, αλλά δεν έχει λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις.

Οι συζητήσεις μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, όπως αναφέρει το BBC, ακολουθεί τις κινήσεις του Μπλίνκεν που υποστηρίζουν τους συμμάχους των ΗΠΑ για κυρώσεις κατά του καθεστώτος Πούτιν.

Η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει ήδη εξέγερση στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, κατά την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι από το 2014, και προσήρτησε την Κριμαία, αρνείται οποιοδήποτε σχέδιο εισβολής. Ωστόσο το Κρεμλίνο επιμένει σε γραπτές εγγυήσεις για την ασφάλειά του, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί στο NATO και ότι η Συμμαχία δεν επιδιώκει να επεκταθεί σε αυτό που η Ρωσία θεωρεί δική της σφαίρα επιρροής.

Μετά από συζητήσεις στο Βερολίνο με Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς αξιωματούχους την Πέμπτη, ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι αν επιτραπεί μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «θα μας έσερνε όλους πίσω σε μια πολύ πιο επικίνδυνη και ασταθή εποχή, όταν αυτή η ήπειρος και αυτή η πόλη, χωρίστηκαν σε δύο… με την απειλή του ολοκληρωτικού πολέμου να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων».

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν πει ότι ο κ. Μπλίνκεν θα επιδιώξει να προσφέρει στον Λαβρόφ μια «διπλωματική οδό εκτός ράμπας» για να αμβλύνει τις εντάσεις.

Τα σχόλιά του ήρθαν αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη προέβλεψε ότι η Ρωσία «θα προχωρήσει» στην Ουκρανία και προειδοποίησε για «καταστροφή για τη Ρωσία».

Αλλά φάνηκε επίσης να προτείνει ότι μια «μικρή εισβολή» θα μπορούσε να προσελκύσει μια πιο αδύναμη απάντηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Το μήνυμα προκάλεσε την αντίδραση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έγραψε στο Twitter: “Δεν υπάρχουν μικρές εισβολές. Όπως δεν υπάρχουν μικρά θύματα και μικρή θλίψη από την απώλεια αγαπημένων προσώπων”.

Μιλώντας μαζί με τον κ. Μπλίνκεν, η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δεσμεύτηκε για άμεση δράση ενάντια σε οποιαδήποτε ρωσική εισβολή και δεν απέκλεισε την επιβολή μέτρων που «θα μπορούσαν να έχουν οικονομικές συνέπειες για εμάς».

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, κάλεσε επίσης τον Πούτιν «να απομακρυνθεί και να υποχωρήσει από την Ουκρανία προτού κάνει ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος» που θα οδηγούσε σε τρομερές απώλειες ζωών.

Σε μια ομιλία της την Παρασκευή στο Σίδνεϊ, προέτρεψε τις δυτικές δυνάμεις να «ενταθούν» και προειδοποίησε ότι τα αυταρχικά έθνη «ενθαρρύνονται με τρόπο που δεν έχουμε δει από τον Ψυχρό Πόλεμο».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι προμήθευε στην Ουκρανία επιπλέον στρατεύματα για εκπαίδευση και αμυντικά όπλα.

Τι περιμένουν οι δύο πλευρές

Το διακύβευμα για αυτές τις συνομιλίες είναι τεράστιο, αλλά υπάρχει ελάχιστη προσδοκία ότι θα επιτύχουν κάτι σημαντικό προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της αντιπαράθεσης.

Η συνάντηση ανάμεσα στον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Άντονι Μπλίνκεν σε μέγαρο στις όχθες της λίμνης της Γενεύης είναι η τελευταία κίνηση σε μια έντονη διπλωματική προσπάθεια που άρχισε πριν από 11 ημέρες και πάλι στη Γενεύη από δύο υφυπουργούς τους.

Οι Αμερικανοί θέλουν να μιλήσουν για την αποφυγή του πολέμου στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι θέλουν να μιλήσουν για τις απαιτήσεις τους να υποχωρήσει το ΝΑΤΟ και να επιτρέψει στη Μόσχα να δημιουργήσει μια νέα σφαίρα επιρροής σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη.

Και όλο αυτό το διάστημα, η συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλισμού συνεχίζεται, οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν τις δικές τους ασκήσεις και ορισμένες δυτικές δυνάμεις τους παρέχουν στρατιωτική βοήθεια.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ περιγράφουν τις συνομιλίες ως μια καλή ευκαιρία, για να μοιραστούν τις ανησυχίες τους και να βρουν κοινό έδαφος. Οι Ρώσοι συμφώνησαν να έρθουν, αφού προηγουμένως είχαν πει ότι η διπλωματία βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Σεργκέι Λαβρόφ φαίνεται να συμφωνούν ότι έχουν πολλά να συζητήσουν. Και η συζήτηση -προς το παρόν- δεν συνοδεύεται από καυγάδες.

Μολονότι η συνάντηση της 10ης Ιανουαρίου διήρκεσε σχεδόν οκτώ ώρες, η δια ζώσης συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Λαβρόφ δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις δύο ώρες.

Οι δύο έμπειροι διπλωμάτες γνωρίζονται εδώ και πολλά χρόνια. Ο Άντονι Μπλίνκεν είναι γνωστός για την ακλόνητη ηρεμία που τον χαρακτηρίζει, ενώ για τον Σεργκέι Λαβρόφ θεωρείται ότι βράζει περισσότερο το αίμα του και έχει πιο αιχμηρό λόγο.

Νέος Ψυχρός Πόλεμος;

Ο Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει στη Γενεύη έπειτα από μια περιοδεία-εξπρές που τον έφερε από το Κίεβο στο Βερολίνο, την πόλη σύμβολο της επανένωσης της Ευρώπης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, για να συζητήσει εκεί με τους Γερμανούς, τους Γάλλους και τους Βρετανούς συμμάχους.

“Το να επιτρέψουμε στη Ρωσία να παραβιάσει τις αρχές αυτές εν πλήρει ατιμωρησία θα μας φέρει όλους πίσω σε πιο επικίνδυνους και πιο ασταθείς καιρούς, όταν η ήπειρος αυτή –και αυτή η πόλη– ήταν κομμένη στα δύο, χωρισμένη από μια ουδέτερη ζώνη, διαιρεμένη από στρατιωτικές περιπολίες, και τότε που η απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου βάραινε βαριά τη ζωή του καθενός”, υπενθύμισε ο Μπλίνκεν σε ομιλία του προτού αναχωρήσει για την Ελβετία.

“Αυτό θα στείλει επίσης το μήνυμα, σε άλλους στον κόσμο, ότι μπορούν να θυσιαστούν οι αρχές αυτές”, προειδοποίησε.

Ωστόσο η πόρτα δεν έχει κλείσει τελείως, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναλαμβάνει συχνά ότι προτίθεται να συζητήσει φόβους των Ρώσων για την ασφάλειά τους.

Κατά τις πρώτες συναντήσεις την περασμένη εβδομάδα στην Ελβετία, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν πρότεινε να αντληθεί έμπνευση από την νεκρή πλέον συνθήκη αφοπλισμού για τις πυρηνικές δυνάμεις μεσαίου βεληνεκούς (INF) που είχε υπογραφεί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με την Μόσχα.

Το 2019 ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από την συνθήκη, κατηγορώντας τη Ρωσία για παραβιάσεις.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε έτοιμος για μια νέα σύνοδο κορυφής με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από αυτή της 16ης Ιουνίου του 2021 στη Γενεύη.

Η Ρωσία δεν είπε όχι στις προτάσεις για τους πυραύλους και τις ασκήσεις, αλλά υπενθύμισε ότι αυτό δεν είναι το ουσιαστικό. Χθες, Πέμπτη, εξάλλου ανακοίνωσε μεγάλες ναυτικές ασκήσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στον Ατλαντικό, την Αρκτική, τον Ειρηνικό ή ακόμη τη Μεσόγειο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε την Τετάρτη τον Ρώσο πρόεδρο να επιλέξει “την ειρηνική οδό” και γνωστοποίησε σαφώς ότι δεν θα προτείνει γραπτές απαντήσεις στα πολύ λεπτομερή αιτήματα που υπέβαλαν πριν από μερικές εβδομάδες οι Ρώσοι για τα επίμαχα ζητήματα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για την Ουάσινγκτον ο χρόνος τρέχει και την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι απέστειλε πράκτορες στην Ουκρανία για να πραγματοποιήσουν επιχείρηση που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως “πρόσχημα για εισβολή”.

Οι Λαβρόφ και Μπλίνκεν θα παραχωρήσουν χωριστές συνεντεύξεις Τύπου μετά τη συνάντηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version