Ουκρανία: Κήρυξη στρατιωτικού νόμου διάρκειας 30 ημερών

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο
Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο AP

Ο νόμος θα εφαρμοστεί σε περιοχές οι οποίες είναι πιο ευάλωτες σε μια επίθεση από την Ρωσία, είπε ο Πέτρο Ποροσένκο. Τα ουκρανικά πλοία μας στόχευσαν στον πορθμό Κερτς ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας.

Ουκρανοί βουλευτές ενέκριναν το βράδυ της Δευτέρας την πρόταση του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, διάρκειας 30 ημερών, σε περιοχές της χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε μια επίθεση από τη Ρωσία.

Επίσης ψήφισαν για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 31 Μαρτίου.

Η ψηφοφορία ήρθε έπειτα από τη σύλληψη τριών Ουκρανικών πλοίων από την Ρωσία την Κυριακή.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου δεν έχει καμία επιρροή στη συνεργασία του Ταμείου με την Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα νωρίτερα σήμερα, δήλωσε πως θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα από την Τετάρτη (28/11) αλλά είπε πως το διάταγμά του δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στα δικαιώματα των πολιτών ούτε ακύρωση των εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2019.

Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ανέφερε σήμερα ότι τα ουκρανικά πολεμικά πλοία αγνόησαν προειδοποιητικές βολές, εξωθώντας τα ρωσικά πλοία να άνοιξουν πυρ με πραγματικά πυρά, μετά αφότου εισήλθαν παράνομα σε ρωσικά χωρικά ύδατα.

Τα ουκρανικά πλοία ήταν εκείνα που πρώτα στόχευσαν τα όπλα τους ενάντια σε ρωσικά πλοία στον Πορθμό Κερτς κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, ανέφερε η ανακοίνωση της FSB.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, Ουκρανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΝΑΤΟ και ΗΠΑ κατά Ρωσίας για την Ουκρανία: "Απελευθερώστε άμεσα τους αιχμαλώτους"

Ιωακειμίδης: Ο κίνδυνος "έκρηξης" στην Ουκρανία και τα τρία σενάρια του Brexit

Κόκκινος συναγερμός: Σε πολεμική ετοιμότητα η Ουκρανία, απειλεί η Ρωσία

Ένταση στη Μαύρη Θάλασσα: Η Ρωσία συνέλαβε 24 ουκρανούς ναύτες

SHARE: