Ουκρανία: Ο ΟΗΕ αποπέμπει αύριο τη Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ουκρανία: Ο ΟΗΕ αποπέμπει αύριο τη Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Δύο άνθρωποι περπατούν ανάμεσα στα χαλάσματα που έχει αφήσει πίσω του ο πόλεμος AP

Βομβαρδισμούς στο Λουγκάνσκ καταγγέλλουν οι ουκρανικές αρχές, ενώ απευθύνουν έκκληση στους αμάχους να εγκαταλείψουν το Ντονμπάς. Ο ΟΗΕ θα ανακοινώσει αύριο την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Interfax.

Στην ανατολική Ουκρανία είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα μετά την φρίκη στη Μπούτσα που συγκλόνισε τη διεθνή κοινότητα, με την Ρωσία να ερευνάται πλέον για εγκλήματα πολέμου.

Το πρακτορείο Interfax έκανε πριν λίγο γνωστό ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ψηφίσει αύριο για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα oι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντώνται για διήμερες συνομιλίες σχετικά με τον καλύτερο τρόπο υποστήριξης της Ουκρανίας. Nέες κυρώσεις έχουν προαναγγείλει ότι θα ανακοινώσουν σήμερα Τετάρτη οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

ΟΗΕ: Αύριο η ψηφοφορία για τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα προχωρήσει αύριο Πέμπτη στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) σε ψηφοφορία για ένα αίτημα δυτικών χωρών να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία αυτού του σημαντικού σώματος των Ηνωμένων Εθνών.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί “την Πέμπτη στις 10:00 τοπική ώρα”, δήλωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας του σώματος Παουλίνα Κούμπιακ.

Για να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Γενεύη, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των χωρών που θα ψηφίσουν υπέρ ή κατά στην ψηφοφορία στην οποία καλούνται τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης. Οι αποχές δεν υπολογίζονται.

“Η Ρωσία δεν πρέπει να κατέχει μια θέση εξουσίας σε αυτό το όργανο, και δεν πρέπει επίσης να επιτρέψουμε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τον ρόλο της στο πλαίσιο του Συμβουλίου ως όργανο προπαγάνδας για να λέει ότι έχει μια νόμιμη ανησυχία σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα”, είχε δηλώσει χθες η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

“Πράγματι, βλέπουμε κάθε μέρα (…) αναφορές που σκίζουν την καρδιά για το πόσο λίγο ενδιαφέρον αποδίδουν στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι μια φαρσοκωμωδία. Βλάπτει την αξιοπιστία του Συμβουλίου και του ΟΗΕ στο σύνολό του”, είχε προσθέσει.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε πως είναι καιρός η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να αναστείλει τη συμμετοχή τους” [των Ρώσων], είχε πει η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Οι ΗΠΑ, όπως και η Βρετανία που υποστήριξε το αμερικανικό αίτημα, είναι πεπεισμένες πως θα έχουν πλειοψηφία δύο τρίτων στη Συνέλευση. Άλλες χώρες-μέλη, ευρωπαϊκές αλλά και αφρικανικές, είναι λιγότερο σίγουρες, δήλωσαν διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η γραμματεία του ΟΗΕ εξέφρασε από την πλευρά της επιφυλάξεις για μια ενδεχόμενη αναστολή της Ρωσίας, φοβούμενη ότι θα άνοιγε την πόρτα σε αιτήματα για αναστολή της συμμετοχής μιας χώρας από οποιοδήποτε όργανο του ΟΗΕ από οποιαδήποτε χώρα.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι το κύριο φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών που έχει επιφορτιστεί με την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δημιουργήθηκε το 2006 και αποτελείται από 47 κράτη μέλη που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Εκτός από την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει ως αποστολή να εξετάζει τακτικά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται στις χώρες μέλη του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο μπορεί επίσης να εξετάσει κάθε ερώτημα ή κατάσταση σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και σε έκτακτες συνόδους που μπορούν να συγκληθούν επειγόντως. Αυτό συνέβη πρόσφατα και για την κατάσταση στην Ουκρανία ή την Αιθιοπία.

Η Ρωσία ήταν μέλος με διαλείμματα από το 2006. Ένα κράτος μπορεί να κάνει μόνο δύο συνεχόμενες θητείες και στη συνέχεια πρέπει να περιμένει τουλάχιστον ένα χρόνο πριν μπορέσει να διεκδικήσει μια έδρα εκ νέου.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι αυτή την περίοδο μέλη του Συμβουλίου. Η θητεία της Ρωσίας λήγει το 2023.

Μέχρι τώρα στην ιστορία του ΟΗΕ, η Λιβύη του Μουάμαρ Καντάφι είχε αποβληθεί το 2011 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με διά βοής ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Αντίθετα από τη Ρωσία, η Τρίπολη δεν ήταν μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν ήταν ούτε μη μόνιμο μέλος.

Βομβαρδισμοί στο Λουγκάνσκ

Ο κυβερνήτης της ανατολικής περιοχής του Λουγκάνσκ δήλωσε ότι 10 πολυώροφα κτίρια καίγονται στην πόλη Σιεβιεροντόνετσκ μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, χωρίς να υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα.

Σήμερα το πρωί, οι αρχές στην ανατολική Ουκρανία προέτρεψαν τους αμάχους να απομακρυνθούν, προειδοποιώντας ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί θα μπορούσαν να κόψουν τις οδούς διαφυγής καθώς αυξάνονται οι επιθέσεις στην περιοχή του Ντονμπάς.

Το Σιεβιεροντόνετσκ είναι η προσωρινή έδρα των περιφερειακών αρχών, καθώς η πόλη Λουγκάνσκ ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014.

Κυβερνήτης Ντονέτσκ: Η Ρωσία πυροβόλησε σε σημείο διανομής βοήθειας

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ της Ουκρανίας είπε νωρίτερα ότι τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σήμερα όταν ρωσικά πυρά πυροβολικού έπληξαν σημείο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Βουλεντάρ, σύμφωνα με το Reuters.

Ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο μοιράστηκε στο Διαδίκτυο φωτογραφίες από το τι ακολούθησε από την επίθεση, ενώ η Ρωσία συνεχίζει να αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Κίεβο: 89 θάνατοι από την έναρξη της εισβολής

Ογδόντα εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, έχουν σκοτωθεί στο Κίεβο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο.

Σε ανακοίνωσή του, το συμβούλιο ανέφερε ότι άλλοι 398 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 167 κτίρια κατοικιών υπέστησαν ζημιές από τα ρωσικά πλήγματα.

Η δήλωση αναφέρει επίσης ότι έχει γίνει πιο ασφαλές στο Κίεβο, αλλά ο κίνδυνος αεροπορικών επιδρομών παραμένει.

Δήμαρχος Μαριούπολης: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Ο δήμαρχος του πολιορκημένου ουκρανικού λιμανιού της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, λέει ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην πόλη είναι «τρομερή» και ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται σχεδόν ασταμάτητα.

Ο Μποϊτσένκο είπε στο BBC ότι η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 100 πυραύλους μόνο την Τρίτη.

Το BBC αναφέρει πως δεν κατάφερε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον ισχυρισμό καθώς η επικοινωνία με την πόλη είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Ο δήμαρχος δεν βρίσκεται πλέον στην πόλη, η οποία έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα για περισσότερο από ένα μήνα, και λαμβάνει ενημερώσεις από τους υπόλοιπους κατοίκους.

Εικόνες από τη Μαριούπολη δείχνουν μια πόλη κατεστραμμένη, με το δημοτικό συμβούλιο να εκτιμά ότι το 90% των κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί, το ένα τρίτο από αυτά δεν επισκευάζεται.

Ο Μποϊτσένκο υπολόγισε ότι τουλάχιστον 120.000 κάτοικοι παραμένουν στη Μαριούπολη. Οι προσπάθειες του Ερυθρού Σταυρού να επιτρέψει την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων απέτυχαν τις τελευταίες ημέρες.

Ο ΟΗΕ έχει τεκμηριώσει τους θανάτους σχεδόν 1.500 αμάχων

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μπορέσει να τεκμηριώσουν τους θανάτους 1.480 αμάχων αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Άλλοι 2.195 άμαχοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Ρόουζμερι Ντικάρλο, κορυφαία αξιωματούχο αρμόδια για πολιτικά θέματα και την οικοδόμηση της ειρήνης. Ωστόσο, τόνισε η κυρία Ντικάρλο, η οποία εκφράστηκε χθες Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πιστεύει ότι ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι πολύ βαρύτερος στην πραγματικότητα, καθώς μεγάλος αριθμός θυμάτων δεν έχει ακόμη καταγραφεί.

Εκρήξεις κοντά στο Λβιβ

Εκρήξεις σημειώθηκαν χθες βράδυ στη μικρή πόλη Ραντέκιφ, 70 χιλιόμετρα μακριά από το Λβιβ, της μεγαλούπολης της δυτικής Ουκρανίας, ανέφερε ο Μαξίμ Κοζίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης σε ανάρτησή του στο Telegram, καλώντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο. «Μέχρι αυτήν την ώρα, δεν έχουμε πληροφορίες για θύματα», σημείωσε.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Λβιβ μετέδωσε ότι ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας.

Μακριά από το μέτωπο των συγκρούσεων, το Λβιβ (και η δυτική Ουκρανία ευρύτερα) δεν γίνεται συχνά στόχος ρωσικών βομβαρδισμών από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Στις 26 Μαρτίου το Λβιβ υπέστη ωστόσο σειρά ρωσικών πληγμάτων, δύο από τα οποία προκάλεσαν καταστροφές σε δεξαμενή καυσίμων και τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οκτώ ημέρες νωρίτερα επλήγη εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών, χωρίς να προκληθούν θύματα, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Στις 13 Μαρτίου, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια μεγάλη στρατιωτική βάση περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λβιβ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 134. Σε κοντινή απόσταση από τα πολωνικά σύνορα, το Λβιβ μετατράπηκε σε καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένους και στην αρχή του πολέμου φιλοξένησε πολλές πρεσβείες χωρών της Δύσης που μετέφεραν την έδρα τους από το Κίεβο, καθώς και ενδιάμεσος σταθμός για χιλιάδες πρόσφυγες που πήγαν στην Ευρώπη.

Αγνοούνται περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ

Περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ -προαστίου της ουκρανικής πρωτεύουσας, του Κιέβου- αγνοούνται, έπειτα από 35 ημέρες ρωσικής κατοχής, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης. Ο Τάρας Ντουμένκο είπε σε τοπικό ραδιοφωνικό ότι γίνονται έρευνες σε υπόγεια στο προάστιο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα. Δεν υπάρχει κανένα ίχνος του συζύγου και του γιου μιας γιατρού στην περιοχή που είχαν πάρει οι ρωσικές δυνάμεις πριν από δώδεκα ημέρες, ενώ τα πτώματα ανθρώπων που είναι γνωστό ότι σκοτώθηκαν δεν έχουν βρεθεί, πρόσθεσε.

Αρκετοί κάτοικοι του Χοστομέλ βρέθηκαν στην Μπούτσα, άλλο προάστιο του Κιέβου. Ο εντοπισμός εκατοντάδων αμάχων νεκρών στην Μπούτσα προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Το Χοστομέλ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο στρατηγικής σημασίας όπου δόθηκαν σφοδρές μάχες ήδη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι από τους 16.000 κατοίκους του τράπηκαν σε φυγή. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο προαστίων του Κιέβου όπως το Χοστομέλ, η Μπούτσα και η Ιρπίν προ ολίγων ημερών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα