Ουκρανία: Οι μαχητές του Αζοφστάλ θα δικαστούν στην αυτόκλητη “Λ.Δ. του Ντονμπάς”

Ουκρανία: Οι μαχητές του Αζοφστάλ θα δικαστούν στην αυτόκλητη “Λ.Δ. του Ντονμπάς”
Ουκρανοί στρατιώτες αναχωρούν από το πολιορκημένο Αζοφστάλ της Μαριούπολης AP Photo

Ο αυτονομιστής ηγέτης της "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονμπάς" ανακοίνωσε για τους μαχητές του Αζοφστάλ ότι κρατούνται και θα δικαστούν εκεί. Ανελέητο σφυροκόπημα στην ανατολική Ουκρανία. Οι "προϋποθέσεις" της Ρωσίας για νέες συνομιλίες.

Η Ρωσία σφυροκόπησε δεκάδες στόχους στην ανατολική Ουκρανία με αεροπορικές επιδρομές, πυρά πυροβολικού και πυραύλους καθώς οι χερσαίες δυνάμεις της επιχειρούν να περικυκλώσουν την πόλη Σεβεροντονέτσκ του Ντονμπάς, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αποσχισθείσας από την Ουκρανία αυτόκλητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» δήλωσε πως οι μαχητές, που παραδόθηκαν στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης, θα δικαστούν στην αποσχισθείσα περιφέρεια.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως τέσσερις πύραυλοι Kalibr εκτοξεύθηκαν από υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα για να καταστρέψουν το στρατιωτικό εξοπλισμό μιας ουκρανικής ορεινής ταξιαρχίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS και το Ρόιτερς επισημαίνει πως δεν ήταν αμέσως δυνατό να επαληθεύσει την πληροφορία.

Εξάλλου, στην ανατολική Ουκρανία, η ρωσική πολεμική αεροπορία έπληξε τέσσερα κέντρα διοίκησης, ένα σημείο επικοινωνιών, ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα και 87 περιοχές στις οποίες υπήρχαν συγκεντρωμένα ουκρανικά στρατεύματα και στρατιωτικός εξοπλισμός, καθώς και επτά αποθήκες πυρομαχικών, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το ρωσικό πυροβολικό έπληξε 73 θέσεις διοίκησης, 578 περιοχές στις οποίες ήταν συγκεντρωμένα ουκρανικά στρατεύματα και στρατιωτικός εξοπλισμός, καθώς και 37 μονάδες πυροβολικού και όλμων σε θέσεις βολής, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης πως κατέρριψε τρία ουκρανικά αεριωθούμενα Su-25.

Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς θαλάσσης-εδάφους έπληξαν ουκρανικά όπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μαλίν στη δυτική Ουκρανία, τα οποία μεταφέρονταν προς ανατολάς, ανακοίνωσε επίσης το υπουργείο Άμυνας.

Φιλορωσικές δυνάμεις έχουν ήδη φθάσει στα περίχωρα του Σεβεροντονέτσκ, έγραψε εξάλλου στο Telegram πολεμικός ανταποκριτής της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

Το Ρόιτερς επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ακρίβεια των στρατιωτικών πληροφοριών που ανακοινώνονται από τις δύο πλευρές.

Οι μαχητές του Αζοφστάλ θα δικαστούν στην αυτόκλητη “Λ.Δ. του Ντονμπάς”

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αυτόκλητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» που έχει αποσχισθεί στην ανατολική Κροατία, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε σήμερα πως «οι αιχμάλωτοι από το Αζοφστάλ κρατούνται στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και «σχεδιάζεται η οργάνωση ενός διεθνούς δικαστηρίου στο έδαφος της δημοκρατίας».

Στο σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ιντερφάξ δεν διευκρινίζεται ποιες κατηγορίες μπορεί να απαγγελθούν σε βάρος τους.

Ρωσία: Καλεί τους στρατιώτες της στην Ουκρανία να είναι σε επιφυλακή για τυχόν επιθέσεις

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι οι Ρώσοι στρατιώτες θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για «τρομοκρατικές επιθέσεις» μετά την επίθεση χθες Κυριακή εναντίον του διορισμένου από τη Μόσχα δημάρχου της πόλης Ενερχοντάρ στη νότια Ουκρανία.

«Οι στρατιώτες μας θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέπουν τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Δύση προκάλεσε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιβάλλοντας στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία τις αυστηρότερες κυρώσεις στην σύγχρονη Ιστορία.

Ο Πούτιν, επεσήμανε το Κρεμλίνο, συμφωνεί με την εκτίμηση του ΟΗΕ ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια επισιτιστική κρίση, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει λιμό.

«Η Ρωσία ήταν πάντα ένας μάλλον αξιόπιστος εξαγωγέας σιτηρών», υπογράμμισε ο Πεσκόφ. «Δεν είμαστε εμείς η πηγή του προβλήματος», πρόσθεσε.

Η Ρωσία λέει ότι θα ξεκινήσει και πάλι συνομιλίες όταν η Ουκρανία έχει “εποικοδομητική θέση”

Η Ρωσία θα είναι έτοιμη να επιστρέψει σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία «μόλις το Κίεβο επιδείξει μια εποικοδομητική θέση», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Αναφορικά με την ανταλλαγή κρατουμένων του Αζοφστάλ από τη Ρωσία, το RIA μετέδωσε ότι ο Ρουντένκο δεν απέκλεισε ότι γίνονται συζητήσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version