Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν πόλεις και προωθούνται στο Ντονμπάς – Νέα ένταση στην Υπερδνειστερία

Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν πόλεις και προωθούνται στο Ντονμπάς – Νέα ένταση στην Υπερδνειστερία
Καρέ από το Αζοφστάλ στη Μαριούπολη AP PHOTO

Ρωσικές μονάδες προσπαθούν να προελάσουν στο Ντονμπάς από βορρά, ενώ αρκετές ουκρανικές περιοχές βομβαρδίστηκαν. Οι φιλορώσοι στην Υπερδνειστερία κατηγορούν την Ουκρανία για νέα επίθεση με UAV.

Μονάδες του στρατού της Ρωσίας αποπειρώνται να προωθηθούν περαιτέρω στην περιοχή Ντονμπάς (ανατολικά) από τον βορρά, για να περικυκλώσουν ουκρανικές δυνάμεις εκεί, ανέφερε χθες το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Μονάδες τεθωρακισμένων, πεζικού και αλεξιπτωτιστών έπληξαν στόχους στη γραμμή του μετώπου μεταξύ της Ιζιούμ και της Μπάρβενκοφ, σημείωσε.

Για να υποστηρίξουν την προέλασή τους, «οι εισβολείς μετακίνησαν συστοιχίες βαρέων ολμοβόλων 240 χιλιοστών Τιουλπάν και εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Σμιρτς από την περιοχή Μπιέλγκοροντ σε αυτή της Ιζιούμ», πάντα κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Ρωσικές μονάδες επιτίθενται επίσης στις πόλεις Λίμαν, Σεβεροντονιέτσκ, Ποπάσνα, Αβντιίβκα και Κουράχοβα, συνεχίζοντας την έφοδό τους προς τη Λίμαν, τη Σίβερσκ και τη Σλοβιάνσκ, ανέφερε ακόμη η ενημέρωση του επιτελείου, κατά το οποίο δεν είναι σαφές εάν σημείωσαν εδαφικά κέρδη.

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ ετοιμάζεται να παρουσιάσει το έκτο πακέτο κυρώσεών της στη Μόσχα, που θα απαγορεύσει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και προβλέπει σταδιακό τερματισμό της κατανάλωσής του από τις χώρες μέλη.

Βομβαρδισμοί σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας

Αρκετές πόλεις της Ουκρανίας αποτέλεσαν στόχο ρωσικών πυραύλων το βράδυ της Τρίτης (03/05), οι οποίοι κατέστρεψαν κυρίως τρεις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Λβιβ, σύμφωνα με τον δήμαρχο αυτής της μεγάλης πόλης στα δυτικά της χώρας που έχει τώρα μερική διακοπή ρεύματος.

“Τρεις σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπέστησαν ζημιές έπειτα από επίθεση πυραύλων”, δήλωσε ο δήμαρχος Αντριι Σαντόβι μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, προσθέτοντας ότι τα αντλιοστάσια ήταν χωρίς ρεύμα λόγω των ζημιών.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, οι διακοπές ρεύματος επηρέασαν αρκετές γειτονιές της Λβιβ. Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν επίσης από τις τοπικές αρχές στις περιοχές Βινίτσια (κεντρικά), Οδησσό (νοτιοδυτικά) και Κιρόβογκραντ (κεντρικά), χωρίς να αναφέρουν τις ζημιές.

Η περιοχή της Υπερκαρπάθιας, που συνορεύει με την Ουγγαρία στη δυτική Ουκρανία και μέχρι στιγμής είχε γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς, επλήγη για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

“Ένας πύραυλος έπεσε σε ορεινή περιοχή της Υπερκαρπάθιας. Οι υπηρεσίες εργάζονται επί τόπου, διευκρινίζουμε τις πληροφορίες για τους τραυματίες και τα πιθανά θύματα”, δήλωσε στο Telegram ο κυβερνήτης αυτής της περιοχής, ο Βίκτορ Μικίτα.

Νεκροί και τραυματίες από ρωσικές επιθέσεις στο Ντονέτσκ

Οι ρωσικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία σκότωσαν σήμερα 21 αμάχους και τραυμάτισαν 27, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πάβλο Κιριλένκο σε διαδικτυακή ανάρτηση.

Ο Κιριλένκο είπε ότι ο αριθμός, ο οποίος περιλαμβάνει 10 νεκρούς σε εργοστάσιο οπτάνθρακα στην πόλη Αβντιίβκα που αναφέρθηκαν νωρίτερα, ήταν ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων στην περιοχή μετά την επίθεση τον περασμένο μήνα σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση.

Υπερδνειστερία: Αναφορές για νέα ουκρανική επίθεση

Η κυβέρνηση των φιλορώσων αυτονομιστών της Υπερδνειστερίας (Μολδαβία) κατηγόρησε χθες Τρίτη την Ουκρανία για επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) φορτωμένο εκρηκτικά, με σκοπό την καταστροφή εγκαταστάσεων μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.

«Κατά πληροφορίες από ειδικούς», το UAV «με το επικίνδυνο φορτίο στάλθηκε από την ουκρανική πλευρά», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας. Κατά την ίδια πηγή, το UAV καταστράφηκε.

Είναι αδύνατο οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που έχει μπει στον τρίτο μήνα, εκφράζονται ανησυχίες πως η σύρραξη οδεύει να εξαπλωθεί στην Υπερδνειστερία, τον νοτιοδυτικό γείτονά της.

Δύο πύργοι με κεραίες μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών σημάτων καταστράφηκαν στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες. Αναφέρθηκαν επίσης επίθεση εναντίον της υπηρεσίας πληροφοριών της Υπερδνειστερίας και πυρά εναντίον θέσεων ρωσικών στρατευμάτων.

Οι αυτονομιστές και η Μόσχα κατηγόρησαν για τα επεισόδια αυτά το Κίεβο, το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ενέχεται.

Η Υπερδνειστερία, ο πληθυσμός της οποίας είναι μεικτός, πάντως αποτελείται κυρίως από Ρώσους και Ουκρανούς, αποπειράθηκε να αποσχιστεί από τη Μολδαβία το 1990, όταν η τότε μολδαβική κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο ένωσης με τη Ρουμανία. Στην περιοχή σταθμεύουν κάπου 1.500 ρώσοι στρατιωτικοί, εν μέρει για τη φύλαξη παλαιών αποθηκών όπλων και πυρομαχικών, εν μέρει για την υποστήριξη της κυβέρνησης των αυτονομιστών στην περιοχή, που η Μολδαβία εξακολουθεί να θεωρεί μέρος της δικής της εθνικής επικράτειας.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία πως κατέσχεσε 400.000 τόνους σιτηρών

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγορεί τη Ρωσία πως αφαίρεσε 400.000 τόνους σιτηρών από περιοχές της χώρας που κατέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις της από την 24η Φεβρουαρίου.

Πρόκειται χονδρικά για το ένα τρίτο των αποθεμάτων σιτηρών στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια, στο Ντανιέτσκ και στο Λουγκάνσκ, συνόψισε ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, ο Τάρας Βισότσκι, μιλώντας στην ουκρανική κρατική τηλεόραση χθες βράδυ.

Πριν ξεσπάσει η σύρραξη, στις περιοχές αυτές ήταν αποθηκευμένοι 1,3 εκατ. τόνοι σιτηρών για τον καθημερινό εφοδιασμό και για σπορά. «Δεν υπήρχαν στρατηγικά αποθέματα», δήλωσε ο υπουργός, προειδοποιώντας πως εάν οι διαθέσιμες ποσότητες μειωθούν περαιτέρω, υπάρχει κίνδυνος λιμού.

Η κατηγορία του Κιέβου ανακινεί οδυνηρές μνήμες και παλιές πολεμικές.

Κατά ουκρανικές πηγές, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτόνησαν στην Ουκρανία την περίοδο 1932-1933, όταν ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης («δικτάτορας» για τους Ουκρανούς), ο Ιωσήφ Στάλιν, επέβαλε κολεκτιβοποίηση των αγροτών και διέταξε να κατάσχονται τα σιτηρά.

Ωστόσο, θάνατοι από πείνα είχαν επίσης καταγραφεί στη νότια Ρωσία και στο Καζακστάν την ίδια περίοδο.

Για την Ουκρανία, επρόκειτο για «γενοκτονία» διατεταγμένη από τη Μόσχα, την οποία αποκαλεί Γολοντομόρ, «Μεγάλο Λιμό».

Η υποστήριξη στις παραδόσεις όπλων συρρικνώνεται στη Γερμανία

Το ποσοστό των Γερμανών που τάσσονται υπέρ της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας συρρικνώνεται, υποδεικνύει δημοσκόπηση που μεταδόθηκε χθες Τρίτη.

Σύμφωνα με την έρευνα Trendbarometer για λογαριασμό των RTL/ntv, το ποσοστό των Γερμανών που τάσσεται υπέρ των παραδόσεων όπλων μειώθηκε στο 46%, από 55% στις αρχές Απριλίου. Το ποσοστό όσων εναντιώνονται κατηγορηματικά στην αποστολή όπλων αυξήθηκε από το 33% στο 44% το ίδιο διάστημα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων –το 70%– εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τερματιστεί μόνο μέσω της διπλωματίας και των συνομιλιών· αντίθετα, το 24% θεωρεί πως η λύση χρειάζεται να είναι στρατιωτική.

Η μεταστροφή του κλίματος στη Γερμανία καταγράφεται την ώρα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκρίνει παραδόσεις όπλων, συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων.

Κατά τη δημοσκόπηση, το 57% των Γερμανών θεωρεί ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση του πολέμου σε άλλες χώρες, αν όχι στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 34% δεν θεωρεί πως θα συμβεί αυτό.

Η έρευνα διενεργήθηκε από την Παρασκευή ως τη Δευτέρα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 πολιτών της Γερμανίας.

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Μποϊκοτάζ από τη Ρωσία

Η Ρωσία θα μποϊκοτάρει σήμερα –σπάνια χειρονομία– τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφαλείας (ΕΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντανάκλαση της συνεχιζόμενης ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τους εταίρους της στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

Ρωσική διπλωματική πηγή, η οποία εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, εξήγησε ότι η απόφαση της Μόσχας οφείλεται στην κρίση στην Ουκρανία.

Δυτικός διπλωμάτης είπε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν θυμάται να υπήρξε καμία άλλη περίπτωση που η Ρωσία απείχε από εργασίες του ΣΑ του ΟΗΕ μετά την έναρξη της εισβολής του στρατού της στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Η ετήσια άτυπη σύνοδος ΣΑ/ΕΠΑ είχε να διεξαχθεί από το 2019, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Σήμερα, αναμένεται να καταπιαστεί με την αλληλεπίδραση της ΕΕ και του ΟΗΕ στις χώρες όπου διεξάγουν παράλληλες επιχειρήσεις οι δύο οργανισμοί, όπως η Βοσνία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μαλί.

Την ΕΠΑ συγκροτούν πρεσβευτές των 27. Μετά τη Νέα Υόρκη, θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με διπλωμάτη.

Από την έναρξη του πολέμου, οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και χώρες ή ομάδες χωρών στον ΟΗΕ δεν έχουν πάψει να επιδεινώνονται. Η Ρωσία, κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα βέτο, αποκλείστηκε από διάφορα φόρα του ΟΗΕ, ιδίως από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η χώρα της οποίας ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Μάριο, διαβεβαίωσε ότι οι συνεδριάσεις θα συνεχίσουν να γίνονται κανονικά.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε ικανοποίηση διότι το ΣΑ έχει καταγράψει κατά την άποψή της «εξαιρετική επιτυχία» στην προσπάθεια να υπάρξει «απομόνωση της Ρωσίας» από τα τέλη του Φεβρουαρίου. Πρόκειται για «σημαντική επιτυχία», επέμεινε. «Καταφέραμε (…) να καταδικαστεί η Ρωσία στη Γενική Συνέλευση», υπενθύμισε. Στα τέλη Φεβρουαρίου, χάρη στο δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει, η Μόσχα μπόρεσε να αποφύγει ανάλογη καταδίκη στο ΣΑ.

«Η Ρωσία είναι απομονωμένη στο Συμβούλιο Ασφαλείας» και «κάθε φορά που διεξάγουμε συζήτηση» που την αφορά, «βρίσκεται στην άμυνα» και «θα συνεχίσουμε να την κρατάμε στην άμυνα ωσότου βάλει τέλος στη βάρβαρη επίθεσή της εναντίον του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα