Ουκρανία: Περίπου 8.000 οι αιχμάλωτοι πολέμου στο Ντονμπάς – Επιθέσεις σε πάνω από 40 πόλεις

Ουκρανία: Περίπου 8.000 οι αιχμάλωτοι πολέμου στο Ντονμπάς – Επιθέσεις σε πάνω από 40 πόλεις
Ρωσικές επιθέσεις σ περισσότερες από 40 πόλεις στο Ντονμπάς ap

Στην ανατολική Ουκρανία βρίσκεται πλέον το επίκεντρο των μαχών, με τη Ρωσία να εξαπολύει επιθέσεις σε περισσότερες από 40 πόλεις. Τις 8.000 φτάνουν οι Ουκρανοί που κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολέμου σε Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ.

Περίπου 8.000 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου κρατούνται στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ στην ανατολική Ουκρανία και εκατοντάδες προστίθενται καθημερινά, σύμφωνα με αξιωματούχο της αυτονομιστικής περιοχής του Λουγκάνσκ που υποστηρίζει το Κρεμλίνο.

“Υπάρχουν πολλοί κρατούμενοι. Φυσικά, υπάρχουν περισσότεροι από αυτούς στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσ, αλλά έχουμε επίσης αρκετούς, και τώρα ο συνολικός αριθμός είναι κάπου στην περιοχή των 8.000”, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Tass, σύμφωνα με τον Rodion Miroshnik, ο οποίος διορίστηκε πρεσβευτής του Λουγκάνσκ στη Ρωσία νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Είναι πολλοί, και κυριολεκτικά προστίθενται εκατοντάδες κάθε μέρα», προσθέτει.

Ρωσικές επιθέσεις σε περισσότερες από 40 πόλεις στο Ντονμπάς

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί σε περισσότερες από 40 πόλεις στις ανατολικές περιοχές του Ντονμπάς, καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να πάρουν τον πλήρη έλεγχο του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο ή τη δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη, το Χάρκοβο, κατά τον πόλεμο που διεξάγει και ο οποίος διαρκεί ήδη τρεις μήνες, η Ρωσία προσπαθεί να ελέγξει πλήρως το Ντονμπάς, το οποίο αποτελείται από δύο ανατολικές επαρχίες που η Ρωσία διεκδικεί για λογαριασμό των ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Η Ρωσία έχει στείλει χιλιάδες στρατεύματα στην περιοχή και διεξάγει επίθεση από τρεις πλευρές σε μια απόπειρα να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις που κρατούν την πόλη Σεβεροντονέτσκ και τη δίδυμή της Λισιτσάνσκ. Η πτώση των πόλεων αυτών θα σήμαινε ότι ολόκληρη η επαρχία του Λουγκάνσκ βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, κάτι που αποτελεί κύριο στόχο του Κρεμλίνου στον πόλεμο που διεξάγει.

«Οι εισβολείς έπληξαν με πυροβολικό περισσότερες από 40 πόλεις στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καταστρέφοντας ή προκαλώντας ζημιές σε 47 μη στρατιωτικές τοποθεσίες, μεταξύ άλλων σε 38 κατοικίες και ένα σχολείο. Ως αποτέλεσμα αυτού του βομβαρδισμού σκοτώθηκαν πέντε πολίτες και 12 τραυματίσθηκαν», ανέφερε μέσω του Facebook η Κοινή Δύναμη Κρούσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 10 ρωσικές επιθέσεις απωθήθηκαν, ενώ καταστράφηκαν τέσσερα άρματα μάχης και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ 2 «εχθροί στρατιώτες» σκοτώθηκαν.

Από το γραφείο του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοινώθηκε σήμερα ότι 11 πολυώροφα κτίρια καταστράφηκαν στο Σεβεροντονέτσκ και 8 στο Λισιτσάνσκ.

Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει πως τα ρωσικά στρατεύματα υπερτερούν των ουκρανικών δυνάμεων σε ορισμένα σημεία στην ανατολική Ουκρανία και το Κίεβο προσπαθεί ανεπιτυχώς να οργανώσει μια ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Μόσχα.

Η αστυνομία στο Λισιτσάνσκ θάβει τα πτώματα αμάχων σε ομαδικούς τάφους, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουγκάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι. Περίπου 150 νεκροί ενταφιάστηκαν σε τάφο σε μία περιφέρεια, πρόσθεσε.

Οι οικογένειες των νεκρών που ενταφιάζονται θα μπορέσουν να κηδεύσουν εκ νέου τους νεκρούς τους μετά τον πόλεμο και η αστυνομία εκδίδει έγγραφα που δίνουν τη δυνατότητα στους Ουκρανούς να εξασφαλίσουν πιστοποιητικά θανάτου των αγαπημένων τους, δήλωσε ο Γκαϊντάι.

Οι Ρώσοι προσπαθούν να περικυκλώσουν δύο πόλεις, το Σεβερντονιέτσκ και το Λισισχάνσκ για να παραταχθούν εκεί τέσσερα ουκρανικά τάγματα.

Όπως μεταδίδει το BBC, για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να κόψουν τον μοναδικό κεντρικό αυτοκινητόδρομο που εκτείνεται από αυτές τις πόλεις προς το Μπαχμούτ.

Ο δρόμος δεν είναι ακόμη κλειστός, αλλά οδεύει προς το να κλείσει δεδομένου του επιπέδου των βομβαρδισμών του πυροβολικού. Ο κυβερνήτης της περιοχής Serhiy Haidai είπε ότι η κατάσταση είναι πολύ, πολύ δύσκολη για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Νομίζω ότι βλέπουμε μια νέα τακτική από τους Ρώσους. Αντί να κάνουν μεγάλες σαρωτικές επιθέσεις για να καταλάβουν μεγάλα εδάφη, τσιμπολογούν λίγο τη φορά στο ουκρανικό έδαφος.

Σε αυτές τις δύο πόλεις υπάρχουν πολλές ουκρανικές δυνάμεις που θεωρούνται σκληρές στη μάχη, θεωρούνται μερικά από τα καλύτερα στρατεύματα που έχει η Ουκρανία.

Όσο για τις συνέπειες της κατάληψης αυτών των πόλεων – θα σήμαινε ότι οι Ρώσοι θα καταλάβουν ολόκληρη αυτή την περιφέρεια και θα αποκόψουν μεγάλο αριθμό ουκρανικών δυνάμεων.

Περισσότερα από 150 παιδιά σκοτώθηκαν στο Ντονιέτσκ

Περισσότερα από 150 παιδιά σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής στην περιοχή του Ντονιέτσκ από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της, λέει ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας.

Ο αριθμός είναι σημαντικά μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας.

Ο απολογισμός σε εθνικό επίπεδο είναι τουλάχιστον 240.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version