Παγκόσμιο ρεκόρ: Κολύμπησε από τις ΗΠΑ στην Κούβα η 64χρονη Diana Nyad

Παγκόσμιο ρεκόρ: Κολύμπησε από τις ΗΠΑ στην Κούβα η 64χρονη Diana Nyad

Πραγματικότητα το όνειρο ζωής για την 64χρονη να κολυμπήσει από την Κούβα στις ΗΠΑ, χωρίς προστατευτικό κλουβί για καρχαρίες. Πρόκειται για την 5η της προσπάθεια σε 35 χρόνια. Κατέρριψε παγκόσμιο ρεκόρ (Vid)

Ένα όνειρο 35 ετών εκπλήρωσε σήμερα η 64χρονη Αμερικανίδα κολυμβήτρια μεγάλων αποστάσεων Νταϊάνα Νιάντ, αφού κατάφερε να διασχίσει κολυμπώντας τα Στενά της Φλόριντας, από την Αβάνα μέχρι το Κι Γουέστ και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιήσει προστατευτικό κλουβί για τους καρχαρίες.

Πενήντα δύο ώρες και 54 λεπτά αφότου ξεκίνησε το εγχείρημά της από την Κούβα, η Νιάντ βγήκε σε μια παραλία της Φλόριντας έχοντας καλύψει μια απόσταση 110 μιλίων (σχεδόν 170 χιλιόμετρα).

Η Νιάντ είχε επιχειρήσει άλλες τέσσερις φορές στο παρελθόν να κολυμπήσει από την Κούβα στη Φλόριντα και αυτή, η πέμπτη προσπάθεια, θα ήταν και η τελευταία της, όπως είχε δηλώσει η ίδια. Σύμφωνα με τους βοηθούς της, η 64χρονη πέτυχε ρεκόρ στην κατηγορία της κολύμβησης μεγαλύτερης απόστασης στον ωκεανό χωρίς βατραχοπέδιλα και χωρίς προστατευτικά μέτρα για τους καρχαρίες.

"Δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια", είπε η ίδια μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να την επευφημήσει.

Η ύστατη προσπάθεια

Το πρωί του Σαββάτου, προτού πέσει στο νερό από τη μαρίνα Χέμινγουεΐ, στα δυτικά της Αβάνας, η Νιάντ διαβεβαίωσε ότι αυτή θα ήταν η τελευταία της προσπάθεια και χαρακτήρισε το διάπλου των Στενών "όνειρο ζωής".

Πριν ξεκινήσει την προσπάθειά της η Νιάντ είχε δηλώσει ότι η προστατευτική μάσκα την καθυστερεί και την δυσκολεύει στην αναπνοή. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι θα χρειαζόταν τρεις ημέρες για να ολοκληρώσει τον διάπλου, όμως οι συνοδοί της λένε ότι προχωράει γρηγορότερα χάρη σε ένα ευνοϊκό ρεύμα που συνάντησε.

Μέχρι σήμερα, μόνο μία γυναίκα έχει καταφέρει να διασχίσει κολυμπώντας τα Στενά της Φλόριντας, η Αυστραλή Σούζι Μαρόνεϊ που ήταν 22 ετών όταν πέτυχε τον άθλο αυτό, το 1997.

Η Μαρόνεϊ χρησιμοποιούσε προστατευτικό κλουβί για καρχαρίες το οποίο γλιστρούσε ακολουθώντας τα ρεύματα του ωκεανού, γεγονός που της επέτρεψε να κάνει τον διάπλου μέσα σε μόλις 25 ώρες. Μια συμπατριώτισσά της, η Κλόες Μακάρντελ, εγκατέλειψε τη δική της προσπάθεια τον περασμένο Ιούνιο αφού δέχτηκε επίθεση από μέδουσες.

Η Νιάντ ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, συνοδευόμενη από πέντε μικρά σκάφη στα οποία επιβαίνουν οι βοηθοί της. Ένας από αυτούς, ο Τζον Μπάρτλετ, έγραψε στην ιστοσελίδα της την Κυριακή ότι η 64χρονη καλύπτει περίπου 3,2 χιλιόμετρα την ώρα και "σταδιακά αυξάνει ταχύτητα". Όταν έπεσε η νύχτα, η Νιάντ φόρεσε μια προστατευτική στολή και κάλυψε τα εκτεθειμένα μέλη της με μια ειδική απωθητική κρέμα για τσούχτρες.

Η πρώτη προσπάθεια της Νιάντ έγινε πριν από 35 χρόνια, το 1978, όταν η ίδια ήταν 28 ετών. Τότε, εγκατέλειψε μετά από 42 ώρες, αφού είχε καλύψει απόσταση 76 μιλίων.

Μεταξύ άλλων, η Νιάντ έχει κάνει κολυμπώντας τον περίπλου του Μανχάταν, το 1975, ενώ το 1979 κολύμπησε από τις Μπαχάμες στη Φλόριντα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network