Παιχνίδια πολέμου στην Κορέα και απειλές για πυρηνική σύρραξη

default image

Άρχισαν οι ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις Αμερικανών και Νοτιοκορεατών, με τους Βορειοκορεάτες να εκτοξεύουν απειλές γενικού πολέμου

Στρατιωτικές δυνάμεις από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ άρχισαν σήμερα στρατωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας. Οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε ετήσια φάση, αλλά φέτος έχουν ιδιαίτερη συμβολική, αλλά και πρακτική αξία μετά την ένταση που προκλήθηκε στην περιοχή, από την τελευταία πυραυλική εκτόξευση της Βόρειας Κορέας, στις 7 Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά της, η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε τις ασκήσεις ως “κινήσεις πυρηνικού πολέμου,” απειλώντας ότι θ’ απαντήσει με γενική αντεπίθεση.

Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις θα είναι οι μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί ποτέ, μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ τον Ιανουάριο, αλλά και την πυραυλική εκτόξευση του προηγούμενου μήνα. Σε διπλωματικό επίπεδο, οι εξελίξεις αυτές, είχαν ως άμεση συνέπεια την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για περαιτέρω σκλήρυνση των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Η απομονωμένη διεθνώς, Βόρεια Κορέα απορρίπτει τις διεθνείς επικρίσεις γύρω από το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμά της, ακόμη και από τον παραδοσιακό σύμμαχό της, την Κίνα. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, έθεσε τη χώρα σε κατάσταση ετοιμότητας για τη χρήση πυρηνικών όπλων, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν -σύμφωνα με την άποψή του- οι κλιμακούμενες απειλές από τους εχθρούς της Βόρειας Κορέας.

Η κοινή στρατιωτική διοίκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας δήλωσε ότι έχει ενημερώσει τη Βόρεια Κορέα για το “μη προκλητικό χαρακτήρα της εκπαιδευτικής άσκησης,” με τη συμμετοχή 17.000 Αμερικανών στρατιωτών, αλλά και 300.000 Νοτιοκορεατών στρατιωτών. Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ, δηλώνει ότι δεν έχει εντοπίσει “ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα,” από την πλευρά της Βόρειας Κορέας.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βόρειας Κορέας, τόνισε ότι ο στρατός και ο λαός της χώρας “θα εκπληρώσουν τη μεγαλύτερη επιθυμία του κορεατικού έθνους με έναν ιερό πόλεμο για τη δικαιοσύνη και την επανένωση,” σε αντίδραση της οποιασδήποτε επίθεσης από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Ωστόσο, η εκτόξευση πολεμικών απειλών είναι μια συνήθης πρακτική που ακολουθεί η Βόρεια Κορέα όταν πραγματοποιούνται ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ, τις οποίες και βλέπει ως προετοιμασίες για πόλεμο εναντίον της.

Παράλληλα, Σεούλ και Ουάσιγκτον άρχισαν την περασμένη Παρασκευή συνομιλίες για την ανάπτυξη στο έδαφος της Νότιας Κορέας του σύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας περιοχής (THAAD – Terminal High Altitude Area Defense)

(ΑΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα