Η Παναγία των Παρισίων και τα άλλα "κοσμήματα" παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς που καταστράφηκαν από φωτιά

Στιγμιότυπο από την καταστροφική φωτιά στη Νοτρ Νταμ
Στιγμιότυπο από την καταστροφική φωτιά στη Νοτρ Νταμ AP

Η φωτιά που κατέστρεψε την Παναγία των Παρισίων απέδειξε ότι τα μνημεία που αντέχουν αγέρωχα στο χρόνο μπορούν να χαθούν σε μία στιγμή. Σπουδαία μνημεία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς ρημάχτηκαν από τις φλόγες στο παρελθόν για να ανοικοδομηθούν με ακόμη μεγαλύτερη λαμπρότητα στη συνέχεια.

Πριν από την Παναγία των Παρισίων, αρκετά κοσμήματα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς καταστράφηκαν από πυρκαγιές.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα ανάλογων μεγάλων καταστροφών:

Το Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Ζανέιρο

Το Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Τζανέιρο παραδομένο στις φλόγες
Το Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Τζανέιρο παραδομένο στις φλόγες AP

Τη νύχτα της 2ας προς 3η Σεπτεμβρίου 2018, το Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Ζανέιρο έγινε στάχτη μετά τη φωτιά που ξεκίνησε από το σύστημα κλιματισμού και έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το μεγαλύτερο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Λατινική Αμερική, όπως θεωρείτο, είχε γιορτάσει δύο μήνες νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2018, τα 200 χρόνια λειτουργίας του και φημιζόταν για τον πλούτο των παλαιοντολογικών συλλογών του.

Περιείχε τον σκελετό ενός δεινοσαύρου που βρέθηκε στην πολιτεία Μίνας Ζεράις όπως και 26.000 απολιθώματα άλλων εξαφανισμένων ειδών, όπως ο προϊστορικός σμιλόδοντας.

 Η Ιερά Σινδόνη διασώθηκε από τις φλόγες 

Η Ιερά Σινδόνη
Η Ιερά Σινδόνη AP

Το 1997 ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και το Βασιλικό Ανάκτορο του Τορίνο, στη βορειοδυτική Ιταλία, επλήγησαν από μια πυρκαγιά. Η Ιερά Σινδόνη, ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια των καθολικών, σώθηκε από έναν πυροσβέστη που κατάφερε να σπάσει με σφυρί τη γυάλινη αλεξίσφαιρη θήκη μέσα στην οποία προστατευόταν. 

Πρόκειται για το σάβανο με το οποίο φέρεται --σύμφωνα με την παράδοση-- να τυλίχθηκε το σώμα του Χριστού μετά την αποκαθήλωση.

Θέατρο Λα Φενίτσε της Βενετίας 

Ολοκληρωτική καταστροφή στο θέατρο Λα Φενίτσε της Βενετίας
Ολοκληρωτική καταστροφή στο θέατρο Λα Φενίτσε της Βενετίας ASSOCIATED PRESS

Το 1996, η λυρική σκηνή "Λα Φενίτσε" της Βενετίας καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά. Το θέατρο αυτό που εγκαινιάστηκε το 1792 ήταν ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως. 

Δύο ηλεκτρολόγοι καταδικάστηκαν αντίστοιχα σε έξι και επτά χρόνια φυλάκιση, με την κατηγορία ότι έβαλαν τη φωτιά ώστε να μην πληρώσουν τα πρόστιμα για την καθυστέρηση των εργασιών. Το θέατρο άνοιξε εκ νέου τις πύλες του το 2004.   

 Θέατρο Λισέου της Βαρκελώνης 

Το Θέατρο Λισέου είναι και πάλι πλήρως λειτουργικό
Το Θέατρο Λισέου είναι και πάλι πλήρως λειτουργικό ASSOCIATED PRESS

Το 1994, το Θέατρο Λισέου της Βαρκελώνης, η διασημότερη λυρική σκηνή της Ισπανίας, ηλικίας σχεδόν 150 ετών, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, καταστράφηκε από πυρκαγιά που προκλήθηκε από εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης, τραυματίζοντας ελαφρά έναν άνθρωπο. 

Το θέατρο ανοικοδομήθηκε. 

Ο πύργος του Ουίνδσορ 

Η φωτιά στον Πύργο του Ουίνδσορ απείλησε ακόμη και τα ιδιωτικά διαμερίσματα της βασίλισσας Ελισάβετ
Η φωτιά στον Πύργο του Ουίνδσορ απείλησε ακόμη και τα ιδιωτικά διαμερίσματα της βασίλισσας Ελισάβετ ASSOCIATED PRESS

Στις 20 Νοεμβρίου 1992, όλη η βορειοανατολική πλευρά του πύργου του Ουίνδσορ, της βασιλικής κατοικίας δυτικά του Λονδίνου, επλήγη από πυρκαγιά. Η φωτιά που παραλίγο να εξαπλωθεί στα ιδιωτικά διαμερίσματα της βασίλισσας, ξεκίνησε μέσα από το παρεκκλήσι όπου ένας προβολέας τοποθετημένος πολύ κοντά σε κουρτίνα, ήταν αιτία να πιάσει φωτιά το ύφασμα. 

Ο πύργος άνοιξε εκ νέου τις πύλες του για το κοινό το 1997, έπειτα από πέντε χρόνια εργασιών αποκατάστασης 100 δωματίων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.   

Η Βιβλιοθήκη του Σαράγεβο 

Η Βιβλιοθήκη του Σαράγεβο ανοικοδομήθηκε μετά την καταστροφή στη διάρκεια του πολέμου
Η Βιβλιοθήκη του Σαράγεβο ανοικοδομήθηκε μετά την καταστροφή στη διάρκεια του πολέμου AP

Η Βοσνία γνώρισε από το 1992 έως το 1995 έναν διακοινοτικό πόλεμο που άφησε πίσω του σχεδόν 100.000 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους Βόσνιοι Μουσουλμάνοι. 

Τη νύχτα της 25ης προς 26η Αυγούστου 1992, από τα βουνά που δεσπόζουν στο Σαράγεβο, Σέρβοι στρατιώτες πυρπολούν την εθνική βιβλιοθήκη της Βοσνίας, ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1896. 

Από τις φλόγες διασώθηκαν μόλις 300.000 από τα δύο και πλέον εκατομμύρια βιβλία της βιβλιοθήκης, ανάμεσά τους πολλά σπάνια βιβλία. 

Οι εργασίες ανοικοδόμησης του κτιρίου, του οποίου είχαν μείνει μόνο τα ερείπια, άρχισαν το 1996 και ένα μέρος τους χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε το 2014. 

 Το Μεγάλο Θέατρο της Γενεύης 

Οι μεγάλες παραστάσεις ανεβαίνουν και πάλι στο Μεγάλο Θέατρο της Γενεύης
Οι μεγάλες παραστάσεις ανεβαίνουν και πάλι στο Μεγάλο Θέατρο της Γενεύης ASSOCIATED PRESS

Το 1951, το Μεγάλο Θέατρο της Γενεύης, που κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα, καταστράφηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε από μια πειραματική έκρηξη πυροτεχνήματος που προβλεπόταν για την παράσταση της Βαλκυρίας, της όπερας του Ρίχαρντ Βάγκνερ. 

Επαναλειτούργησε το 1962 έπειτα από εργασίες 11 ετών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Παναγία Παρισίων
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παναγία των Παρισίων: Τα κειμήλια που σώθηκαν - Το ακάνθινο στεφάνι και τα βιτρό

Η "Παναγία των Παρισίων" του Βίκτωρος Ουγκό ξαναέγινε best seller μετά τη φωτιά

Παναγία των Παρισίων: Ξεπερνούν τα 750 εκατ. οι δωρεές - Θα χρειαστούν δεκαετίες για την αποκατάσταση

Notre Dame: Κέρδισε η δημοσιογραφία των πολιτών, όχι των καναλιών

Παναγία των Παρισίων: Τα αποκαλυπτικά Drone καρέ της απόλυτης καταστροφής

SHARE: